Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

9 riktigt bra serier med inspirerande kvinnliga huvudroller

30 jun, 2020 
AvNina Nyström
Glow
Letar du efter en ny serie? Här tipsar vi om flera alternativ som du kanske missat trots att de både rosats rejält av kritiker och fått höga betyg på exempelvis Imdb.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Du har redan sett sett Gilmore Girls, Parks and Recreation, Pretty Little Liars och Scandal – och nu letar du efter en ny serie som får dig fast. Då är det här tipsen för dig!

9 tips på hyllade Netflix-serier med kvinnor i fokus

Några av serierna är mest rolig avkoppling, andra är spännande och viktiga. Gemensamt för dem alla är att de är mångbottnade och bygger på starka och intressanta kvinnoskildringar, som inte definieras av män.

De ger en osminkad bild av verkligheten, har en vass dialog och lyfter viktiga samhällsämnen på ett finstämt och modigt sätt. (Nej, alla serier bockar inte av alla kriterier på listan, men nära nog.) 

Varsågod, här är nio tips på grymma serier som drivs av kvinnliga huvudroller och i många fall skulle klara Bechdeltestet galant. 

Glow

Glow
Gillar du Stranger Things kommer du älska 80-talskänslan i Glow!

Vem hade kunnat tro att en serie om brottning skulle vara så kul? Men denna serie från skaparna av Orange Is The New Black lyckas. Glow handlar om en brokig skara kvinnor i 80-talets Los Angeles som trotsar alla förväntningar på dem. En boostande feelgoodserie om självförverkligande.

Annons

Imdb-betyg: 7,9.

Jane The Virgin

jane the virgin
Systerskap i Jane The Virgin.

Jane The Virgin följer tre generationer latinamerikanska kvinnor som alla lever under samma tak. Jane blir, hur sjukt det än må låta – inseminerad, och gravid, av misstag – och hennes liv förändras för alltid. En både rolig och fin dramakomedi om att växa som människa och det fantastiska stöd som kvinnor kan vara åt varandra. Och visst bjuder den på en dos fängslande kärleksdrama också.

Imdb-betyg: 7,8.

Unbreakable Kimmy Schmidt

kimmy schmidt
Kimmy Schmidt lever livet efter många år i fångenskap.

Kimmy Schmidt har haft en tuff början på livet. Hon har sedan hon var barn hållts fången av sekt, men är nu fri och ihop med sina färgstarka vänner återupptäcker hon både vem hon själv är och hur livet utanför funkar. En serie om optimism, tro på mänskligheten och att aldrig ge upp.

Annons

Imdb-betyg: 7,6.

One Day At A Time

One Day At A Time
One Day At A Time – sjukt mycket bättre än vad det ser ut!

Ploten låter ganska lökig; en sitcom med studiopublik om en nyskild kubansk-amerikansk mamma som uppfostrar sina två barn med ”hjälp” av sin gammalmodiga mamma. (Och bilden ovan bidrar onekligen också till en viss skepticism). Men den här nytolkningen av en 80-talsserie har hyllats av kritiker världen över. Den berör på riktigt och tar upp ämnen som till exempel feminism, rasism, sexism ptsd och alkoholism på ett finstämt sätt.

Annons

Imdb-betyg: 8,2.

Grace och Frankie

grace och frankie
Pantertanter a la 2020.

Från skaparen av Vänner kommer denna serie, som dessutom fått flest säsonger någonsin av Netflix originalserier. Bara det faktum att den frontar två 70-plus kvinnor gör den tämligen unik. Grace och Frankie är väldigt olika, men efter att de inser att deras män haft ett långt förhållande bakom deras ryggar utvecklas en annorlunda vänskap.

Imdb-betyg: 8,3.

How To Get Away With Murder

Hoe to get away with murder
Annalise – en professor utöver det vanliga…

Prisbelönt och fängslande serie om den coola och otroligt vassa brottmålsadvokaten och juridikprofessorn Annalise Keating. Tillsammans med fem av sina studenter blir hon plötsligt indragen i ett skruvat mordfall. Från Shonda Rhimes, kvinnan bakom Grey’s Anatomy,

Annons

Imdb-betyg: 8,2.

Godless

godless
Dags för kvinnorna att styra i Vilda Västern!

Tror du inte att västernserier är något för dig? Dags att tänka om! Efter en olycka i en gruva, är det i princip bara kvinnor kvar i staden La Belle i New Mexico. Här väntar inte kvinnorna på att bli räddade – det är de som styr, och det är onekligen intressant att se ur kvinnorna tar sig an denna klassiskt patriarkala värld. Självklart med klassiska västern-ingredienser som laglösa banditer och krutrök. Både spännande och snygg.

Annons

Imdb-betyg: 8,3.

Seven Seconds

seven seconds
Viktig och stark miniserie.

Från skaparen bakom The Killing kommer denna serie om en afroamerikansk mamma vars 25-årige son dör i en olycka med en vit polis. Polisen försöker tysta ner det som hänt, men sökandet efter sanningen har redan börjat.

Imdb-betyg: 7,7.

Marvels Jessica Jones

Jessica Jones
Jessica Jones – en samtida superhjälte.

Jessica Jones är en kvinnlig superhjälte – men inte en typisk sådan. Hon är också en sarkastisk överlevare med en mörk bakgrund och dricker lite för mycket alkohol. Men innerst inne tror hon på rättvisan och hennes kamp för att rädda kvinnor från den manipulativa fienden Kilgrave.

Imdb-betyg: 7,6.

Inspirerat av Popsugar

Foto: Netflix

LÄS MER:

7 nya spännande serier och kriminalare på Netflix i sommar

Nina Campioni: ”11 tv-serier skapade av kvinnor alla borde se”

Romantiska komedier med höga betyg på IMDb och Rotten Tomatoes

Annons