9 par som betyder allt för varandra

9 par som betyder allt för varandra

Himlastormande nyförälskelse, en 20-årig kärlekshistoria och den omvälvande omätbara föräldrakärleken till en nyfödd. ELLE möter nio par – vänner, familj och en trio som betyder allt för varandra.
13 januari, 2022
1:08

Efter reklamen: Allt du vill veta om blue light – så skyddar du dig

(1:08)

Daniela Rathana & Mats Sandahl

Artisten Daniela och producenten och låtskrivaren Mats förlovade sig 2021.

Daniela Rathana och Mats Sandahl förlovade sig 2021
Paulina Gabre

Berätta om när ni träffades?

Mats: ”Första gången vi träffades hade Daniela sex med min bästa vän. Men det var en kanonkväll! Jag hade också sex med hennes bästa vän den kvällen *fniss*.”

Daniela: ”Jag har känt till Mats sen han var med i en JC-reklam när jag var 10 år. Men vi lärde känna varandra när han spelade bas och jag körade bakom Oskar Linnros.”

Vad älskar ni mest med varandra?

Mats: ”Min kärlek till Daniela är typ lika filmiskt hjärta smärta som den är intellektuell, och också plötslig och omöjlig att beskriva. Jag blir liksom varm, lycklig, och hoppfull av hennes åsyn men jag är också beroende av att klättra runt i hennes kreativitet och i nästa sekund vill jag bre ut hennes läppar på en smörgås och äta den.”

Daniela: ”Mats följer sin dröm. Det inspirerar mig till att följa min dröm.”

Det viktigaste ni har lärt er av varandra?

Daniela: ”Som Tilde de Paula en gång sa: att bli tillsammans med honom var självrespekt. Mats har lärt mig självrespekt och att laga mat. Det är skönt att kunna laga inte vidrig mat till sig själv. Tack baby!”

Mats: ”Innan Daniela visste jag inte vad jag letade efter i en relation. Jag visste inte vad det kunde innebära för ens totala livskvalitet. Jag visste heller inte hur många stearinljus en människa kan bränna i veckan.”

Vad tycker ni mest olika om?

Daniela: ”Oasis, att spela upp demos på fester och att äta kyckling till middag. Kyckling äter man till lunch. Om man inte hatar sig själv, såklart!”

Er bästa kärlekslåt?

Daniela: The Real Group med Commonly unique.

Mats: Les Big Byrd med Two man gang.

Mona Masri & Milad Alami

Manusförfattaren och journalisten Mona och filmregissören och manusförfattaren Milad föll pladask för varandra på en filmfestival i Köpenhamn 2015.

Berätta om när ni träffades?

Mona: ”Vi träffades på filmfestivalen Cph:dox, via en gemensam vän. Det var attraktion vid första ögonkastet.”

Vad älskar ni mest med varandra?

Milad: ”Att Mona är så nyfiken på allt, känns det som. Saker hon har läst, andra människor, på världen runt omkring. Det är en egenskap som jag tycker är jättefin.”

Mona: ”Att Milad alltid tror det bästa om andra människor. Han har ett väldigt rent hjärta, dömer inte lätt utan utgår ifrån att vi alla gör vårt bästa. Det är något som är större än empati.”

Det viktigaste ni har lärt er av varandra?

Mona: ”Jag har lärt mig att ta mig själv och det jag vill på större allvar och att stå upp mer för mig själv.”

Milad: ”Att ha roligt och inte stressa. Innan jag träffade Mona var jag hela tiden på väg någonstans. Mona har lärt mig att fokusera på det som är viktigt och släppa det andra.”

Vad tycker ni mest olika om?

Milad: ”Mona tror på onda ögat. Det gör inte jag.”

Er bästa kärlekslåt och -film?

Mona: ”Låt: Everywhere med Fleetwood Mac. Filmer; Gegen die Wand, In the mood for love, och Call me by your name.

Roshi & Sharareh Hoss

Supertighta systrar som tillsammans driver pr-byrån Hoss agency.

Vad älskar ni mest med varandra?

Sharareh: ”Jag älskar att Roshi är så passionerad, hon brinner för våra hjärtefrågor och ställer alltid upp. För alla. Jag älskar hennes galna, roliga idéer, hon får med sig människor med hela sitt hjärta och väsen. Det är en färgstark resa att ha henne vid min sida.”

Roshi: ”Jag älskar Shararehs hjärta, hon bryr sig om allt och alla. Hon är verkligen en snäll människa. Jag älskar hennes driv och kreativa hjärna men också hennes förmåga att få mig att känna mig så trygg – finns inga tvivel, hon är min tryggaste punkt i livet och det betyder allt. Hon är lojal och kommer aldrig lämna mig, det har hon fått mig att känna hela livet och det älskar jag mest med henne.”

Det viktigaste ni lärt er av varandra?

Sharareh: ”Att våga slänga mig ut, även om jag har ett stup framför mig. Oftast går det och då står man där med livets rus.”

Roshi: ”Att allt har sin tid, att inte stressa fram saker. Hon har lärt mig att lyssna och känna in, för ibland kör jag bara. Hon har varit en sån bra storasyster men också mentor och stöd hela mitt liv.”

Vad tycker ni olika om?

Roshi: ”Inte mycket. Ibland ser vi saker på olika sätt men det är en styrka. Ibland bråkar vi men ofta lyssnar vi på varandra och försöker mötas – då blir det bra.”

Är er relation annorlunda nu, jämfört med när ni var små?

Sharareh: ”Haha ja, då bråkade vi ganska mycket. Roshi tog mina kläder.”

Roshi: ”Sharareh tyckte nog jag var ganska jobbig – och jag tyckte hon var riktigt jobbig, speciellt när hon tvingade min mage att värma hennes iskalla fötter … Vi har kommit långt i vår relation sedan dess, haha.”

Gustav Broström & Hugo Wallmo

Gustav, content manager och loppisälskaren bakom kontot @gustavsrum, och Hugo, art director, har varit ihop 14 månader.

Gustav Broström och Hugo Wallmo träffades på Tinder
Copyright 2021. All rights reserved.

Berätta om när ni träffades.

Gustav: ”Vi träffades väldigt odramatiskt på Tinder, pandemin möjliggjorde ett intensivt dejtande då alla ställen stängde 20.00. Efter några månader frågade vi chans på varandra, sen var det vi!”

Vad älskar ni mest med varandra?

Gustav: ”Hugos otroliga empati och vilja att hjälpa människor. Sen har han väldigt, väldigt bra humor också.”

Hugo: ”Hans hjärna – Gustav är den roligaste jag känner med extremt snabba associationsbanor. Finns inget jag inte vill höra hans åsikt om.”

Det viktigaste ni har lärt er av varandra?

Gustav: ”Hugo har lärt mig mycket kring tempo och att vara närvarande, i relationen och i livet. Han har gett mig ett lugn jag aldrig haft förut.”

Hugo: ”Gustav är så avslappnad i situationer där jag inte är det. Jag blir mer och mer harmonisk för varje gång en sådan situation uppstår. Vår relation är extremt billig kbt!”

Vad tycker ni olika om?

Gustav: ”Vi bråkar jämt men nästan aldrig. Oftast i projekt då en av oss vill göra rätt från början och den andre går mer på känsla. Sen har vi olika definitioner av ordning och reda. En av oss gillar det kliniskt avskalade, den andre föredrar ’en kreativ stämning’”.

Om ni tänker på er två någon gång i framtiden, vilken bild ser ni då?

Hugo: ”Det må vara en klyscha men jag försöker vara i nuet, även om den ena av oss (Gustav) i hemlighet minutiöst planerat bröllop, framtida hem, dop och sommarställe. Vi delar kärleken till sol, bad och lata dagar så kanske delar vi tiden mellan Stockholm och något litet kyffe på Rivieran, kanske en liten hund och, om allt vill sig väl, ett barn eller två.”

Er bästa kärlekslåt?

Gustav: ”Fricky – Moonshine! Tycker stycket ’Så kom och sätt dig här, ge mig allt du bär – vi kan ha deep talk all night’ sammanfattar det bra; att kunna ge och få stöd villkorslöst. Det är kärlek.”

Sandra Beijer & Didrik

ELLE-profilen Sandra födde sonen Didrik i oktober. Här beskriver hon kärleken till honom.

Sandra Beijer födde sonen Didrik i oktober
Copyright 2021. All rights reserved.

Hur kände du när ni såg varandra första gången?

– Förväntade mig ingenting när min bebis kom. Tänkte att, kanske känner jag massor, kanske blir det nästan läskigt. Oroade mig mycket över hur kladdig han skulle vara när de la honom på mitt bröst första gången, så ni fattar nivån. När vi väl sågs skulle jag inte säga att det var kärlek vid första ögonkastet men däremot en stark känsla av omhändertagande. Han var så otroligt liten, jag kunde inte sluta gråta över hans litenhet.

Hur skulle du beskriva kärleken till din son nu?

– Den är som en tyst liten sång. Hemlig och bara vår.

Det viktigaste du har lärt dig av honom hittills.

– Bebisfniss är det gulligaste vi har?

Om du tänker på er två någon gång i framtiden, vilken bild ser du då?

– Jag ser oss sitta på en parkbänk om kanske sisådär fyra, fem år, dingla med benen och äta varsin korv med bröd.

Det viktigaste du vill lära honom om kärlek och livet?

– Stäng aldrig om dig.

Sofi Fahrman & Lily

Lily är nummer ett för ELLE-profilen Sofi Fahrman – hon är pigg på äventyr som sin mamma och tillsammans paddlar, sjunger och slalomsicksackar de sig fram i högsta fart genom livet.

Hur kände du när ni såg varandra första gången?

– Själva definitionen av kärlek vid första ögonkastet måste vara att få sitt första barn på bröstet. Meningen med livet i kombination med en alldeles unik värmande kärlekskänsla. Efter en mordorförlossning så kom hon som den allra finaste belöningen. Jag döpte henne till Lily efter blomman Lily of the valley. Hon föddes i en bergsdal i Schweiz, när liljekonvaljen blommade.

Hur skulle du beskriva kärleken till din dotter nu?

– Omätbar. Den är konstant.

Det viktigaste du har lärt dig av Lily?

– Att familjen alltid är viktigast.

Om du tänker på er två någon gång i framtiden, vilken bild ser du då framför dig?

– Den dagen Lily tar med sig sitt/sina barn ut till landet och jag, som tanteluring, går runt och visar platser som var en stor del av min dotters barndom.

Det viktigaste du vill lära henne om livet?

– Var sann mot dig själv. När det är rätt är det lätt. Det finns inget facit så lita på din magiska magkänsla. Våga göra om. Ta inte allt på för stort allvar. Njut av stunder och människor som får det att pirra till i kroppen.

Cassandra Klatzkow, Elsa Ekman & Nadia Kandil

Poddtrion bakom Det skaver har känt varandra länge – i dag betyder de allt för varandra.

Hur blev ni vänner?

Elsa: ”Jag och Nadia lärde känna varandra över några glas vin på ett event. Vi satt som fastklistrade vid varandra efter fem minuter och pratade om döden, jag kände direkt att jag ville prata djupa saker med henne fler gånger. Cassandra kom in i våra liv några år senare, som en frisk fläkt och otroligt rolig!”

Vad älskar ni mest med varandra?

Cassandra: ”Den jag blivit med de två. Alla känslor tillåts. Vi kan bråka men blir alltid sams.”

Elsa: ”Nadia bryr sig inte om vad andra tycker om henne. Det gör henne trygg i sig själv. Uppfriskande och inspirerande! Cassandra är rak, vill sina vänners bästa och har lösningar på hur vi ska må bättre! De har gjort mig starkare.”

Nadia: ”Jag älskar och avundas Elsas lugna sätt att möta människor på och hennes trygghet. Cassandra har en passion för livet som jag både älskar och hatar, haha.”

Vad tycker ni olika om?

Cassandra: ”Extremt mycket! Allt från processer kring jobbet med podden till vad vi ska äta till lunch. Men – det blir alltid bra ändå! Vi har en enorm respekt för varandra.”

Det viktigaste ni lärt er av varandra?

Cassandra: ”Jag har jobbat bort min konflikträdsla tack vare Elsa. Hon är bra på att ta saker direkt, utan lull. Nadia har gjort mig mer ödmjuk inför personer som inte är som jag.”

Nadia: ”Elsa har lärt mig att vara accepterande och förlåtande mot mig själv och andra.”

Elsa: ”Nadia har lärt mig att det är okej att må dåligt, inte vara på topp. Hon har dämpat min ångest. Cassandra har lärt mig att ta tag i mina problem. Vad är roten? Och så här fixar vi det. De är så viktiga i mitt liv att jag kan börja gråta.”

Emilia & Amaury De Poret

2022 firar de 20 kära år tillsammans, Emilia, ELLE-profil, medgrundare av Säker stil, fashion director på Klarna och ängelinvesterare, och hennes man Amaury, som driver investmentbolagen Naxs och Enexis.

Berätta om när ni träffades.

Emilia: ”Vi träffades 2002 på en tredagarsfest på ett slott i Italien. Allt var lite som en saga. Jag tyckte först det var lite märkligt att jag fick Amaury till bordet tre kvällar i rad, tills jag förstod att han hade ett finger med i spelet. När jag senare hälsade på honom i Genève så visste jag att det inte fanns någon annan utväg än att försöka. Vi sågs varannan helg och innan året var slut friade Amaury till mig i New York.”

Vad älskar ni mest med varandra?

Emilia: ”Jag älskar att Amaury är romantisk och överraskar. Han inspirerar och utmanar mig alltid att tänka större och våga mer. Som person är Amaury extremt nyfiken och alltid redo att upptäcka och lära sig något nytt. Tidigt i vårt förhållande myntade han mottot ”go for it baby”, något han lät gravera in i ett armband som han designade till mig. När jag tvekar tänker jag på vad Amaury skulle sagt, vilket nästan alltid är KÖR!”

Amaury: ”Jag värdesätter och älskar Emilias positiva inställning till i stort sett allt som livet har att ge. Hon sprider värme och positiv energi till alla hon möter. Hon är öppen för nya utmaningar, vilket har stärkt vårt förhållande. Emilia är feminin, romantisk och hon har en ’je ne sais quoi’ som gör henne oemotståndlig.”

Vad tycker ni mest olika om?

Emilia: ”Tid! Amaury är som en schweizisk klocka, kommer alltid i tid och vill hålla sig till tidsplanen.”

Amaury: ”Emilia är en hopplös tidsoptimist, ibland driver hennes akademiska kvarter mig till vansinne men detta till trots är hon värd allt väntande i världen.”

Er bästa kärlekslåt?

Emilia: ”The look of love med Nina Simone.”

Felicia Masalla & Lotta Eriksson

Fotografen och ELLE-profilen Felicia står mycket nära sin mamma Lotta, skribent, hälsocoach och handläggare på Överförmyndarförvaltningen.

Vad älskar ni mest med varandra?

Lotta: ”Det stora hjärtat. Icke dömandet av andra människor. Den villkorslösa kärleken och peptalken.”

Felicia: ”Mammas oändligt stora hjärta. Jag har aldrig träffat någon som är lika förstående och en sån fin medmänniska. Hon stöttar mig genom allt.”

Det viktigaste ni lärt er av varandra?

Felicia: ”Att alltid följa mina drömmar, att våga älska och förlåta.”

Lotta: ”Att tro på sig själv.” Vad tycker ni olika om? Felicia: ”Jag hoppar gärna, hon bromsar och ser till att jag har en plan b.”

Är er relation annorlunda nu när Felicia är vuxen?

Lotta: ”Ja. Ibland är det Felicia som är den förståndiga och rådgivaren.”

Felicia: ”Nu för tiden uppskattar jag mammas alla galna äventyr i naturen. Det såg lite annorlunda ut på den fronten i tonåren …”

Blue Lindeberg & Philippa Parnevik

Modellen/konsulten Blue och fotografen/konsulten Philippa har känt varandra hela livet.

Hur blev ni vänner?

Blue: ”Våra pappor började jobba ihop 1995, vi har varit bästisar sedan dess. Philippas familj har alltid varit som en extrafamilj för mig. Vi var olika som barn, jag var en tornado av energi och hon var cool, lugn och samlad.” Vad älskar ni mest med varandra?

Blue: ”Vi är så olika som två systrar kan vara. Philippa är mitt bollplank. Hon är den enda jag kan tillbringa dagar i sträck med. Philippa är spontan och klurig och älskar äventyr. Hon står på min sida till slutet.”

Philippa: ”Blue är min ordbok. Jag är självdiagnostiserad dyslektiker och hon redigerar mina mail oavsett tid på dygnet. Blue backar mig till jordens ände och skriker ut sin kärlek på gatan … hon har bokstavligen gjort det, jag skämdes.”

Det viktigaste ni har lärt er av varandra?

Blue: ”Hon har lärt mig att inte tänka för mycket och leva i nuet. Jag har alltid haft svårt för det.”

Philippa: ”Blue har lärt mig att stå upp för mig själv och känna mig självsäker. Hon står alltid upp för sina nära och lärde mig att visa världen vad man vill. Blue är en naturkraft och har inspirerat mig att dansa genom livet.”

Vad tycker ni olika om?

Blue: ”Restauranger! Philippa växte upp på hotell på grund av sin pappas jobb, så hon föredrar de fem rätter man hittar på barnmenyn. Vi kan inte gå någonstans om de inte har kyckling, pasta, hamburgare eller pizza. Jag å andra sidan får en adrenalinkick om det är något på menyn som jag inte förstår. Jag och Philippa har alltid varit olika. Under pandemin lärde vi oss att det var vår styrka och bestämde oss för att bli affärspartners. Hennes envishet och chefsattityd kompletterade min kreativa sida, och sedan dess har vi skapat projekt ihop.”

Av: Lovisa Lundström Foto: Paulina Gabre/TV4 (Daniela Rathana), Malvina Hansson (systrarna Ross), Vanessa Tryde (Det skaver-trion) m fl