Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

8 saker du behöver veta om tv-serien Euphoria på HBO

01 aug, 2019 
Euphoria Zendaya 2019
Drake som producent och en cast som består av unga talanger. Sex, droger och sociala medier paketerat i ett format som både hyllas och upprör. Här är 8 saker du behöver veta om tv-serien Euphoria på HBO!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Tv-serien Euphoria hade premiär på HBO Nordic den 17 juni. För dig som ännu inte sett den handlar den om 17-åriga Rue Bennet (Zendaya), som försöker pussla ihop sitt liv efter att ha blivit utskriven från rehab. Men när hon lär känna den transsexuella tjejen Jules (Hunter Schafer) förändras allt. Ämnen som sex, sociala medier och att hitta sig själv avhandlas i ett rått och samtidigt cinematiskt format.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Eller som ELLE:s bloggare Sandra Beijer uttryckte det:Som det perfekta instagramflödet merge:at med en hård baksmälla”.

Här är 8 saker du behöver veta om Euphoria!

1. Drake är producent

Drake är producent för Euphoria
Foto: TT
Annons

Parallellt med sin artistkarriär väljer Drake att satsa inom andra branscher och projekt. Förra året köpte han in sig i ett E-sportbolag och han är faktiskt producenten bakom Euphoria. Den uppmärksamma har kanske sett att han kommenterat skådespelarnas bilder från serien. Något som fansen uppskattar genom att överskölja kommentarerna med likes.

2. Casten består av unga stjärnor

Foto: TT

Vissa av de unga skådespelarna gör sin första roll i en tv-serie medan andra redan hunnit avverka ett antal filmer. Huvudrollsinnehavaren Zendaya har skådespelat sedan hon var barn. Just nu är hon aktuell med både Euphoria och den nya Spiderman-filmen Far from home. Sydney Sweeney, som spelar Cassie, har medverkat i både Handmaids Tale och Sharp Objects. Rollen som hennes lillasyster Lexi görs av Maude Apatow som också har kunnat ses i filmerna Knocked Up och This Is 40.

Annons

Jacob Elordi däremot, som gör rollen som Nate Jacobs, hade sitt stora genombrott i Netflix-filmen Kissing Booth, som släpptes förra året. Hunter Schafer som spelar Jules gör sin första roll i en tv-serie. Det gör även Angus Cloud, som spelar langaren Fezco. Barbie Ferreira som spelar Kat hade en roll i HBO-serien Divorce och Alexa Demie, som spelar Maddy har kunnat ses i både Love och i ett avsnitt av The OA på Netflix.

Euphoria tv-serie HBO
Foto: HBO

3. Den är extremt snyggt filmad

Euphoria One Direction-fans blev arga
Foto: HBO

Stort arbete har lagts på att göra serien cinematisk. Flera scener får dig som tittare att undra ”hur gjorde de det där?”. Det är inte ovanligt att sekvenser går in i varandra och vid ett tillfälle flyter en animeversion av en scen ihop med originalscenen. Extremt välgjort! (Ja, jag spolade faktiskt tillbaka för att se animeövergången igen).

Annons

4. Fan fiction gjorde One Direction-fans upprörda

Euphoria får en säsong 2
Foto: TT

Ett av avsnitten innehåller en animerad scen som är byggd på fanfiction som karaktären Kat skrivit. I scenen syns en animerad version av de tidigare One Direction-medlemmarna Harry Styles och Louis Tomlinson ha sex. Det här gjorde One Direction-fans rasande. På Twitter menade många att det var respektlöst gjort och vissa gick så långt att de hoppades att Styles och Tomlinson skulle stämma HBO.

5. Det blir en andra säsong

Euphoria på HBO 2019
Foto: HBO

Annons

Redan den 11 juli, mindre än en månad efter premiären av första säsongen meddelade HBO på seriens officiella Twitterkonto att det blir en säsong två. Flera av skådespelarna delade den goda nyheten i sina sociala medier. Huvudrollsinnehavaren Zendaya skrev: “Literally just got the call. Can’t say thank you enough for the support we’ve seen, wow…”.

Euphoria 2019
Foto: HBO

6. Både ris och ros

Cast Euphoria 2019
Foto: TT

Serien är väldig hypad i USA och har fått mycket beröm. Men den har även mött mycket kritik. Precis som tonårsserien 13 reasons why har Euphoria skapat upprörda känslor kring de väldigt grafiska scenerna. Tittarna får till exempel ta del av allt från scener med drogmissbruk och överdoser till sekvenser med porr och våld. Vissa menar på att det är över gränsen eftersom att serien handlar om ungdomar – vilket gör att ungdomar kommer titta på den. Kritiken handlar också om att vissa anser att serien normaliserar ett extremt beteende.

Annons

7. Avsnitt fick klippas om på grund av för mycket nakenhet

Den som har sett alla säsonger av Game of Thrones skulle kanske kunna tro att HBO inte har någon gräns när det kommer till nakenhet. Men den verkar nu vara nådd. Scenen i omklädningsrummet som innehåller 30 penisar skulle egentligen ha innehållit ”typ 80 penisar”, enligt manusförfattaren och skaparen Sam Levinson, skriver Hollywood Reporter. Men scenen fick klippas ned.

8. Skådespelare hoppade av

Från början skulle rapparen Brian ”Astro” Bradley ha medverkat i Euphoria. Han var castad till pilotavsnittet men ska när inspelningen började ha bestämt sig för att hoppa av. Enligt flera nyhetsartiklar från vid samma tid som Euphoria hade premiär är det oklart exakt varför han valde att lämna. Men enligt källor ska det ha handlat om att han var obekväm med grafiska scener som innehöll våld och sex. Astro ersattes av Algee Smith, klädd i blått i mitten på bilden från premiären av Euphoria.

Läs mer:

Då kommer Drakes nya high school-serie Euphoria på HBO

15 nya tv-serier för sommarens regniga dagar

ELLE listar det bästa från Met-galan 2019

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons