8 roliga detaljer du missat helt i Monicas Vänner-lägenhet

Gänget i Vänner

Trots att alla vännerna bor i Monicas lägenhet någon gång under åren, och stora delar av handlingen utspelar sig just här, så finns det en hel del detaljer som gått det mest trogna Vänner-fanet förbi. För hur mycket av det här har du tänkt på?
07 maj, 2020
Slå på ljud

 

Att Monica har en ram runt nyckelhålet, lila väggar och eklektisk inredning är detaljer som alla Vänner-älskare har koll på. Men visste du det här?

1. Man hade inte råd med gardiner

I första säsongen fanns inga gardiner – för de hade inte råd. Innan Vänner blev den succé vi är vana vid, hade man som många andra nya serier en tuff budget att hålla sig inom. Och gardiner prioriterades helt enkelt bort. I säsong två har Monica dock fått gardiner. Men – tack vare avsaknaden av gardiner fick vi stifta bekantskap med exempelvis ”Ugly naked guy” – och det är ju episk tv-historia.

2. Lägenhetsnumret ändras

I takt med att serien gör succé växlar man upp de små detaljerna. Exempelvis kan man notera att i de tidiga avsnitten bor Monica i lägenhet nummer 5. Snabbt insåg man dock att det är ett för lågt nummer för en lägenhet som ligger så högt upp i huset som hennes. Och så vips, bor hon i nummer 20 i stället.

3. Balkongen trotsar fysikens lagar

Monicas coola och mysiga balkong är praktisk för privata samtal. Men konstigt nog ser man inte till någon balkong när huset filmas i helhet utifrån?

4. Den hemlig garderoben har en funktion

Riktiga fans minns kanske avsnittet där det avslöjas att till och med Monicas tvångsmässiga renlighet har sina brister. I The One With The Secret Closet kan Chandler inte längre hålla sig – han och Monica är gifta, men det finns en dörr i deras lägenhet som han forfarande aldrig har öppnat. När han till slut lyckas framkommer det att den ordningsamma Monica har en hel klädkammare full med skräp invräkt.

I själva verket användes dörren till att låta personalen gå ut och in ut lägenheten obemärkt under inspelningarna. Kul att utrymmet kunde användas till något. Och skönt att se att inte ens Monica är felfri.

5. Bor de i Brooklyn?

Allt tyder på att Monicas lägenhet ligger på Manhattan – framför allt namnet på det närliggande Central Perk, men också det faktum att alla verkar röra sig på Manhattan jämt. Men i avsnittet The One With The Invitation – där Ross skickar Rachel en bröllopsinbjudan till sitt och Emilys bröllop kan man se Monicas adress – och 545 Grove street visar sig faktiskt ligga i Brooklyn!

6. Det finns en takbalk i köket som kommer och går

I de tidiga avsnitten fanns en rustik takbjälke som separerade vardagsrummet från köket. Men så plötsligt bara försvann den utan förklaring. Och så vips, kom den igen – lite då och då! WTF? Jo, balken var bara där när en viss regissör, James Burrows stod bakom avsnittet. En internt skämt som nu har blivit en sport bland Vänner-fans att upptäcka.

7. Bakom postern döljer sig ett kamerahål

Monicas lägenhet har många hemtrevliga detaljer, och gamla vintage-posters är några av dem. Men de hänger faktiskt inte bara där för att öka myset. Bakom den stora franska leksaksposter döljer sig nämligen ett stort hål från vilket man filmar lägenheten från den vinkeln.

8. Kylen användes på riktigt

På många inspelningsplatser är möbler och annan rekvisita mer eller mindre fejk. Så även i Vänner, exempelvis är toaletten inte inkopplad på riktigt. Kylen däremot användes som förvaring för kall dricka åt teamet under inspelningarna.

Foto: Skärmdumpar

Källa: Screenrant

LÄS MER:

Vänner-skådespelarnas kärleksliv utanför tv-serien

13 saker som skulle hända i ett corona-avsnitt av Vänner

Nu finns en Vänner-version av klassiska spelet Vem där?

Nu kommer Vänner som Lego – bygg ditt eget Central Perk