Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Love is blindYoung royalsOscarsgalan

8 kända låtar med hemlig betydelse – Det här handlar de om egentligen

30 okt, 2020 
AvLouise Berglund
AvLouise Åström
WAP song
WAP, Cake by the ocean och Summer of 69 handlar varken om bakelser eller vackert väder. Alla handlar om sex. Här är 8 låtar med hemliga betydelser.
Annons

Kärlek, hjärtekross, vänskap, framgång och misslyckanden är alla vanliga ämnen att skriva musik om. Men faktum är att låttexterna till några av våra största hits kan bli ganska osammanhängande när man dissekerar dem.

Dessutom handlar många låtar om helt andra saker än vad man kan tro av titeln. Det visar sig till exempel att flera av världens största kärleksballader inte alls är romantiska - tvärt om.

Här är 8 låtar med hemlig betydelse:

Cake by the ocean - DNCE

I en intervju med MTV förklarade Joe Jonas (som blev en del av DNCE efter tiden med Jonas Brothers) att låten Cake by the ocean fått sin titel på grund av ett svenskt missförstånd.

”När vi jobbade på skivan så blandade de svenska producenterna vi jobbade med ihop 'sex on the beach' och 'cake by the ocean'. Det var så det började. Sedan blev det en knasig sång textmässigt vilket förkroppsligade bandet. Det är funky, det är fresh och något människor kan dansa till”, sa han i intervjun.

Annons

Om det gällde själva drinken sex on the beach eller att faktiskt ha sex på stranden är oklart. Men textrader som ”Goddamn, see you licking frosting” och ”Red velvet, vanilla, chocolate in my life. Confetti, I'm ready, I need it every night”, talar ju för det sistnämnda.

Wolves - Selena Gomez

Eftersom lupus är det latinska namnet för varg trodde många att Selena Gomes låt med titeln Wolves handlade om hennes kamp mot sjukdomen. Men i en intervju med Zane Lowe från 2017 avslöjade hon - dock lite diffust - att den handlade om annat.

”Låten är väldigt vacker och personlig och texten har en helt egen story. Jag jobbade på den i Japan och gick igenom saker så den speglar allt”, sa hon.

WAP - Cardi B & Megan Thee Stallion

WAP är kanske inte låten med den bäst bevarade hemligheten. Lyssnar man på textraderna i den är det lätt att förstå att den handlar om en sak: Sex.

Ta till exempel raden: ”Hop on top, I wanna ride I do a kegel while it's inside”, eller ”I want you to park that big Mack truck right in this little garage”. Inte så hemligt direkt. Däremot beepas alltid orden som WAP står för - Wet ass pussy.

Annons

Summer of 69 - Bryan Adams

Det är inte bara nya låtar som har dolda betydelser. Den gamla hitlåten Summer of 69, som fortfarande spelas på radio, handlar inte alls om årtalet. Faktum är att den släpptes 1984. År 1969 var Bryan Adams bara 10 år gammal. I en intervju med Classic Rock från i somras berättade han om låtens handling.

”Den handlar om sommar och kärlek och, i mitt fall, att vara musiker. Jag älskar låten Night Moves av Bob Seger som handlar om att få ligga på sommaren och jag ville alltid skriva ett svar till det. Det finns ett stort missförstånd om att låten handlar om 1969, men det gör den inte. Jag valde 69 på grund av sexställningen”, sa han.

Royals - Lorde

Den nyzeeländska artisten och låtskrivaren Lorde släppte sin låt Royals 2013. Av titeln att döma är det lätt att tro att den handlar om kungligheter. Men faktum är att Lorde inspirerats av ett gammalt foto på basebollspelaren George Brett iklädd en tröja med just ordet Royals. På fotot, som publicerats i National Geographic, skriver han autografer, uppger Deadspin.

Annons

Love myself - Hailee Steinfeld

Låten Love myself släpptes 2015 och är en typisk låt som ligger med i färdiga spellistor av typen ”happy pop tunes”. Det är rätt uppenbart att den handlar om självförtroende och acceptans men den har även kallats för en hymn till onani. I en intervju med Ladygunn kommenterade Hailee Steinfeld själv just det:

”Det finns det dubbla budskapet som vissa människor uppfattar och det finns till och med ett tredje budskap som vissa hör när de lyssnar. Jag tvivlade aldrig på låten eller var obekväm. Det är ingenting att skämmas över”, sa hon.

Every breath you take - The Police

The Police gamla hitlåt Every breath you take är kanske mest betraktad som en riktigt klassisk kärleksballad. Men faktum är att det egentligen är helt tvärt om. Den handlar om ett uppbrott och var inte alls tänk som en romantisk låt.

”Det låter som en tröstande kärlekslåt. Jag insåg inte då hur ondskefull den är. Jag tror att jag tänkte på Big Brother, övervakning och kontroll”, sa Sting i en intervju med The Independent 1993.

Annons

You´re beautiful - James Blunt

The Police låt är inte den enda kärleksballaden med en mörk betydelse. Även James Blunts You're beautiful från 2004 har en helt annan innebörd än man kan tro. I en intervju med Huffington post berättade Blunt själv att den handlar om en full man som förföljer en kvinna på tunnelbanan.

”Han borde bli inlåst eller satt i fängelse för att vara pervers”, sa James Blunt i intervjun.

Bästa musikvideorna genom tidernaBrand logo
Bästa musikvideorna genom tiderna

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons