7 saker vi måste prata om efter sista avsnittet av Game of Thrones

20 maj, 2019 
AvMoa Alfredsson
Game of thrones, saker vi måste prata om efter sista avsnittet.
ELLEs serienörd Moa Alfredsson gråter några tårar över att Game of Thrones nu är slut. Men inte utan att diskutera några av de viktigaste sakerna från sista avsnittet.
Annons

7 saker vi bara måste prata om efter att ha sett det sista avsnittet av Game of Thrones: The Iron Throne!

Denna artikel innehåller spoilers från Game of Thrones avsnitt 8!

1. Ett hugg i hjärtat, bokstavligt talat…

Daenerys är död. Jon dödade henne. Ungefär sådär som man trodde att Jaime skulle göra med Cersei för att sedan vara med Brienne of Tarth. Nej, jag tänker inte be om ursäkt för att jag tar upp det igen.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Det gör fortfarande ont. Tillbaka till ämnet. Har man vant sig vid att Daenerys blivit en kallblodig barnamördare ännu? Nej, nej det har man inte. Och det är bitterljuvt att som tittare förstå att karaktären man hejat på, trott varit utvald och speciell, bara var galen. Men det är ju också det som är tjusningen med Game of Thrones. Och även om man hade önskat att serien haft mer tid på sig att ta sig hit så är det ändå hit den tillslut hade kommit. Det finns inga andra alternativ.

2. En smältande järntron

Det var inte Jon som mördade Daenerys. Det var järntronen. I alla fall om man frågar Drogon. Och man kan tycka att symboliken är lite väl tydlig men vem bryr sig ? När tronen smälter känner man rysningar ändå. Det är slutet på en era. Och något som blev extra tydligt i dagens avsnitt är att personerna som är ansvariga för att ge liv åt drakarna i serien bör få en medalj. Eller något annat fint. Drogons rörelser, hans eldsprutande, ja allt, är 10 av 10.

Annons

3. Tyrion Lannister<3

Kan vi vara överens om att detta var Tyrions avsnitt? Det är hans scener i avsnittet som är allra starkast. Som när han till exempel kommer in i palatset och det är så tyst att man tror att man råkat ställa in HBO på ljudlöst. För att inte tala på scenen när han hittar sina syskon begrava under sten. Nä men det är för mycket. På ett bra sätt.

4. Bran the Broken

Nej, Bran var inte någon form av återfödd variant på the Night King. Istället var han menad att bli en annan typ av kung: King of the six kingdoms. Och att Bran i slutändan blev regent har varit omdiskuterat på internet, men känns det ändå inte som ett ganska så bra val och slut? Vi fick oss en överraskning som ingen hade förväntat sig och det makes sense att Brans karaktär var för viktig för att bara låta rinna ut i sanden. Han är ju den treögda korpen för bövelen, det måste ju betyda något.

5. The queen of the North

Vi bend the knee för Sansa, drottningen i norden. Vem hade trott det för några säsonger sedan? Och det känns skönt att veta att vi har en kvinna vid makten eftersom vi alla vet att kvinnor passar bäst där. Det känns också bra att i en serie som fokuserat på mycket kvinnliga karaktärer, fast i ett sista avsnittet som mer känns tillägnat männen, få det där riktiga power-ögonblicket när norden hurrar för sin nya drottning.

Annons

6. Hej, jag heter Jon Snow

Vi var nog många som trodde att det var Jon som i slutändan skulle sitta på järntronen. Men det hade varit lite för bra. Istället finns det något jäkligt bittersweet över att allt det han gjort och gått igenom lett honom fram till platsen han började. Det känns också rätt att Jon avslutar serien inte som Aegon Targaryen, utan som Jon Snow. Tillsammans med en enörad Ghost. Our watch has officiellt ended. Men tänk vad många Jon Snow-memes vi har kvar…

7. Ett bra slut?

Det är självklart svårt för en serie att göra alla fans nöjda. Men man måste ändå ge cred till skaparna som trots den något korta säsongen, lyckas få ihop serien så bra som dom ändå har. Visst man kan argumentera för att det gått för snabbt. Att Daenerys resa mot maktgalning skulle fått ett par säsonger till. Men oavsett hur serien hade slutat hade man nog som tittare ändå känt sig lite tom. En av decenniets bästa och mest inflytelserika serier har tagit slut. Och med tanke på de höga förväntningar man har på serien och alla trådar som skulle knytas ihop så känns ändå sista avsnittet bra. Och sista scenen känns trygg. Vi ser Jon försvinna in bland träden tillsammans med the Free Folk. Grönt gräs har börjat växa igen. Vintern börjar bli mildare – våren är påväg.

Annons

Frågor vi har efter att ha sett sista avsnittet:

Azor Ahai, vem då?

Enligt profetian dödar Azok sin älskade för att få den makt som behövs för att förgöra ondskan. Betyder detta då att Jon är Azor? Lite oklart.

Varför dödade inte Grey Worm Jon direkt?

Det känns som att han borde haft en starkare reaktion än att bara låsa in Jon efter det att han förstått vad Jon gjort.

Vad är Dragon nu?

Jag frågar för en kompis, host *Bran*

Kommer det en spinoff?

Det har ryktats om detta. Om en serie som utspelar sig innan händelserna i Game Of Thrones. Någon annan som tyckte att Aryas resa västerut hade en liten spinoff-vibe?

Mer Game of Thrones på ELLE:

Annons