Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

7 saker du inte visste om tv-aktuella Ana Diaz

15 okt, 2020 
AvEmma Castman
Fakta om Ana Diaz
Ana Diaz är just nu aktuell i det hyllade programmet Så mycket bättre på TV4, men vem är hon utanför musikscenen? Här är sju saker du kanske inte visste om artisten!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
8 saker du inte visste om tv-aktuella Ana DiazBrand logo
8 saker du inte visste om tv-aktuella Ana Diaz

Även om Ana Diaz, 43, har arbetat med musik i drygt tio år är det få som känner igen henne från scenen. Länge ville Ana nämligen inte stå i rampljuset – och solodebuten dröjde därför fram till att hon var 38 år.

Här listar vi en gäng saker du kanske inte kände till om den Så mycket bättre-aktuella artisten – från oväntade karriärplaner till imponerande samarbeten.

Vem är Ana Diaz – 7 fakta

Finsk mamma och spansk pappa

Ana Diaz föddes den 7 juni 1977. Hon har en finsk mamma och en spansk pappa som växte upp i Venetzuela.

Kommer från Västerås

Uppväxten spenderade Ana Diaz i Bäckby i västra Västerås. Musikintresset kom tidigt och i grundskolan gick hon i musikklass i Fryxellska skolan. Samma skola som bland annat Anton Hagman gått på.

Numera bor Ana Diaz i Stockholm.

Jobbat med Britney Spears och Jennifer Lopez

Innan Ana Diaz slog sig till ro i Sverige spenderade hon flera år utomlands, bland annat i London, USA och Australien. 2010 började hon jobba med musik, och då som internationell låtskrivare till världsartister som Britney Spears, Jennifer Lopez, One Direction, David Guetta och Zara Larsson.

Annons

Slog igenom som soloartist 2016

Som artist fick Ana Diaz sitt stora genombrott 2016 med Lyssna del 1 och Lyssna del 2. EP-släppen ledde till såväl Grammis- som P3 Guld-nomineringar.

Kämpat med psykisk ohälsa

2017 var Ana Diaz med i Jills Veranda, och då berättade hon öppet om sin kamp mot ångest och depressioner. Hon förklarade bland annat att hon upplevt ångest sedan hon var barn och riktig depression sedan hon var ung vuxen. I programmet beskrev även Ana att hon insett att den psykiska ohälsan gjort att hon inte alltid funnits där för familj och vänner.

– Det måste bli mindre triggat och mindre laddat att prata om psykisk ohälsa, för det är en väldigt stor grupp av oss människor som har det här. Om det fortfarande är ett stigma behöver vi säga det några gånger till, tills vi kommer över det, sa hon bland annat i programmet.

Planerade för att bli tandläkare

Innan Ana Diaz började arbeta med musik hade hon siktet inställt på att bli tandläkare. Faktum är att hon till och med hade sökt in på tandläkarutbildningen – och kommit in. En månad innan terminsstart blev hon dock kontrakterad som låtskrivare till musikförlaget Sony/ATV Music Publishing – och planerna ändrades helt.

Annons

– Jag blev signad till ett förlag 30 dagar innan jag skulle börja den utbildningen. Då tänkte jag att nu hoppar jag, jag gör det här i stället. Jag förstod liksom inte att man kunde vara låtskrivare innan det, berätta hon i en tidigare intervju med P4 Extra.

Medverkar i succéserien Riverdale

Ana Diaz och Oskar Sikow utgör duon Snow Culture vars musik har använts i produktioner på både Netflix och HBO. Ett exempel är i serien Riverdale, där duons låt No Sleep finns med i säsong två.

Foto: Vanni Jung Ståhle/DN/TT

LÄS MER:

Zara Larsson avslöjar detaljer om nya kärleksrelationen

Kända skådespelaren pekas ut som Bella Hadids nya kärlek

Quiz: Vilken reality-serie borde du vara med i?

Annons