6 skandaler vi minns från Grammisgalan

Grammisgalan bjuder varje år på underhållning, och då och då på skandaler. Vi har valt ut sex omtalade skandaler från galor genom åren. Kommer du ihåg händelserna?
04 februari, 2020

Grammisgalan var länge en av årets mest spännande kulturhändelser. Hela musik-Sverige satt som en osäkrad granat, alkoholen flödade och man visste att vad som helst kunde hända. Galan har också genom åren bjudit på en hel del minnesvärda händelser.

Till exempel när Carl Bildt modechockade hela Sverige när han 2008 dök upp som prisutdelare i en grön kavaj med råttmönster.

Eller när Kartellen 2014 bad alla att med knutna nävar ställa sig upp mot rasismen vilket resulterade i ett av de finaste ögonblicken i Grammishistorien.

Men med så många loose cannons i lokalen kommer man ju inte undan skandalerna. Vi minns tillbaka på sex ögonblick då artisterna på ett eller annat sätt utmärkt sig.

1993: Popsicle önskar livet ur Arvingarna

Sångfågeln Sofia Källgren får läsa upp vinnarna av årets grupp och gör då klart för publiken att Popsicle har vunnit. Gruppen släpar sig upp på scen som bara ett indieband på 90-talet kan göra, och håller ett minst sagt oinspirerat och kort tal. Talet börjar med ”Egentligen gillar ju vi att vara elaka” och avslutas med att de gör det de tydligen gillar allra bäst. Det avslutas nämligen med meningen ”Så hoppas vi att Arvingarna dör i någon tragisk bussolycka”.

Publiken buar och visslar medan Popsicle kliver av från scenen.

Popsicle har senare försvarat sig med klassikern ”Vi var ju fulla”. Men det hjälpte inte Arvingarna. Casper Jarnebrink, sångare, berättade i tv-programmet Tack för dansen att de länge var rädda att Popsicles önskan skulle slå in under någon av de långa bussresorna under turnéerna.

Vem eller vilka som har velat dölja klippet låter vi vara osagt, men här har vi hittat det som en del av Filip och Fredriks 100 höjdare. Klippet börjar vid 5.38.

1995: Hassan vinner och Schyffert snackar goja

Under Grammisgalan 1995 tilldelas humorgruppen Hassan en Grammis för inspelningarna av sina busringningar. Hassangänget kliver upp på scenen. Henrik Schyffert, med ett glas vin i handen, håller Grammisgalans svamligaste tal genom historien.

Svamligheten beror mest på att talet inte innehåller några riktiga ord, förutom ett kort ”Tack så mycket” på slutet.

Men trots att Henrik Schyfferts tal inte ens innehåller ord undrar man så här i efterhand om det ändå inte är Fredrik Lindströms helt orimliga frisyr och knytskjorta som är de största skandalerna här?

1996: Leila K visar sin svartaste sida

Det borde kanske snarare räknas som en mänsklig tragedi än en skandal, men när svensk musiks ”bad lady” Leila K muckar gräl med både schlagerdivan Charlotte Perelli och sångerskan Dilba på en och samma Grammisgala är det svårt att utelämna det från listan.

I SVT-dokumentären Fuck you, fuck you very much från 1998 får vi följa med en mycket trasig Leila K backstage på Grammisgalan 1996. Efter hennes framträdande kommer Charlotte Perelli fram och berömmer henne vilket hon bemöter med orden ”I don’t give a shit”.

Och när Dilba tog hem priset för årets kvinnliga artist, som Leila K också var nominerad till, svarar Leila K med att säga att hon ”Vill slå den där, Dolba heter hon, jävla fitta. Jag ska slå henne.” Hon möter också Dilba bakom scen och berättar för henne vad hon tycker.

Efter galan kom rykten om att Leila K hade kissat på golvet på Cirkus under pågående gala, något hon själv dementerade.

Dokumentären Fuck you, fuck you very much ligger på Youtube och är väl värd att se.

2001: Teddybears STHLM rasar mot moderaterna och brottas

Man har haft ett bra år, man vinner en Grammis – är det då så konstigt att man blir lite brottningssugen? Nej, exakt.

Och är det så konstigt att man vill ta upp några politiska frågor som har legat och gnagt i bakhuvudet när man plötsligt får en scen att tala ifrån? Nej, exakt.

Teddybears STHL brottar sin väg upp på scen för att ta emot sitt pris. Och Patrik Arve tar tillfället i akt och kritiserar moderaterna som ”sålt ut varenda jävla lägenhet i hela staden”, och menar då Stockholm. Han passar också på att slänga ur sig en varning att han ska döda alla, om de röstar på moderaterna. Det är ord och inga visor.

Det kan vara så att de hade luktat på alkoholhaltig dryck innan de gick upp.

Spana också in den valpiga Petter som presenterar pristagarna precis i början på klippet.

2009: Kleerup går bärsärk

Under Grammisgalan 2009 får Andreas Kleerup tre Grammisar, men innan han ens hinner börja fira denna storslam rusar han ut från festen, ursinnig efter att ha varit tvungen att lämna urinprov.

Han var en av flera kända musiker som drogtestades, men hans reaktion gick till historien. Galan sändes i TV4 och flera gånger under det direktsända programmet sprang han in bakom scenen och kollade om det fanns civilklädda poliser där.

– Synd att vi bor i ett land där poliserna är så jävla torra. Om ni ser någon med hörsnäcka i örat, pissa innan, säger han, samtidigt som han stödjer sig tungt på den något äldre och skörare prisutdelaren Kjerstin Dellert.

Sedan lämnar han, under bråk och stök med ett par kvällstidningsfotografer, lokalen.

2013: Labyrint röker gräs öppet

”Är det fest så är det”, tänkte hiphop- och reggaegruppen Labyrint och rullade joints vid bordet på Grammisgalan 2013. Skandalen var ett faktum när bandets medlemmar svarade ”Ja, det är cannabis på bilderna” i kommentarsfältet på Instagram, där bilderna hamnade.

Det drogliberala bandet försvarade sitt cannabisrökande med att andra på galan var fulla och att de inte ville bli trakasserade bara för att de valde cannabis i stället för sprit.

Labyrint visade ogenerat upp sin cannabis på sitt Instagramkonto.

Foto: TT

 

Läs mer: 

Molly Sandén om det stormiga 2019 och alla Grammisnomineringar

Här är alla nominerade artister till Grammis 2020