6 saker från Game of Thrones avsnitt 5 vi bara måste prata om!

13 maj, 2019 
AvMoa Alfredsson
Game of thrones avsnitt 5 – vi måste prata
I vanlig ordning följer ELLEs Moa Alfredsson upp det senaste avsnittet – denna gång avsnitt 5 – av den åttonde säsongen av Game of Thrones. Här är allt vi bara MÅSTE prata om!
Annons

Artikeln innehåller Spoilers från Game of Thrones avsnitt 5: The Bell

1. I hope I’m wrong. Goodbye, old friend…

Var börjar man efter att ha sett kanske det brutalaste GoT avsnittet i seriens historia? Kanske med en fråga: Vad händer? Vi tittar på er Tyrion och Jon.  Nej, det är inte friskt att bränna en man levande (RIP Varys). Och här borde era varningsklockor börjat ringa. Men mest lurade blev vi tittare som under hela seriens gång ha trott oss kunna lita på att Tyrion har koll på läget. Men vi har alla blivit bedragna. Vi har placerat våra kort på fel drottning.

2. Plot Twist à la Daenerys

Nämen vad ska man säga? Två avsnitt kvar och vi presenteras för den största antagonisten (kom inte på något annat ord för skurk, och skurk kan man ju inte skriva i en seriös recension. Men har du något bättre förslag, mejla mig!) av dem alla. Man hänger inte riktigt med i svängarna och har ingen koll på när Daenerys gick från att vara breaker of chains till att bränna barn levande. Men med det sagt går det inte att komma ifrån att det skapar känslor hos tittaren. Dagens avsnitt krävde att man pausade och andades i fyrkant innan man fortsatte titta. Och det är ändå ett bra betyg.

Annons

3. Burn Baby Burn

Vi måste stanna kvar i den brinnande huvudstaden en liten stund till i alla fall. Om du har varit en av dem som undrat var allt det där grova som vanligtvis är med i GoT höll hus under slaget mot The White Walkers så har du nu svaret. De sparade de avhuggna huvudena, på intryckta ögon och på sönderbrända mödrar som håller sina förkolnade barn till dagens avsnitt. Det går ju inte att gilla Daenerys efter detta. Helt omöjligt.

4. Sagan om järntronen

Serieskaparna David Benioff och Dan Weiss har fått ta emot mycket kritik efter dagens avsnitt efter att fans menat att Daenerys handlingar under avsnittet inte var trovärdiga hennes karaktär. George R.R. Martin, författare till böckerna bakom serien, har i tidigare intervjuer sagt att han tagit mycket inspiration till serien från Tolkens Sagan om Ringen. Och järntronen skulle kunna liknas vid The Ring of Power ur Sagan om ringen. Ingen karaktär klarar egentligen av att stå emot ringen och den makt den kan ge. Och kanske är det det som händer här? Om man ser järntronen som ringen makes allt i alla fall lite mer sense. Eller?

Annons

5. De tre vännerna och Daenerys

Daenerys karaktär må ha några små *host stora* karaktärsmissar, men vi kan väll i alla fall ta en liten stund  och uppskatta några av karaktärerna som verkligen lyste i dagens avsnitt. När Arya kallar Sandor vid namn. Rysningar. När Jon räddar kvinnan i gränden. Typsikt Jon <3 Sårbarheten hos Arya när hon springer genom staden. Inga ord. Eller scenen med hästen i slutet. Vi får trösta oss med detta när vi sörjer att Daenerys har blivit en, en, ja vet vi ens vad som har hänt med henne?

6. Är antiklimax poängen?

Dagens avsnitt skulle kunna beskrivas som en vattendelare – vissa hyllar avsnittet medan andra avskyr det. Och många blev besvikna när Jaime och Cersei Lannister fick möte sitt slut genom att – tja, få en sten i huvudet. Vi var många som hade förväntat oss något mer storslaget. Men kanske blir det inte mer Game of Thrones än så? Seriens storhet har alltid varit de mänskliga karaktärerna som visas upp utan att förskönas. Och kanske är det mest trovärdiga i ett ”en drake sprutar eld och förstör en hel stad”-scenariot att även några av huvudkaraktärerna dör begravda i sten. Det tar också ner karaktärerna på jorden. Hur mäktiga de än må vara så är de bara människor. I slutändan är det ingen skillnad på Cersei och de namnlösa människorna som lever i hennes stad.

Annons

Frågor vi har efter dagens avsnitt:

Vad var meningen med Jaime och Brienne?

Som en Jaime och Brienne-shipper är man besviken. Hela relationen under sista säsongen känns efter dagens avsnitt nästan meningslös. Det känns också lite konstigt att Jaime från en dag till en annan, med tanke på hur hans karaktär har utvecklats, bara skulle sticka tillbaka till Cersei. Som tittare väntade man på en plot twist. Att Jaime skulle förråda sin syster. Men så blev det inte. Och visst, det makes sense att serien slutar som den börjar – med Jaime och Cersei tillsammans.

Vad är Gregor ”The Mountain” Clegane gjord av?

Please just die!!

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Vad var grejen med Euron och Jaimes fight?

Förstod. Ingenting.

Arya är Azor Ahai, eller?

Om inte Arya är utvald så vet jag inte vem som är. Den där hästen väntade på henne. Så är det bara.

Vad händer nu?

Hur ska Jon hantera det här? Vad fasen ska Tyrion göra nu? Kommer Daenerys att dö? Kommer Arya att döda henne? Kommer vi få se Sansa och Bran i sista avsnittet? Vem kommer sitta på järntronen i slutändan? Kommer vi bli nöjda med seriefinalen? Så många frågor så lite tid (Runt sisådär 80 minuter som sista avsnittet sägs vara)

Annons

Hatade man eller älskade man dagens avsnitt?

Ingen vet.

Foto: HBO

Mer Game of Thrones på ELLE:

Annons