Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

5 sjuka Game of Thrones-teorier som faktiskt kan stämma

09 apr, 2019 
AvAnaïs González Cruz
Galna Game of thrones-teorier
SPOILER ALERT! Den här artikeln innehåller spekulationsteorier om Game of Thrones sista säsong. Ligger du efter i ditt tittande? Då ska du inte läsa detta!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Åtta år och sju säsonger senare har vi fortfarande ingen aning om hur Game of Thrones kommer att sluta. Men en sak är säker – och det är att ingen är särskilt säker alls.

Just nu pågår vilda diskussioner på nätet om ödet för Westeros invånare. Vem kommer att döda vem, vem är egentligen släkt med vem och vem får i slutändan den åtråvärda järntronen?

Teorierna är många (och skruvade), men en del av dem är faktiskt inte osannolika, i alla fall inte med GoT-mått mätt. För om det är något tv-serien lärt oss efter alla dessa år så är det att chockerande vändningar kan ske när som helst.

Här är några av de populäraste teorierna – nu kör vi!

1. Allt är Bran Starks fel 

Efter Bran Starks möte med den treögda korpen är vissa övertygade om att karaktären spelar en avgörande roll i seriens sista säsong. Hans nyblivna och ganska svajiga förmåga att färdas i tiden är nödvändigtvis inte av godo och baserat på det vi hittills sett barkar det definitivt åt fel håll. Dessutom har vi ingen aning om vad han egentligen pysslade med i den där grottan under hela säsong 5. 

Annons

Det finns MÅNGA teorier om Bran Starks betydelse för GoT:s upplösning och de flesta mynnar ut i att han sabbar för alla andra. Att han i själva verket är Nattkungen är en av de populäraste teorierna. Här påstår fansen att Bran överrumplades när han färdades till Nattkungens skapelse – och blev fången i hans kropp. Men är han i så fall medveten om det själv?

Överlag verkar de flesta tro att Brans förmåga bara för med sig kaos och ödeläggelse. Den galne kungens infall att bränna ner hela Kings Landing tros vara ett exempel på just detta. Aerys Targaryens sista ord, ”bränn dem alla”, kanske inte var ett tecken på galenskap, utan en okänd uppmaning från Bran. 

Det finns också en rätt invecklad teori om Bran Starks koppling till Bran the Builder, Stark-släktingen som reste muren 8 000 år innan händelserna i tv-serien. I korthet skulle de två vara en och samma person. Who knows! 

En bild på karaktärerna Bran Stark och Nattkungen från tv-serien Game of Thrones.

2. Tyrion Lannister är egentligen en Targaryen

Ingen har någonsin hatat sitt barn lika mycket som Tywin Lannister. Men kanske finns det en förklaring till generalens totalt värdelösa föräldraskap, om man bortser från att han är en oskön person i allmänhet – Tyrion är inte hans son. 

Annons

Att Tyrion Lannister egentligen har Targaryen-blod är en teori som florerat länge bland de som läst Game of Thrones-böckerna. Där finns nämligen en hel del bevis som pekar på just det. Bland annat hintar författaren att Joanna Lannister, Tyrions mamma, blev våldtagen av den galne kungen under sin bröllopsnatt med Tywin Lannister. I tv-serien berättar även Ser Barristan för Daenerys Targaryen att hennes pappa var intresserad av Joanna under en längre period. Tywin förnekar också sitt faderskap vid ett antal tillfällen. 

Dock är den starkaste ledtråden Tyrions interaktion med Daenerys drakar. Förutom drakdrottningen själv (och Jon Snow/Targaryen) tillåts ingen komma nära, men Tyrion klarade sig av någon anledning utan en skråma efter mötet med Rhaegal och Viserion i Meereen. Då var drakarna dessutom utsvultna. 

Nybörjartur eller Targaryen-blod?

En bild på karaktären Tyrion Lannister från tv-serien Game of Thrones.

3. Jaime Lannister kommer att döda Cersei Lannister

Cersei Lannister är ingen publikfavorit, men hon har aldrig varit så illa omtyckt som nu. Till och med Jaime börjar ledsna på sin syster, så pass att han till slut dödar henne. Eventuellt.

Annons

Att Cersei slutligen dödas av lillebrorsan Jaime är ett öde som faktiskt hängt med henne hela livet. Minns du häxan Maggy som förutspådde hennes barns död? I böckerna sträcker sig häxans profetia ännu längre, där hon påstår att the valonqar (det högvalyriska ordet för lillebror) kommer att kräva Cerseis liv.

Men sedan finns det lite olika stickspår om exakt hur hon dödas. Dels har hon ytterligare en lillebror som inte drar sig för familjemord (Tyrion) och dessutom står hon fortfarande på Aryas Starks dödslista. Rent tekniskt så skulle Arya kunna döda Jaime, stjäla hans ansikte och använda det för att mörda Cersei. Visst hoppas man nästan på det?

En bild på karaktären Cersei Lannister från tv-serien Game of Thrones.

4. Daenerys Targaryen och Jon Snow är halvsyskon 

Huset Targaryen har en lång historia av närbesläktade äktenskap och snart gör ännu ett superincestuöst Targaryen-par entré i Game of Thrones. Åtminstone om man ska tro teorin som påstår att Daenerys Targaryen inte är Jon Snows moster, utan hans halvsyster. Hon skulle då inte vara syster till Rhaegar Targaryen, utan dotter från hans första äktenskap med Elia Martell i Dorne. 

Annons

Vid det här laget vet vi att Jon Snows föräldrar i själva verket är Rhaegar Targaryen och Lyanna Stark, vilket betyder att han och Dany isåfall har samma pappa. Den infon har ännu inte tagits upp i tv-serien, men i böckerna finns stöd för att det här stämmer. 

Där berättar Daenerys om sina tidiga barndomsår i Braavos och nämner specifikt en trädgård med citronträd. Problemet är bara att citroner inte växer i Braavos. De växer däremot i sydliga Dorne, där Rhaegar Targaryen också levde med Elia Martell en tid innan han övergav henne för Lyanna Stark.

Kan det vara så att Dany helt enkelt inte minns ordentligt och att hon samtidigt fått felaktig info om sin uppväxt? Inte helt osannolikt i GoT:s universum – dock lite svårsmält.

En bild på karaktärerna Daenerys Targaryen och Jon Snow från tv-serien Game of Thrones.

5. Jon Snow är järntronens konung

Okej, så Jon Snow är en Targaryen. Men vad innebär det egentligen? Här är de flesta fansen eniga – han ÄR järntronens rättmätige konung. Och nu ska vi försöka förklara varför, för det blir lite snårigt här. 

Annons

När Ned Stark i unga år ”besegrade” den legendariske kämpen Ser Arthur Dayne så knyckte han Daynes svärd Dawn, ett svärd som han sedan lade bredvid bädden där Brianna Stark precis fött Jon Snow. Men varför är det så viktigt? Enligt böckerna omnämns just det här svärdet i profetian om Azur Ahai och ska ha smitts av en fallande stjärna. Profetian nämner vidare en hjälte/hjältinna som ska leda den stora striden mot De Andra (vilket vi antar är Nattkungen och hans crew). 

Framför allt konstaterar profetian att den här personen ska födas bredvid en blödande stjärna (alltså svärdet Dawn), vilket stämmer in på Jon Snow. Men du som kan din GoT minns säkert den röda kometen som uppstod när Daenerys Targaryen återuppstod ur elden med sina drakar, så profetian kan lika gärna handla om henne. Och det tar oss tillbaka till ruta ett, i sann Game of Thrones-anda! 

Game of Thrones sista säsong har premiär på HBO Nordic den 15 april. 

Skåla med GoT-drinkar på premiären – så gör du:

Isig och eldig Game of Thrones-drinkarBrand logo
Isig och eldig Game of Thrones-drinkar

Läs mer:

Se nya – mörka – teasern till sista säsongen av Game of Thrones

Slutet är nära i TVÅ nya Game of Thrones-klipp

Recap: 7 säsonger av Game of Thrones på 5 minuter

5 magiska platser i världen där Game of Thrones har spelats in

Foto: HBO//Giphy

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons