Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

5 saker från The Handmaid's Tale avsnitt 4 vi måste prata om

13 jun, 2019 
AvMoa Alfredsson
Snackisar från avsnitt 4 säsong 3 av The Handmaid's Tale
Vi fortsätter följa och diskutera succéserien The Handmaid's Tale. ELLEs serienörd Moa Alfredsson har listat det absolut viktigaste från avsnitt 4 som vi bara måste prata om.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Spoiler alert – denna artikel innehåller spoilers från The Handmaid’s Tale avsnitt 4: God bless the child

Efter förra veckans långa premiär med tre avsnitt (!) av serien som aldrig slutar att uppröra – fast på bästa sätt – är det dags att prata om det fjärde avsnittet. Aunt Lydia tappar det totalt och June agerar äktenskapsterapeut. Och allt detta ska vi självklart diskutera… NU!

1. Gileads maktuppvisningar slutar aldrig att förvåna. Eller skrämma.

Det spelar ingen roll att vi nu är inne på tredje säsongen av serien och att vi sett liknande saker innan. Varje gång Gileads invånare samlas i sina olika ceremonier slås man av den makt som systemet har. När alla samlas i sina olika klädkoder i dagens avsnitt för att bevittna de nyfödda barnens dop får vi en militär uppvisning som heter duga.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Men trots statens försök att hålla kvinnorna i sina olika led misslyckas de. Överallt finns hål i fasaden av kontroll. En tom plats inne i kyrkan där Serena borde ha suttit. June som inte följer med i ledet av handmaids hemma hos the Putnams utan istället går sin egen väg (både bokstavligt och bildligt) och Janine som gör det precis motsatta till vad hon förväntas göra.

Gilead demonstrerar sin makt.
Gilead demonstrerar sin makt.

2. Människan bakom tanten

Äntligen få vi se lite mänsklighet bakom tant Lydias annars hårt polerade yta. Detta efter att hon totalt tappat besinningen framför Gileads mäktigaste män och kvinnor. Frågan är om hennes tårar är för att hon skadat Janine eller för att hon förstår att hon håller på att tappa kontrollen? Kanske båda. I alla fall får det oss att vilja veta mer om Lydia innan Gilead. Hur levde hon då? Vad har gjort henne till den oftast mycket kalla människa som hon är?

Tant Lydia är påväg att få ett sammanbrott.
Tant Lydia är påväg att få ett sammanbrott.

3. Kvinnan som förlorat tre barn

Precis som June har man fram tills idag sett Ofmatthew, Junes nya walking buddy, som (för att använda Junes egna ord) ”a pious little sh*t”. Men i dagens avsnitt får vi veta lite mer om kvinnan bakom de röda kläderna. Hon har fött och givit bort tre barn. Jag upprepar; tre barn – som en käftsmäll i magen för oss tittare. Och då förstår man också mer hennes starka tro på systemet. Om hon inte tror på systemet måste hon acceptera det hemska som hänt henne.

Vad vet vi egentligen om Ofmatthew?
Vad vet vi egentligen om Ofmatthew?

4. Det tredje hjulet

Bara för en säsong sedan hade det varit omöjligt för June att prata på det sätt hon idag kan göra med både Serena och Commander Waterford. De hade aldrig tillåtit det. Men vi har fått, om ens ett litet, maktskifte där June tillåts prata mer som June och inte bara som Offred. Nu har hon också börjat som relationsexpert och är nästan som en tredje person som ingår i Waterford-parets äktenskap. Frågan är bara hur länge hon klarar att behålla den kontrollen?

Serena, Fred och June.
Serena, Fred och June.

5. Kanada

Vad händer i världen utanför Gilead? Emily återförenas med sin familj. Och det är inte det där filmiska ”springer mot varandra och omfamnar varandra i gråt och skratt om vartannat” som man längtat efter. Istället får vi en trovärdigare och mycket mer sorgesam återförening – att komma hem är inte lätt. Men en dinosauriebok i taget kanske är vägen tillbaka till livet.

Emily försöker anpassa sig till sitt nya/gamla liv.
Emily försöker anpassa sig till sitt nya/gamla liv.

Frågor vi har efter avsnitt 4 av The Handmaid’s Tale:

Vad är det för makt Serena kommer få?

Och kommer den makten vara tillräcklig för att kunna gynna June och rebellerna? Den som lever får se. Men vi håller tummarna. Att manipulera Commander Waterford har ju i alla fall inte visat sig vara speciellt svårt.

Annons

Hur länge kommer Aunt Lydia kunna behålla sin position?

Lydia verkar inte bara fysiskt ha fallit i slutet av förra säsongen. Det verkar även som att hon snart kan komma att bli utbytt i sin roll som någon form av lärare/chef/obehaglig tyrann över the handmaids. För visst var det den känslan man fick efter hennes utbrott i vardagsrummet? Att the commanders börjar fundera på om hon verkligen är rätt kvinna för jobbet.

Har du missat The Handmaid’s Tale? Första och andra säsongen, samt de fyra första avsnitten av säsong tre finns just nu att se på HBO nordic. Vi kommer fortsätta diskutera serien varje vecka här på ELLE.se och nästa vecka har vi tagit oss halvvägs igenom serien. Missa inte det för guds (praised be) skull!

Läs mer:

The Handmaid’s Tale säsong 3 är här – så var de första avsnitten!

21 saker du inte visste om The Handmaid’s Tale

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons