Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

5 saker du vill veta om nya tv-serien Zebrarummet

19 aug, 2021 
AvLouise Berglund
Zebrarummet Viaplay
Inspelningsplatser, idé, manus, huvudrollerna och smygpremiären. Den nya tv-serien Zebrarummet är just nu på allas läppar. Här är 5 saker du vill veta om spänningsdramat på Viaplay.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Se Amanda Lindh berätta om hennes roll i ZebrarummetBrand logo
TV: Se Amanda Lindh berätta om hennes roll i Zebrarummet

Det har kanske aldrig varit så hett med tv-serier om internatskolor. Tidigare i år gjorde Netflix originalserie Young royals succé och nu kommer Viaplay med nästa maffiga produktion på samma tema: Zebrarummet.

Vad handlar Zebrarummet på Viaplay om?

Handlingen i Zebrarummet kretsar kring internatskolan Tuna Kvarn som ligger nära den kommunala skolan Holmered. När en elev från internatskolan hittas död riktas misstankar snabbt mot eleverna på Holmered. Men en mobilfilm inifrån internatskolan får stora konsekvenser.

Zebrarummet är klassat som ett spänningsdrama. Ämnen som klasskillnader, maktspel, kulturkrockar och framför allt strukturer står i fokus.

Annons

Här är 5 saker du vill veta om Zebrarummet:

1. Idén till Zebrarummet kommer från Henrik Schyffert och Gustaf Skördeman

Komikern Henrik Schyffert och manusförfattaren och regissören Gustaf Skördeman ligger bakom originalidén till tv-serien Zebrarummet. I en intervju med TT berättade Schyffert att han inspirerats från sin egna skoltid i Märsta. Han gick i kommunal skola men hade både friluftsdag och disco med en internatskola i Sigtuna.

”Det slog mig att den där lilla världen hade varit en bra spelplan för att visa upp ett Sverige i miniatyr. För oss från kommunala skolan var det som att kliva in i Olympen när vi åkte till Sigtuna för att gå på disco”, säger han i intervjun.

Henrik Schyffert i Zebrarummet på Viaplay
Henrik Schyffert ligger bakom idén till Zebrarummet och spelar dessutom en av rollerna.

2. Michaela Hamilton har skrivit manus till Zebrarummet

Zebrarummet består av totalt åtta avsnitt. Sex av dessa har manusförfattaren och kommunikationskonsulten Michaela Hamilton skrivit. Ringer det en klocka? Det är även Michaela som ligger bakom manuset till den hyllade SVT-serien Eagles. Resterande två avsnitt av Zebrarummet står Erik Eger för. Medförfattare är Gustaf Skördeman, Anna Platt och Fredrik Agetoft.

Annons

På Instagram delar Michaela med sig av behind the scenes-bilder från inspelningen.

3. Zebrarummet hade premiär i smyg på Viaplay

Det officiella premiärdatumet för Zebrarummet var den 22 augusti. Det står i varenda pressmeddelande. Men den uppmärksamma noterade att alla avsnitt fanns ute redan den 18 augusti. Själv hittade jag den infon på Michaelas Instagram - ”avsnitten har smugits ut”, skrev hon på en story hon delade. Och mycket riktigt. Jag kastade mig in på Viaplay och där fanns alla åtta avsnitt.

4. Zebrarummet är inspelat i Göteborg

Jag vet inte om det bara är jag som ständigt sitter och funderar på var tv-serier är inspelade. Jag kan sitta och glo på enbart miljöbilderna för att försöka lista ut stad och plats. Om det finns fler som mig vill jag meddela att Zebrarummet är inspelat i Göteborg, Lerum och Härryda.

5. De spelar huvudrollerna i Zebrarummet

Den som sett trailern till Zebrarummet har säkert noterat att Henrik Schyffert spelar en av rollerna på överklassidan. Aliette Opheim spelar kurator på den kommunala skolan där hon kämpar för sina elever med näbbar och klor.

I rollerna som järngänget på överklasskolan ser vi Valter Skarsgård, Alva Bratt och Edvin Endre. Medverkar gör även Maxwell Vaz, Tiam Miladi, Wilma Lidén, Amanda Lindh, Adja Krook och Aviva Wrede.

TV: Se skådespelaren Alva Bratt berätta om intresset för mode och kläderBrand logo
TV: Se skådespelaren Alva Bratt berätta om intresset för mode och kläder

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons