5 minnesvärda ögonblick från Nobel 2019

10 dec, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Vad kommer vi att minnas från Nobel 2019? Vi har listat fem minnesvärda ögonblick här – allt från vackra klänningar till en tillbakalämnad medalj.
Annons

Nobelfestligheterna bjöd som vanligt på intressanta tal, prisutdelning, musik och vackra klänningar, juveler och håruppsättningar. Men allt handlar inte om vackra klänningar, utan årets Nobel bjöd också på demonstrationer och återvinning.

Svenska designers

Som vanligt hade kronprinsessan Victoria många blickar på sig när hon gjorde entré i Konserthuset i Stockholm. Och i år bar hon en storslagen svartvit kreation av svenska designern Selam Fessahaye, samma designer som gjort hennes klänning till Polarpriset.

Även prinsessan Sofia valde svensk design, av designern Emelie Janrell.

Amanda Linds klänning

Inte bara kronprinsessan valde svart klänning till årets Nobelfest. Kulturminister Amanda Linds klänning var konstnärligt utformad i lin och sidenorganza och hade ett viktigt symbolvärde.

Klänningen var en kärleksförklaring men också en sorgeklänning tillägnad skogen och den svarta färgen skulle symbolisera förkolnat trä efter en skogsbrand.

Kulturminister Amanda Lind på Nobel 2019.
Kulturminister Amanda Lind på Nobel 2019.

Årets tema – kretslopp

Nobelfestens tema för 2019 var kretslopp och det kunde man se både i arbetet med blommor, musik och med maten som serverades på festen. Temat för musiken var visor för att visa på en tradition som under flera hundra år har återvunnits om och om igen.

Annons

Blommorna kom traditionsenligt från San Remo, men en del av blomsterdekorationerna var gräs och frökapslar som var ihopsamlade i Sverige i slutet på sommaren.

Demonstrationerna mot Handke

Flera demonstrationer genomfördes under dagen och kvällen på Nobeldagen mot att Peter Handke har tagit emot Nobelpriset i litteratur. Kritiken grundar sig i hans omstridda åsikter om Serbiens inblandning i kriget i Jugoslavien under det tidiga 1990-talet.

Medaljen som lämnades tillbaka

Det var inte bara demonstrationerna mot Peter Handke som väckte uppmärksamhet. Den tidigare fredspristagaren, läkaren och författaren Christina Doctare, hade före årets prisutdelning sagt att hon skulle lämna tillbaka sin medalj om inte kungen markerade mot Peter Handke.

Och så blev det. När kungen tog Handkes hand och lämnade över medaljen ställde sig Christina Doctare på en scen på Norrmalmstorg och tog av sig sin medalj i protest.

Christina Doctare.
Christina Doctare lämnade tillbaka sin nobelmedalj.

Foto: TT

Läs mer:

Annons