5 magiska platser i världen där Game of Thrones har spelats in

Game of thrones alla inspelningsplatser

Kroatien, Island och Spanien är några länder som agerat kuliss åt det trollbindande landskapet i Game of Thrones.
27 mars, 2019

Tv-serien Game of Thrones närmar sig sitt slut. Den allra sista säsongen drar igång den 15 april och enligt HBO kommer de sex sista avsnitten inte göra fansen besvikna. Däremot lär en del av oss bli rätt ledsna när den episka sagan når vägs ände.

Men George R.R. Martins fantasyvärld försvinner faktiskt inte för alltid. Den är ju trots allt inspelad här, på vår planet!

5 magiska platser i världen där Game of Thrones har spelats in

1. Alcázar de Sevilla, Spanien (Water Palace of Dorne) 

Familjen Martells privata bostad är som hämtad ur Tusen och en natt. Dock behöver vi inte åka längre än till södra Spanien för att hitta det pampiga palatset.

Alcázar de Sevilla har en lång historia som sträcker sig hela vägen till 900-talet. Från början var det ett moriskt fort, men när slottet senare övertogs av kristna genomfördes en rad ombyggnationer, bland annat de storslagna trädgårdar som syns i Game of Thrones. 

Än i dag används slottet som kungligt residens när den spanska kungafamiljen besöker Sevilla.

2. Aït-Ben-Haddou, Marocko (Yunkai)

Breaker of chains! På sin resa västerut, mot järntronen i King’s Landing, erövrar Daenerys Targaryen ett antal städer i Slaver’s Bay. Yunkai är en av dem – och dess kraftiga slottsmurar är minst lika imponerade IRL som på vita duken.

I verkligheten befinner vi oss i Aït-Ben-Haddou, en marockansk stad som genom åren lockat många filmskapare. Klassiker som Lawrence av Arabien, Iskallt UppdragMumien och Gladiator är några av rullarna som spelats in här.

3. Grjótagjá, Island (Jon Snow och Ygrittes kärleksgrotta)

Det första kärleksmötet mellan Jon Snow och vildingen Ygritte utspelade sig i en undangömd grotta bortom muren. I vår värld hittar du grottan på Island.

Lavagrottan Grjótagjá och dess rykande vattenkälla är ett populärt turistmål på ön, men det är först på senare tid som besökare åter kan bada här. På grund av vulkanen Kraflas utbrott under 1980-talet blev vattnet nämligen alldeles för varmt och stängdes för bad. Nu ligger temperaturen ”bara” på runt 50°C.

4. Dark Hedges, Nordirland (The Kingsroad)

När Arya Stark flyr från King’s Landing, förklädd till en pojke, slår hon följe med nattvakten Yoren. Hans plan är att föra en grupp rekryter hela vägen från huvudstaden till muren, en lång resa på den vidsträckta vägen The Kingsroad.

Den dramatiska allén med sina böljande grenar återfinns i Nordirland och går där under namnet Dark Hedges – ett väldigt passande namn!

 5. Dubrovnik, Kroatien (King’s Landing)

Dubrovnik är en av tv-seriens mest frekventa inspelningsplatser. Staden, som har anor från 600-talet, illustrerar en rad olika platser i King’s Landing, till exempel stadsmuren.

Scenen där Cersei Lannister tvingas göra botgöring, vid the Great Sept of Baelor, har även den filmats i Dubrovnik.

Den majestätiska vyn över fortet Lovrijenac förekommer också vid ett flertal tillfällen. Hur fint?

Läs mer:

Recap: 7 säsonger av Game of Thrones på 5 minuter

5 sjuka Game of Thrones-teorier som faktiskt kan stämma

Slutet är nära i TVÅ nya Game of Thrones-klipp

Foto: HBO//TT