Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Fem kändisar som kämpar för miljön

07 apr, 2022 
AvVirginie Dolata
AvEstée Jaillon
AvEmma Spreckley
Fem kändisar som kämpar för miljön
ELLE möter kändisarna som använder sin stjärnstatus för att försöka rädda planeten – innan det är för sent.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Opéra SPORT's grundare om unik design, hållbarhet och nya kollektionenBrand logo
Opéra SPORT's grundare om unik design, hållbarhet och nya kollektionen

Gisele Bündchen

Hon är FN-ambassadör, aktivist och supermodell – och en riktig trädkramare. ELLE fick en pratstund.

Gisele Bündchen är FN-ambassadör, aktivist och supermodell

Vad gjorde dig engagerad i miljöfrågor från början?

– Jag har alltid känt en djup samhörighet med naturen. Men det var inte förrän min första resa till Amazonas regnskogar 2004, när jag fick chansen att tillbringa tid med lokalbefolkningen och se hur stor skada avverkningen av regnskogen förde med sig för de boende och omgivningarna, som jag på riktigt började engagera mig. Den erfarenheten var ett av de viktigaste ögonblicken i mitt liv. Efter det har jag använt mitt kändisskap för att väcka uppmärksamhet kring hur viktigt det är att vi bevarar våra naturresurser och lever i harmoni med naturen. När det kommer till kritan kan ingen av oss leva utan naturen.

Annons

Vilka är dina nuvarande mål och projekt?

– Jag samarbetar med UNEP (FN:s miljöprogram) för att uppmärksamma mitt miljöarbete och initiativ som jag tog i samband med min 40-årsdag – att plantera så många träd som möjligt i Amazonas, i det här fallet 260 000 stycken! Utöver det är jag alltid fokuserad på mitt huvudsyfte, att hjälpa till att främja miljöarbeten i världen, var och när jag än kan.

Vad är det värsta du har sett?

– Skogsbränderna, som förstör allt i sin väg. Inte bara träd och djur utan hela den biologiska mångfalden i omgivningen. Det är verkligen hjärtskärande.

… och det mest hoppfulla?

– Hopp finns överallt. Jag upplevde det senast med Agua Limpa Project, i området i Brasilien där jag själv växte upp. Efter att vi återplanterat träd längs flodbankerna förändrades hela ekosystemet till det bättre. Vattnets kvalitet förbättrades, djuren återvände, den biologiska mångfalden ökade. Det var ett kvitto på naturens kraft och en påminnelse om att om du ger den lite hjälp på traven kommer den återgälda dig.

Annons

Hur tycker du att miljödebatten har förändrats senaste åren?

– Vi är mer engagerade och medvetna i dag. Fler förstår hur stor påverkan det har på vår miljö och att vi tillsammans behöver arbeta för att behålla våra gemensamma, och ändliga, naturresurser.

Marjan Jonkman

Den holländska toppmodellen Marjan Jonkman, som har prytt ELLE-omslag över hela världen, stödjer SOS Barnbyar.

Toppmodellen Marjan Jonkman stödjer SOS Barnbyar

Vad är deras uppdrag?

– Huvudmålet är att se till att barn över hela världen växer upp i en hälsosam och säker miljö. SOS Barnbyar hjälper familjer i nöd och barn utan familjer. Om barnet inte har någonstans att ta vägen ser de till att han eller hon tas om hand i en miljö som passar. Ibland är det i någon av SOS Barnbyar, där alla barn kan växa upp i en trygg miljö.

Annons

Berätta om några aktuella projekt!

– Många barn har förlorat sina föräldrar på grund av covid-19. Och ännu fler familjer kämpar för att klara sig och få ihop livet. SOS Barnbyar arbetar över hela världen för att stötta dem. De arbetar också med olika länders myndigheter för att skapa långsiktiga lösningar som hjälper barn och deras familjer. Innan covid deltog jag i en tvådagarsvandring med en grupp på hundra personer i Ghana för att samla in pengar till SOS Barnbyar. Det är ett av mina favoritminnen.

Berätta om något som påverkat dig extra starkt under arbetet med SOS Barnbyar.

– När jag åkte till Uganda för flera år sedan besökte vi en av familjerna som ingick i deras ”familjestärkande program”. Vi pratade med en mamma med två barn. Hon berättade vad SOS Barnbyar hade gjort för att hon skulle komma tillbaka på rätt spår. Hennes liv hade förändrats helt och hennes tankesätt också. Hon var hemlös med sina barn innan och nu har hon byggt ett eget hem och driver en liten gård med grisar. Hon var så stolt över sin gård och sin familj, det var fint att se.

Annons

Vad är det finaste eller mest rörande du sett i ditt arbete?

– Barnen i SOS Barnbyar ser så glada och friska ut, allihop. Jag älskar att se hur motiverade de är att hjälpa till med matlagning och städning utan att klaga. Dessutom är de supermotiverade att lära sig saker i skolan. I vår värld klagar vi över så små, dumma saker, medan deras tankesätt är mycket mer positivt. Vi kan alla lära från dem.

Lucy Lawless

Nyzeeländaren Lucy Lawless blev världskänd som Xena – krigarprinsessan, i serien som sändes från 1995 till 2001. Privat vill hon kriga för klimatet och mot de stora oljebolagen, genom Amazon Watch.

Lucy Lawless krigar för klimatet och mot de stora oljebolagen genom Amazon Watch

– Jag blev involverad i Amazon Watch nyligen, men har varit klimataktivist i decennier. Jag började i Greenpeace 1985, när Frankrike testade kärnvapen i Polynesien och det regnade radioaktivt material på öbefolkningen, vilket gjorde dem fruktansvärt sjuka. Sedan dess har jag protesterat för klimatet och mot Big Oils (de största oljeföretagen i världen, reds anm) mörka metoder i Nya Zeeland och runt om i världen. Jag arresterades till och med under en protest mot Shells planer på att borra i Arktis. Jag har haft några ganska osmakliga upplevelser orsakade av Big Oil, så jag vet hur lågt fossilbränsleföretag är beredda att sjunka för att straffa alla som är framgångsrika i kampen mot dem. Amazon Watch arbetar för att skydda Amazonas och säkerställa erkännandet av ursprungsbefolkningens rättigheter. Vi har redan mer olja ovan jord än vi har råd att bränna om vi vill undvika en klimatkatastrof.

Annons

Vilka är deras nuvarande mål och projekt?

– Vi vill säkerställa att Chevron betalar skadeståndet på 9,5 miljarder dollar, som de dömdes att betala för att städa upp det som har kallats deras ”Amazon Chernobyl”. I Lago Agrio träffade jag ett barn som måste åka fem timmar för att få sin cellgiftsbehandling. Det är en vanlig berättelse där. På något sätt tycker Chevron att det här barnets smärta är värt det, så att de kan spara tre dollar per fat. De förorenade medvetet ett område lika stort som Manhattan, deras arv är ett pågående helvete som orsakar dödsfall, amputerade kroppsdelar, cancer och nervskador hos ursprungsbefolkningen.

Vad skulle du göra om du var ”jordens president”?

– Då skulle varje ny byggnad ha solpaneler. Jag hatar att se allt solljus gå till spillo i LA eller Texas. Men jag drömmer om Earthship-städer, superbyar sammanlänkade med järnväg och omgivna av ekologiskt jordbruk. Utbildning skulle vara gratis och alla skulle få en lön som gick att leva på. Vi bör utnyttja sol, vind, vatten och geotermisk värme för att ta oss vidare från fossila bränslen och ta oss an klimatkrisen.

Annons

Gustaf Skarsgård

Skådespelaren och Greenpeace-ambassadören är känd sedan länge här hemma i Sverige, men i och med serien Vikings har hela världen fått upp ögonen för denna gröna själ, senast aktuell i filmen Soul of a man.

Skådespelaren Gustaf Skarsgård är Greenpeace-ambassadör och har sett upp till organisationen sedan barnsben

När och hur blev du engagerad i Greenpeace?

– Första gången var 2011 när jag spelade in en kortfilm om Greenpeaces då nybyggda fartyg Rainbow warrior. Men redan som barn såg jag upp till Greenpeace och allt de stod för.

När du var på plats i Antarktis med Greenpeace, vad var det mest chockerande du såg?

– Förutom smältande glaciärer var det skrämmande att höra sanningen från aktivisterna om hur kritisk och allomfattande miljökrisen är.

Annons

… och det mest rörande?

– Förutom häpnadsväckande möten med valar och pingviner, var det hoppet och andan hos dessa aktivister, trots deras nästan oöverstigliga utmaningar. Det var verkligen inspirerande!

Vilket är ditt viktigaste budskap?

– Den nödvändiga förändringen får inte vara en kompromiss om livskvalitet, utan snarare en omdefiniering och en väg till en mer tillfredsställande tillvaro. Jag tror verkligen att det är möjligt.

Maya Gabeira

Surfaren Maya Gabeira är sjufaldig världsmästare och har slagit två Guinness-världsrekord. Hon är dessutom Ocean Ambassador för UNESCO.

Sjufaldiga världsmästaren i surfing Maya Gabeira är också Ocean Ambassador för UNESCO.

– Jag började arbeta med UNESCO och deras Ocean Decade-program för ett år sedan. Det är ett nöje att dela med mig av min erfarenhet av havet och diskutera de problem vi står inför när havshälsan blir allt sämre.

Annons

Vilka är deras mål och uppdrag?

– Det finns fortfarande mycket att lära om havet. Unesco har genomfört en tio år lång studie, som involverar vetenskaplig analys, samhälle, medvetenhet och engagemang. Det är viktigt att vi utforskar havet, tar hand om det, slutar förstöra det och använder det för att bekämpa klimatförändringarna. Havsytan absorberar nästan en tredjedel av den koldioxid som släpps ut i atmosfären på grund av mänskliga aktiviteter, som användning av fossila bränslen, avskogning och cementproduktion. Effekterna som olika mänskliga aktiviteter har på haven gör att planeten värms upp, havsnivåerna stiger och syre förbrukas. UNESCO (IOC-UNESCO) arbetar för bättre reaktioner på de enorma miljöförändringar som sker i dag och för att förbättra havshälsan genom marin vetenskap.

Vilka är de aktuella projekten?

– Ocean Decade-kampanjen, Generation Ocean (#GenOcean), vill inspirera och mobilisera människor i alla generationer, av alla kön och på alla geografiska platser till att agera för att skydda våra hav och utnyttja dess nyckelroll inom hållbar utveckling. GenOcean uppmanar dig att göra saker i vardagen för att förbättra havens och mänsklighetens mående.

Annons

Vad är det mest chockerande du har sett ”ute på fältet”?

– I min vardag ser jag en enorm mängd plast, jag ser att den marina biologiska mångfalden minskar och det skrämmer mig att tänka på att havet en dag kan vara livlöst eftersom det skulle innebära att vi som art inte skulle överleva.

Vilket är ditt budskap till världen?

– Jag hoppas att vi som samhälle kan förändra våra värderingar och återgå till att leva i harmoni med naturen, eftersom det är avgörande för vår överlevnad. Vi har utnyttjat dess maxkapacitet att ge, nu måste vi reparera, skydda och försöka hitta ett enklare sätt att leva.

Av: Virginie Dolata, Estée Jaillon och Emma Spreckley

Annons