5 julfilmer som blivit Oscarsnominerade

22 dec, 2021 
Bridget Jones dagbok
Svårt att hitta en julfilm som inte känns panikproducerad? Lugn. Här är en lista över fem Oscarsnominerade julfilmer som tåls att ses igen – och igen!
Annons
Här platserna från dina favorit julfilmer - som du kan besöka i verkligheten
Här platserna från dina favorit julfilmer - som du kan besöka i verkligheten

Att krypa ner i soffan och titta på julfilmer både innan, under och efter jul tillhör december. Dessutom pumpas nya filmer ut som aldrig förr på streamingtjänsterna. Sanningen är ju dock att en hel del julfilmer har... mer att önska. För att slippa gå på en nitlott och ägna timmar åt en halvdålig julfilm (om det inte är det man vill förstås, så är det ju ibland!) har vi samlat ihop ett gäng julfilmer som blivit Oscarsnominerade.

Här är 5 julfilmer som blivit Oscarsnominerade:

Klaus – Netflix

Julfilmen Klaus

Klaus är en spansk aimmerad julfilm där handlingen är en alternativ bakgrundshistoria om hur legenden kring jultomten kom till. Rikemanssonen Jasper får ett ultimatum av sin pappa. Han måste jobba som brevbärare och posta 6000 brev under ett år i den deppiga staden Smeerensburg. Annars kommer han bli arvslös. Det låter kanske trist men sagan om Klaus är både artsy och gripande.

Annons

Filmen har dessutom det otroliga betyget 8.2 på IMDB. Det är i klass med topprankade tv-serier. År 2020 Oscarsnominerades den i kategorin ”bästa animerade film” men förlorade mot Toy story 4. Klaus tog dock hem en BAFTA i samma kategori.

The Nightmare Before Christmas – Disney+

The Nightmare before Christmas

Tim Burtons klassiker , den stop-motion animerade The Nightmare Before Christmas hade premiär år 1993. Jack Skellington är kung av Halloween Town och bestämmer sig plötsligt för att kidnappa jultomten och ge läskiga julklappar till alla barn. Trasdockan Sally försöker stoppa honom. Jag var livrädd för den här filmen som liten och faktum är att den är PG-rankad i USA. Alltså ”parental guidance suggested”.

Annons

År 1994 var filmen Oscarsnominerad i den lite oväntade kategorin ”bästa specialeffekter” men förlorade mot Jurassic Park (rättvist om du frågar mig...). Låten ”This is halloween” är dock kanske den låt som enklast sätter sig på hjärnan av alla låtar någonsin?!

Bridget Jones dagbok – Viaplay

Bridget Jones dagbok

Nej, komedin Bridget Jones dagbok är ingen klassisk julfilm. Men faktum är hon träffar självaste Marc Darcy under en julfest. Han bär ful jultröja med stickad ren medan hon röker inomhus. Dessutom försöker hon skryta om att hon är bakis efter en julfest i London. Det går inte hem.

Annons

Renée Zellweger var 2002 nominerad i kategorin”bästa kvinnliga huvudroll” för sin tolkning av Bridget på jakt efter den stora kärleken.

Ensam hemma – Disney+

Ensam hemma filmen

Jag vågar påstå att Ensam hemma är julfilmernas julfilm. Kevin (Macaulay Culkin) som är 8 år blir kvarglömd hemma medan resten av familjen drar på semester till Paris(!) över jul. Tjuvarna Marv och Harry försöker göra inbrott i huset men Kevin skapar nya uppfinningar och för i princip ett krig mot tjuvarna för att rädda sitt hem.

Filmen, med premiär 1990, blev så populär att den till och med släpptes som datorspel. Ensam hemma var dessutom dubbelt Oscarsnominerad för musiken i filmen.

Annons

Harry Potter och de vises sten – HBO Max

Jul i Harry Potter och de vises sten

Jag vet inte hur ni gör men jag ser alltid minst en Harry Potter-film under julen. I den första, Harry Potter och de vises sten, är det jul på Hogwarts och vi får se Hagrid släpa in en stor julgran på skolan medan det snöar ute. Julgranspyntet hängs självklart upp med hjälp av magi och Harry får dessutom osynlighetsmanteln i julklapp.

Filmen blev trefaldigt Oscarsnominerad i allt från bästa scenografi till filmmusik och kostym.

Annons