Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Love is blindYoung royalsOscarsgalan

5 anledningar att se Love on the spectrum på Netflix

14 aug, 2020 
Love on the spectrum Netflix
Det är gripande, det är rörande och det är framför allt det finaste jag sett på länge. I tv-seren Love on the spectrum på Netflix får vi följa personer på autismspektrat som försöker hitta kärleken. Här är 5 anledningar att trycka på play!
Annons

Den nya Netflixserien Love on the spectrum följer unga vuxna på autismspektrat som vill hitta kärleken. I varje avsnitt får vi bland annat möta Michael, Chloe, Kelvin och Maddi och följa med under dejter, höra funderingar kring vad kärlek är och hur man egentligen gör för att hitta den rätta.

Netflix beskriver själva serien som intim och gripande. Och jag kan bara hålla med. Jag grinade fyra gånger under första avsnittet. Det här kan vara något av det mest genuina jag sett.

Här är 5 anledningar att se Love on the spectrum på Netflix:

Love on the spectrum, Netflix

1.

Ruth och Thomas är redan ett etablerat par i serien. Hon har alltid sin lilla orm med sig, för det gör henne lugn. Jag älskar det faktum att Thomas tänker att hon är Medusa och ger henne en puss, istället för att vara livrädd för ormen.

Annons

För hur Love on the spectrum porträtterar och förklarar autismspektrat

Risken finns att en serie om personer på autismspektrat som vill hitta kärleken kan kännas icke utbildande och som ett simpelt porträtt av ”en annan värld”. Men Love on the spectrum är allt annat än det. Vi får lära känna karaktärerna på deras villkor. Vissa dejter är superstela, andra flyter på prima. Det är med andra ord precis som när personer som inte är på autismspektrat dejtar. Och det har produktionen lyckats otroligt bra med att fånga. Mellan scenerna ur vardagslivet får man som tittare dessutom en viktig utbildning i hur autism kan te sig – både när det komme till fördelar och nackdelar.

Michael Love on the spectrum Netflix
Michael har aldrig varit kär. Men såhär tror han att det känns.

2.

För vackra beskrivningar av kärlek

Första avsnittet inleds med ett segment där de flesta av deltagarna får beskriva kärlek. Och det går inte att inte le. För det är så fint att man spricker. Kelvin säger att han tror att kärlek är som en saga och Michel säger ”som människa känner du dig helt varm inombords”. Maddi har aldrig varit kär men tror att det kan få en att göra galna saker.

Michael love on the spectrum Netflix
Michaels bästa livsråd!

3.

För att Michael har otroliga livsråd

Michaels största dröm i livet är att gifta sig och bli någons man. Han har redan tillverkat en fotoram i trä placerad på ett stort hjärta, för att rama in sin framtida fru. I första avsnittet kommer han med ett helt gäng livsråd, som även dessa är värda att rama in. Min personliga favorit är: ”När en person känner sig uttråkad eller inte glad i sin relation är allt de behöver göra att stanna och göra något som alla borde göra. Lukta på blommorna. De blommar inte varje dag”.

Love on the spectrum Netflix
Mark har en sund syn på att kemin kanske inte alltid finns där.

4.

För att det är en viktig påminnelse om att det inte är så farligt att bli friendzonad

I vårt moderna samhälle låter det nästan som att det värsta som kan hända är att gå på en dejt och bli friendzonad. Herregud, vilken skam… Eller? I Love on the spectrum visar det sig att Maddi inte alls har så mycket gemensamt med Mark som hon kanske önskar. Han älskar dinosaurier. Men inte hon. På en bänk efter ett museibesök säger hon helt enkelt att ”Jag tycker att du är både smart och trevlig men det finns inga romantiska känslor”. Marks svar är brilliant. ”Det händer ofta. Jag tycker du är vacker och smart. Det är inget fel med att vara vänner. Jag har fått en ny vän”. Se och lär, killar!

Jodi Love on the spectrum Netflix
Jodi hjälper Kelvin inför hans första dejt någonsin.

5.

För att relationscoachen Jodi är bäst på sitt jobb

Jodi jobbar med att coacha personer på autismspektrat som vill börja dejta. Och snacka om rätt person på rätt plats! Hon är helt otrolig. Ibland ritar hon, ibland ringer hon upp via facetime och ibland låter hon seriens huvudpersoner öva på att dra ut stolen för henne, för att de ska komma ihåg det när de väl ska på sin första riktiga dejt. Hon är en mästare på att ge beröm och lyfta fram alla positiva sidor hos människorna hon möter.

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons