Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

43 manliga vinnare och 14 kvinnliga på Oscarsgalan 2019

25 feb, 2019 
AvSofia Börjesson
Flera manliga vinnare än kvinnliga vinnare på Oscarsgalan 2019.
Sakta men säkert rör vi oss framåt i den mansdominerade filmvärlden. Mer än dubbelt så många kvinnor fick en Oscar i år jämfört med 2018 – men siffrorna visar fortfarande på stora glapp mellan könen.
Annons

24 priser delades ut under Oscarsgalan 2019. Bland annat vann svensken Ludwig Göransson pris för bästa filmmusik (Black Panther), och Ruth Carter blev den första svarta kvinnan någonsin att vinna en Oscar för bästa kostym (också Black Panther).

Av de 24 kategoripriserna delades 14 ut till enbart manliga pristagare. Det går att jämföra med de fem kategoripriser som delades ut till enbart kvinnor, och ytterligare fem där kvinnor och män fick dela på priset.

Bättre än Oscarsgalan 2018

Men det är ändå bättre än förra året, tro det eller ej. Då var de enda priserna som tilldelade enbart kvinnor kategorierna bästa kvinnliga huvudroll och bästa kvinnliga biroll.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Att filmindustrin är mansdominerad och att kvinnliga regissörer, klippare och ljudproducenter sällan släpps in i de stora produktionerna är intet nytt, men oj så tydligt det blir när man ser könsfördelningen bland pristagarna: 43 manliga pristagare och 14 kvinnliga. Förra året var fördelning dock 33 manliga pristagare och sex kvinnliga. Så det går framåt!

Annons

Kategorier med bara manliga pristagare 2019

Bästa manliga huvudroll

Bästa manliga biroll

Bästa film*

Bästa regi

Bästa originalmanus

Bästa manus efter förlaga

Bästa animerade film

Bästa icke-engelskspråkiga film

Bästa kortfilm

Bästa filmmusik

Bästa ljud

Bästa foto

Bästa klippning

Bästa specialeffekter

Kategorier med bara kvinnliga pristagare 2019

Bästa kvinnliga huvudroll

Bästa kvinnliga biroll

Bästa kortfilmsdokumentär

Bästa animerade kortfilm

Bästa kostym

Kategorier där män och kvinnor delade på priset 2019

Bästa dokumentär

Bästa sång

Bästa scenografi

Bästa ljudredigering

Bästa smink

*Green Book som blev årets film har ingen uttalad person som pristagare, däremot är regissören och producenten män, samt alla större roller i filmen. Filmen klarar inte bechdeltestet.

Foto: TT

Läs mer:

Annons