Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

21 superkändisar som du glömt var med i Harry Potter

30 jan, 2020 
AvAnna-Lena Pettersson
Robert Pattinson och andra kändisar som varit med i Harry Potter
Harry Potter-filmerna kryllar av skådisar som efteråt också har blivit kända genom andra filmer och tv-serier. Vi har listat 21 kändisar som du har kunnat se spela roller i berättelserna om Harry Potter. Hur många av dem minns du?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Det här gör barnen från Harry Potter-filmernaBrand logo
Det här gör barnen från Harry Potter-filmerna

Många skådespelare har fått sina stora genombrott genom att ha varit med i någon eller några av filmerna i Harry Potter-serien. De mest uppenbara är kanske Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rupert Grint som spelar Harry Potter, Hermoine Granger och Ron Weasley i filmerna. Men det finns andra som har blivit kända genom filmerna eller som var stora stjärnor redan innan de klev in på Hogwarts.

Vi har listat 21 av de kända personer som du kanske har glömt var med i filmerna om Harry Potter.

Kända personer som har varit med i Harry Potter

Emma Thompson – Sybil Trelawney

Den brittiska superskådisen Emma Thompson, som 1995 vann en Oscar för manuset till Förnuft och känsla och 1993 för bästa kvinnliga huvudroll i Howard’s End, spelar i flera av Harry Potter-filmerna.

Hon spelar då den sherrydoftande och sjalbeklädda professor Sybil Trelawney som förvirrat och föga övertygande försöker lära ut spådom.

Annons
Emma Thompson i Harry Potter
Emma Thompson porträtterade Sybil Trelawney med den äran. Och jättetjocka glasögon.

Frank Dillane – Tom Dolder

Du som varit ett fan av Fear of the Walking Dead som sänds på HBO Nordic känner honom nog mest som Nick Clark.

Är du ett hardcore Harry Potter-fan, däremot, så vet du att han ju egentligen är den 16-åriga Tom Dolder i scenerna där professor Snigelhorn avslöjar hemligheten med horrokruxer, och inget blir detsamma igen.

Frank Dillane i Harry Potter
Välkammad som få. När Frank Dillane spelade Tom Dolder, alltså.

Kenneth Branagh – Gyllenroy Lockman

Det var en erfaren regissör och skådespelare som klev in i rollen som den sprättiga, oduglige och minst sagt egenkära professorn i försvar mot svartkonst, Gyllenroy Lockman.

Annons

Branagh hade tidigare haft ett starkt fokus på olika uppsättningar och filmatiseringar av olika Shakespeare-verk som Hamlet och Mycket väsen för ingenting. Men lyckan var förstås gjord när han fick sätta tänderna i det mest betydelsefulla litterära verket av de alla – Harry Potter och Hemligheternas kammare.

Kenneth Branagh i Harry Potter
Kenneth Branagh adlades 2012 och heter nu Sir Kenneth Branagh. Förmodligen var allt tack vare rolltolkningen av Gyllenroy Lockman.

Alan Rickman – Severus Snape

Mannen med den mörka rösten har många gånger spelat onda roller, som i 90-talsklassikern Robin Hood Prince of Thieves. Där spelar han sheriffen av Nottingham mot en misstänkt amerikansk Robin Hood spelad av Kevin Costner. Eller så minns man honom som terroristledaren Hans Gruber i Die Hard.

Annons

Men frågan är om han inte är mest skrämmande som den skenbart onda professor Snape i Harry Potter-filmerna.

Alan Rickman i Harry Potter
När Alan Rickman gick bort 2016 var det hundratals HP-fans som tatuerade in ”Always”. Den som fattar, fattar.

David Tennant – Barty Crouch Jr

Kriminalserien Broadchurch gjorde David Tennant, som spelade polischefen Alec Hardy, till ett känt namn även i Sverige. Innan dess var han dock redan ett stort namn i England där han till exempel spelat Dr Who på TV och Hamlet på teater.

Potterheads känner honom kanske ändå bäst som skurken Barty Crouch Jr i Harry Potter och den flammande bägaren.

Annons
David Tennant i Harry Potter
David Tennant fick bara spela Barty Crouch Jr under korta stunder i filmen eftersom han mestadels låtsades vara Mad-Eye Moody. Helt obegripligt för den som inte har läst boken eller sett filmen.

Maggie Smith – Minerva McGonagall

Hej alla Downton Abbey-fans. Ni vet att den underbara Maggie Smith spelar den slagkraftiga oneliner-sprutan Lady Violet Crawley.

Men Maggie Smith hade förstås en lång karriär bakom sig redan innan hon fick den rollen. Bland annat som den strikta och skickliga professor McGonagall, lärare i förvandlingskonst, i Harry Potter-filmerna.

Maggie Smith i Harry Potter
Minerva McGonagall är trots sin strikta hållning kanske den coolaste karaktären i filmerna. Vilket passar Maggie Smith som är den coolaste katten i skådespelarvärlden.

Rhys Ifans – Xenophilius Lovegood

Julia Roberts och Hugh Grant i all ära, men den man minns främst från Notting Hill är ändå Hugh Grants speciella room mate Spike, spelad av Rhys Ifans.

Annons

I Harry Potter-universat är han Xenophilius Lovegood, den skruvade pappan till den minst lika skruvade men härliga Luna Lovegood.

Rhys Ifans i Harry Potter
Om du minns Spike så bör du veta att Rhys Ifans rollprestation i Harry Potter är betydligt dystrare. Så mycket mer skruvad hade ju inte gått.

John Cleese – Nästan Huvudlöse Nick (Nicholas de Mimsy-Porpington)

Monty Python- och Pang i bygget-stjärnan John Cleese är nu för tiden mest känd för att åka på bittra evighetsturnéer för att betala sina många skilsmässor, men det var inte så länge sedan han i stället var mest känd som en av världens främsta komiker.

I Harry Potter-filmerna ser vi honom med huvudet på svaj som Gryffindor-spöket Nästan Huvudlöse Nick.

Annons
John Cleese i Harry Potter
Nästan Huvudlöse Nick heter så eftersom han vid avrättningen höggs med en så slö yxa att halsen inte gick av helt. Stackarn.

Domhnall Gleeson – Bill Weasley

Starwars-fans skulle nog säga att Domhnall Gleeson är general Armitage Hux, men vi Harry Potter-fans vet ju bättre.

Han är nämligen ingen annan än den ärrade Bill Weasley, äldste bror till Ron och gift med den franska skönheten Fleur Delacour. Det är hos honom som Harry, Hermione och Ron planerar sitt inbrott i Gringotts bank.

Domhnall Gleeson i Harry Potter
De supertuffa revorna på kinden som Bill Weasley har, kommer de från en cykelolycka eller slarv med trollstaven? Nej, de kommer från att ha slagits med en varulv. Jojo!

Gary Oldman – Sirius Black

Vi kan nämna Dracula, den misstänkte Kennedy-mördaren Lee Harvey Oswald och inte minst Winston Churchill, en roll som gav honom en Oscar.

Annons

De roller som Gary Oldman har fått spela genom sin karriär har verkligen inte varit små, men ingen roll är förstås lika stor som när han fick spela Harry Potters gudfar Sirius Black som går från jagad mördare till älskad familjemedlem.

Gary Oldman i Harry Potter
Låt inte de mörkbruna lockarna lura dig. Sirius Black kan förvandla sig till en svart, mycket raggig hund.

Dawn French – Tjocka damen

Den brittiska komikern Dawn French gjorde under mer än 20 år tv-program tillsammans med Jennifer Saunders (Edina från Helt Hysteriskt) och har också spelat präst i Ett herrans liv som sänts både på SVT och TV4.

Annons

I Harry Potter och fången från Azkaban spelar hon Tjocka damen på porträttet som utgör dörren till Gryffindors sällskapsrum. Tjocka damen är mest känd för att krångla med lösenorden, skrika sönder glas och bli attackerad av Sirius Black.

Dawn French i Harry Potter
Elizabeth Spriggs som spelade Tjocka damen i första Harry Potter-filmen gjorde henne verkligen supertråkig. Det var ett lyft när Dawn French klev in i porträttet.

Robert Pattinson – Cedric Diggory

Innan Robert Pattinson blev den bleka vampyren Edward Cullen i Twilight-serien och krossade flickors hjärtan världen över krossade han häxhjärtan på Hogwarts.

Han spelar den quiddichspelande Cedric Diggory som möter Harry Potter i magisk trekamp där han också slutar sina dagar, mördad av ingen mindre än Lord Voldemort själv.

Annons
Robert Pattison i Harry Potter
Det kändes inte som en slump att den då 18-årige Robert Pattinson först fick rollen som snygg-Cedric och sedan som snygg-Edward.

Ralph Fiennes – Lord Voldemort

Vi är nog många som har sett filmer där Ralph Fiennes spelat (som Schindler’s List eller senare James Bond-filmer) och så fort han dykt upp i bild tänkt ”Akta dig! Det är Voldemort!”. För hur många roller han än tar sig för så förblir han näslös, ond och blek för alla Harry Potter-fans.

Något du kanske inte visste är att det är Ralph Fiennes brorson Hero Fiennes-Tiffin som spelar Tom Dolder som 11-åring i Harry Potter och Halvblodsprinsen.

Annons
Ralph Fiennes i Harry Potter
Ralph Fiennes är säkert snäll egentligen. Men när man är ett Potterhead är det sjukt svårt att förstå!

Jarvis Cocker – Myron Wagtail

Under julbalen i Harry Potter och den flammande bägaren spelar trollkarlsbandet The Weird Sisters. Det du kanske inte visste är att hela bandet består av riktiga stjärnmusiker, nämligen Jarvis Cocker och Steve Mackey från Pulp samt Jonny Greenwood och Philip Selway från Radiohead.

Jarvis Cocker i Harry Potter
Pulp? Ja, det var ju de som gjorde Common People 1995.

Helena Bonham Carter – Bellatrix Lestrange

Skådespelerskan med det vilda mörka håret har spelat i massor av filmer och är nu mest omtalad som prinsessan Margaret i The Crown. Men i Harry Potter-filmerna spelar hon Bellatrix Lestrange som kan ge självaste Lord Voldemort en match när det gäller ondska.

Annons

I en intervju på BBC har hon berättat att hon på Halloween brukar klä på sig Bellatrix-kläderna och öppna dörren med trollstav i handen och skrämma skiten ut barnen.

Helena Bonham Carter i Harry Potter
Helena Bonham Carter inte bara klär ut sig på Halloween, hon sa i en intervju att det är den enda tiden på året då hon känner att hon passar in.

Jamie Campbell Bower – Gellert Grindelwald

Hallå alla Twilight-fans som inte kunde få nog av bleka vampyrer. Ni minns säkerligen Jamie Campbell Bower som den antike vampyrledaren Caius.

I Harry Potter och dödsrelikerna – del 1 ser vi honom mycket hastigt som en ung Gellert Grindelwald. Samma roll spelar han i Harry Potter-spinoffen Fantastiska vidunder – Grindelwalds brott.

Annons
Jamie Campbell Bower i Harry Potter
Bilden är från Fantastiska vidunder – Grindelwalds brott. Mannen till vänster är en ung Albus Dumbledore.

Natalia Tena – Nymphadora Tonks

Natalia Tena spelar den älskvärda och snurriga Nymphadora Tonks i Harry Potter-filmerna, men kan också ses som Osha i Game of Thrones.

Natalia Tena i Harry Potter
Nymphadora Tonks bredvid Mad-Eye Moody, spelad av Brendan Gleeson som är pappa till Domhnall Gleeson som spelar Bill Weasley. Det kallar vi bonusinformation!

Michelle Fairley – Mrs Granger

En annan skådespelerska som har spelat i både Harry Potter och i Game of Thrones är Michelle Fairley. GoT-fans känner henne mest som Catelyn Stark, men skapögda Harry Potter-fans kan ha sett att det var hon som spelade Hermoines mamma i Harry Potter och dödsrelikerna – del 1.

Annons
Michelle Fairley i Harry Potter
Michelle Fairley är med i mindre än en minut i Harry Potter. Under den minuten får hon sitt minne raderat av sin egen dotter. Trist.

Ciarán Hinds – Aberforth Dumbledore

Minns du Mance Rayder i Game of Thrones? Ja, om du såg serien, kanske. Om du däremot har sett Harry Potter känner du kanske igen Ciarán Hinds som Albus Dumbledors bror Aberforth som motvilligt och i hemlighet låter elever från Hogwarts smita genom sin pub.

Ciarán Hinds i Harry Potter
Med ett långt grått skägg och hår gjorde Ciarán Hinds sig nästan omöjlig att känna igen.

Ian Brown – man på Läckande kitteln

I en scen i Harry Potter och fången från Azkaban ser man en man på puben Läckande kitteln som läser en bok och rör i en kopp. Det du kanske inte visste är att det är Ian Brown, sångare i rockbandet Stone Roses och att boken han läser är A brief history of time av Stephen Hawkins.

Annons
Ian Brown i Harry Potter
Daniel Radcliffe som spelar Harry Potter var ett stort Stone Roses-fan och väldigt exalterad över att få träffa sin idol under inspelningen.

Verne Troyer – Griphook

Han är mest känd för rollen som Mini-Me i Austin Powers-filmerna, men han var också komiker i tv och på scen. Och inte minst spelade han svartalfen Griphook som hjälpte Harry Potter att hämta en del av sitt guld på banken Gringotts i Harry Potter och De vises sten.

I Warner Bros Harry Potter-museum utanför London finns alla svartalf-maskerna på hyllor, som avhuggna huvuden. En smula groteskt.

Foto: TT/Warner Bros

 

Läs mer: 

Ingen vill köpa Harry Potters första hem – varför?

Semestra i huset där Harry Potter föddes

Det kommer en ny film om Pippi – görs av Harry Potter-producent

Annons