20 superhits du aldrig glömmer om du var ung på 00-talet

Shebang, Spice Girls, Sean Kingston

00-talets musikgenre var lite som en överkomponerd pizza- allt var på. Pop, rock och samtida R&B var de främsta stilarna som präglade början av det nya millenniet. Vi listar låtarna som gör dig nostalgisk.
15 juni, 2020

10 superhits du aldrig glömmer från 00-talet
Slå på ljud

Med tv-program som Idol och Fame Factorys genombrott blev musikscenen mer demokratisk. Att kunna sjunga var inte längre en medfödd gåva utan något man kunde lära sig, vem som helst kunde nu bli en stjärna.

Ny teknik och digitalisering bidrog också till flera och ombytliga världsartister. CD-skivan byttes ut mot MP3:en och därmed sjönk försäljningsnivån på fysiska medier kraftigt. Det gav upphov till digitala nedladdningar på sajter som Napster och Pirate Bay som Ipred-lagen senare skulle sätta stopp för.

Artister kom att likna skönsjungande varumärkespelare allteftersom marknadsföringstänket anammats på allvar. Snart hade varje världsartist en egenkomponerad parfym.

I början av 00-talet dyrkades popgrupperna men det var också början på slutet av den eran. Följ med på en nostalgisk resa här:

Freestyler – Bomfunk MC’s

Bomfunk MC´s visar hur det går att göra hiphop utan nakna tjejer och snabba bilar. Vi gillar!

Oops!…I Did It Again – Britney Spears

Kvinnorna börjar inta musikscenen på allvar under 00-talet. Men tyvärr framställdes hon ofta på ett sexuellt sätt både i sång, framträdande och musikvideo. Britney Spears gick i fronten och var en förebild för många.

Musikindustrin utvecklades till ett kommersiellt jippo, det räckte inte längre med att kunna sjunga utan rätt image var ett måste. Artister började sprida sitt varumärke till andra industrier.

Hiphopper – Thomas Rusiak Feat. Teddybears Sthlm

Hiphopen kom och kritiken med den. Thomas Rusiak är tydlig vad han känner för den växande genren i parodilåten Hiphopper.

Romeo – Shebang

Shebang var en populär svensk grupp som spelade pop med inslag av punk. De visades frenetiskt på Z-tv och vi glömmer aldrig hur Eva stormade från poolpartyt till låten Romeo, i långfilmen Eva & Adam – fyra födelsedagar och ett fiasko. 

The Ketchup Song (Asereje) – Las Ketchup


Kommer ni ihåg när man försökte lära sig koreografin, gärna i formationer till denna ketchup-låt?

Ms. Jackson – Outkast

Alternativ hiphop som står sig än i dag, till och med djuren i musikvideon diggar beatet.

Hej Hej Monika – Nic & The Family

Electropopgruppen från Helsingborg hamnade på trackslistan 2004 med den fåordiga, svenska klassikern Hej Hej Monika. Den gick så bra att de gjorde uppföljaren Hej det är Nic… klick men som många uppföljare floppade den. Gruppen var aktiv mellan åren 2003 och 2005.

Dragostea Din Tei (Mai Ai Hii) – O-Zone

Monsterhiten i Europa som man tappert försökte sjunga med till, trots att de rumänska språkkunskaperna var bristfälliga.

Mister Cool – Snook

Hiphopduon som uppmanade alla att ta av oss truckerkepsen. Tack säger vi till Oskar Linnros och Daniel Adams-Ray.

Gruppnamnet, Snook, ska ha myntats efter ett internt bråk över vem som hade den största näsan. Duon bröt aldrig upp officiellt, utan efter en tids tystnad debuterade båda som soloartister 2010. Efter tio år återförenades dem med singeln Sitter på en dröm men namnet Snook verkar lagts på hyllan.

Wonderchild – Christian Waltz

Visst minns man svenska Christian Waltzs superhit Wonderchild. I musikvideon ses sångaren snurra in sig själv i den alldeles för långa sladden till mikrofonen.

I dag är Christian en framgångsrik musikproducent och låtskrivare som bland annat producerat Veronica Maggios album Satan i gatan.

Beautiful Girls – Sean Kingston

Sean Kingston tonsätter sina kärleksbekymmer i en mix av genre rap, pop och reggae. Kingston debuterade 2007 med singeln Beautiful Girls som blev en megahit, den låg etta på USA:s Billboard Hot 100 i tre veckor.

Artisten skriver och producerar sina egna låtar. Sean Kingston samarbetade en del med vännen och artisten Justin Bieber under 00-talet. Låten Eenie Meenie blev en megasuccé, där vi ser en ung Bieber i början av karriären.

Yeah! – Usher, feat. Lil Jon, Ludacris

Under 00-talet dolde hiphopens medryckande beats låttexter som spred en kvinnoförnedrande bild. Läs bara ett litet utdrag av vad som göms i Ushers populära låt Yeah!, det är inte direkt poesi:

”If you hold the head steady, I’ma milk the cow (yeah!)”

”She had me feeling like she’s ready to blow (watch out!)”

”Ludacris fill cups like double D’s (yeah!)”

”So gimme the rhythm and it’ll be off with their clothes,

Then bend over to the front and touch your toes”.

Bye Bye Bye –  NSYNC

Med NSYNCs låt Bye Bye Bye välkomnade hela världen pojkbandet. Här ser vi Justin Timberlake i sina unga år med den omåttligt populära frisyren- blonderade spikes.

When you’re looking like that – Westlife

Pojkbandet alla tjejer var förälskade i och alla killar ville vara som.

Heaven – DJ Sammy, D/O

Sommarplågan nummer 1 under 2002. Men var tog DJ Sammy vägen?

Rosa Helikopter – Peaches


När kidsen tog Sverige och Norge med storm och autotune var häftigt.

Floorfiller – A Teens

På uppmaning av Björn Ulvaeus och Benny Andersson bildade Marie Serneholt, Sara Lumholdt, Dhani Lennevald och Amit Sebastian Paul ABBA-Teens i syfte att göra covers på de populära ABBA-låtarna.

Senare la gruppen allt vad covers hette på hyllan och sjöng eget material- succén var ett faktum.

Do you really want me – Da Buzz

Da Buzz frågade Do you really want me och hela världen sa ja till denna medryckande låt.

Wannabe – Spice Girls

Det fanns en tid när Spice Girls var den enda musikgruppen man kände till och där tjafset kring vem som skulle få vara Emma var ständigt lika aktuellt vid varje ny imitation av popgruppen.

If tomorrow never comes – Ronan Keating

Låten som gick på repeat på radiostationen Lugna Favoriter.

Bild: TT

LÄS MER:

20 hitlåtar som sjukt nog fyller 20 år 2019

Kändisbarnen som satsar på musik precis som sina föräldrar

Nostalgi! Se Agnes, Danny och de andra idol-stjärnornas första auditions