Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

20 hitlåtar som (sjukt nog) fyller 20 år 2019

09 jan, 2019 
AvSofia Börjesson
Hits från 1999: Abba Teens och Martin Svensson.
Charlotte Nilsson vinner Melodifestivalen med Tusen och en natt och SVT börjar med "digital-tv". 1999 är kanske inte händelsernas år – men väl popmusikens. Här är 20 hitlåtar som fyller 20 år i år!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Om man tar en titt på musikåret 1999 är det ett par saker som slår en, nämligen att varenda singel som släpptes verkar ha slagit något rekord och att låttexterna fortfarande sitter fastetsade i huvudet. Kanske är det tack vare plattor som Most Wanted och Absolute Music, kanske beror det på att storheter som Max Martin, Britney Spears och Backstreet Boys var samtida just då – eller så var musiken helt enkelt var sjukt bra.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Oavsett anledning: vi älskar musikåret 1999, och det kommer du också att göra efter att ha ögnat igenom den här listan med 20 hitlåtar från superhit-året -99.

Pretty Fly (for a white guy) – The Offspring

The Offspring-singeln Pretty Fly.

Pretty Fly (for a white guy) var The Offsprings första och största kommersiella hit och singeln blev omåttligt populär även i Sverige. Den vann bland annat Voxpop-finalen och blev årets tredje största hit på P3:s Trackslistan.

Annons

Låten släpptes på albumet Americana i november 1998 men kom som singel våren 1999 och slog då flera försäljningsrekord runtom i världen.

… Baby One More Time – Britney Spears

Omslaget till Britney Spears singel Baby One More Time.

1999 släppte Britney Spears sitt debutalbum … Baby One More Time och musikvärlden skulle aldrig bli sig lik igen. Singeln (som släpptes i USA 1998, men i övriga världen 1999) klättrade snabbt upp på en förstaplats på Billboard Hot 100 och den blev Trackslistans allra största hit det året.

Annons

Givetvis var det svensken Max Martin som skrev låten.

(Du är så) Yeah Yeah Wow Wow – Martin Svensson

Martin Svenssons singel Yeah, Yeah, Wow, Wow

Det var under Melodifestivalen 1999 som Martin Svensson gav Sverige sin egenkomponerade låt (Du är så) Yeah Yeah Wow Wow. Låten hamnade på en fjärdeplats efter låtar som Charlotte Nilssons Tusen och en natt och Drömhus Stjärna på himmelen.

Låten blev singeletta i Sverige och låg på såväl Tracklistan som Svensktoppen.

I Want It That Way – Backstreet Boys

Backstreet Boys singel I Want It That Way.

Max Martin hade mycket att göra 1999! Tillsammans med Andreas Carlsson skrev han den omåttligt populära hitlåten I Want It That Way som nådde förstaplats i inte mindre än 25 länder.

Annons

Låten räknas som en av tidernas mest framgångsrika pojkbandslåtar.

Mamma Mia – ABBA Teens

Abba Teens med Mamma Mia.

Inte långt efter att debutsingeln Mamma Mia släpptes bytte ABBA Teens namn till A-Teens på grund av att Björn och Benny från riktiga ABBA hade hört av sig. Mamma Mia toppade singellistan i Sverige 1999 och det efterföljande albumet som släpptes samma år toppade listorna i såväl Sverige som i Chile och Argentina.

Boom, Boom, Boom, Boom!! – Vengaboys

Vengaboys med Boom, Boom, Boom, Boom!!

Den nederländska electrogruppen  Vengaboys tog också tillvara på ABBA:s gamla låtar. I singeln Boom, Boom, Boom, Boom!! samplade de nämligen ABBA-låten Lay All Your Love on Me. Och ABBA verkar ha varit ett framgångsrecept -99, för singeln toppade singellistorna i såväl Sverige som Storbritannien det året.

Annons

Du får göra som du vill – Patrik Isaksson

Patrik Isaksson 1999 med singeln Du får göra som du vill men.

Patrik Isaksson vann pris för årets låt på Grammisgalan 1999 med debutsingeln Du får göra som du vill. Låten, som handlar om Isakssons nära vän som dog av en överdos, tog sig även in på svenska singellistan och hördes några år senare i filmen Fröken Sverige.

Livin’ La Vida Loca – Ricky Martin

Omslaget till singeln Livin la vida loca av Ricky Martin.

Singeln som startade latinopopexplosionen, Livin’ La Vida Loca, sålde i åtta miljoner exemplar och blev snabbt den bäst säljande singeln någonsin. Låten var även den första att bli etta i USA att ha spelats in utan konventionell studioutrustning – och den toppade listor världen över.

Annons

Sitting Down Here – Lene Marlin

Omslag på singeln Sitting Down Here med Lene Marlin.

Den norska singer-songwritern Lene Marlin gjorde sig känd redan 1998 genom debutsingeln Unforgivable Sinner. Året därpå kom uppföljaren tillika hitlåten Sitting Down Here som blev topp tio-placerad på singellistorna i Storbritannien, Sverige, Norge, Finland, Irland, Nya Zeeland och Nederländerna.

Genie in a Bottle – Christina Aguilera

Omslag till singeln Genie in a bottle av Christina Aguilera.

Christina Aguilera presenterade sig för världen genom singeln Genie in a Bottle som sålde platina i USA och toppade Billboard Hot 100. Musiktidningen Rolling Stone rankade låten som femma över 1990-talets bästa sommarlåtar, och enligt VH1 är Genie in a Bottle på plats 38 av 90-talets 100 bästa låtar.

Annons

Mambo No. 5 – Lou Bega

Omslag av singeln Mambo No. 5 av Lou Bega.

Originallåten må ha gjorts redan 1950, men 1999 kom versionen som vi än i dag kommer på oss själva med att nynna till i tid och otid. Lou Begas Mambo No. 5 blev hans största (och förvisso enda) hit och den toppade singellistan i varje land den släpptes i förutom i USA där den kom trea.

I Sverige låg den etta i sju veckor 1999, vilket innebär att den var en av dem som toppade singellistan längst det året.

No Scrubs – TLC

TLC med No Scrubs, singelomslag.

T-boz, Left Eye och Chilli utgjorde bandet TLC som gav oss flera hitlåtar runt millenieskiftet. En av deras mest uppskattade låtar var No Scrubs som toppade listor som Billboard Hot 100, Billboard Top 40 Mainstream, Billboard R&B/Hip-Hop Songs och Billboard Rhythmic Top 40.

Annons

Singeln sålde platina och utnämndes till en av de största singlarna i världen 1999.

Blue (Da Ba Dee) – Eiffel 65

Singeln Blue av Eiffel 65.

”Yo listen up, here’s the story…” Låt mig presentera: Italiens (enda kända?) eurodancegrupps uppgång och fall! Eiffel 65 borrade sig djupt in i våra medvetanden under 1900-talets sista halvår med låten Blue (Da Ba Dee) – och låten har inte övergett oss än, 20 år senare.

Singeln placerade sig som etta på listor världen över, bland annat i Sverige, Storbritannien, Nederländerna, Irland, Frankrike, Tyskland, Nya Zeeland och Schweiz.

Annons

Man! I Feel Like a Woman – Shania Twain

Shania Twains singel Man! I Feel Like a Woman.

Man! I Feel Like a Woman spelades in redan 1997 men kom inte ut som singel förrän 1999. När den väl kom blev det en av Shania Twains mest framgångsrika singlar på Billboard-listan någonsin, och den nådde topp tio-placering i hela sju länder.

The Bad Touch – Bloodhound Gang

Bloodhound Gangs The Bad Touch.

”You and me baby ain’t nothin’ but mammals – so let’s do it like they do on the Discovery Channel”. Alternativrockbandet Bloodhound Gang slog igenom stort med den kontroversiella låten The Bad Touch och dess musikvideo där bandmedlemmarna var klädda i apkostymer.

Annons

Singeln toppade lista efter lista, bland annat svenska singellistan och Billboardlistorna Hot Dance Club Play och Hot Dance Music.

When You Say Nothing at All – Ronan Keating

Singeln When You Say Nothing at All av Ronan Keating.

Ronan Keating lade Boyzone åt sidan för att satsa på solokarriären för en stund, och hans debutsingel blev dunderhitlåten When You Say Nothing at All som spelades in för filmen Notting Hill. Låten togs väl emot och hamnade etta på singellistorna i Storbritannien, Nya Zeeland och givetvis Keatings hemnation Irland. I Sverige hamnade den som bäst som nummer två.

Annons

It’s Not Right But it’s Okay – Whitney Houston

Whitney Houstons singel Its Not Right But its Okay

Whitney Houston vann en Grammy för bästa kvinnliga röst i en R&B-låt för It’s Not Right But it’s Okay, och låten kom på förstaplats på Billboard Hot Dance Music-listan. Den fick även topplaceringar på mer än 15 andra singellistor runtom i världen 1999 och sålde guld i USA.

Maria – Blondie

Singeln Maria av Blondie.

Singeln Maria släpptes i februari 1999 och samma månad knep den förstaplatsen på brittiska singellistan. Låten toppade även listorna i Spanien, Grekland och Skottland, och den hamnade bland topp tio på listor i åtta andra länder.

Annons

I dag är låten dock kidnappad av ett svenskt nätcasino som reklamjingel.

Scar Tissue – Red Hot Chili Peppers

Scar Tissue med Red Hot Chili Peppers, singeln.

Scar Tissue är en av Red Hot Chili Peppers mest framgångsrika låtar någonsin och var med på succéalbumet Californication. Låten vann stora framgångar i framför allt i Kanada och Nya Zeeland, och den toppade Billboard-listorna Alternative Songs och Mainstream Rock samt kom nia på Billboard Hot 100.

Tusen och en natt – Charlotte Nilsson

Charlotte Nilssons singel Take me to your heaven.

Låten som vann ”Schlager-SM”, som man ju kallade Mellon då, höll även på kontinenten och ledde till Sveriges fjärde seger i Eurovision Song Contest, då som den engelska versionen Take Me to Your Heaven.

Den svenska versionen låg etta på Svensktoppen i åtta veckor och höll sig kvar på listan i ett halvår innan den åkte ut, och den engelska versionen hamnade bland topp tio på singellistorna i Sverige, Norge och Belgien.

Läs mer:

Notting Hill och 19 andra kultfilmer från 1999

Grammis 2019: Här är alla nominerade artister

Artisterna som spelar i Sverige 2019 – konserterna att ha koll på

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons