15 saker du inte visste om nya Skönheten och odjuret

I dag kan vi äntligen se Skönheten och odjuret i Sverige. Det finns flera detaljer i filmen som skiljer sig från originalet och så klart många roliga historier från inspelningarna – här är 15 av dem.
17 mars, 2017

OBS! Spoiler-varning!

Den 17 mars, är det äntligen biopremiär för den nya versionen av Skönheten och odjuret-filmen i Sverige. Under flera månader har vi längtat efter klipp ur filmen, men mycket har varit hemligt – fram tills nu. Efter att filmen haft förhandsvisning runtom i världen har allt fler detaljer sipprat ut. Dessutom har skådespelarna och andra delaktiga i produktionen själva berättat om vad som hänt under inspelningarna.

Här är 15 saker du troligtvis inte visste om den nya filmen:

1. Det tog väldigt lång tid att skapa Belles gula klänning

Den gula balklänningen som Belle bär i filmen tog över 12 000 timmar att skapa. 55 meter av satinorganza, 2160 Swarovski-kristaller och 914 meter tråd användes under produktionen av klänningen.

2. De finns flera nya låtar

Den nya filmen bjuder på nya låtar, bland annat ”How Does a Moment Last Forever” av Celine Dion. Dessutom har en del av de ursprungliga låttexterna, som ratades inför filmen 1991, inkluderats i den nya filmen.

3. Filmen slår trailer-rekord

Du är inte den enda som har slukat alla trailers och ivrigt väntat på att få se fler snuttar av filmen. Den andra trailern fick 127,6 miljoner visningar under de första 24 timmarna och slog både Fifty Shades Darker och Star Wars: The Force Awakens som den mest sedda trailern.

4. Lumière fick spelas in dubbelt

Rösten till Lumière, den levande ljusstaken, fick spelas in två gånger om. Skådespelaren Ewan McGregor som spelar rollen lät nämligen för ”mexikansk” den första gången, enligt regissören Bill Condon.

5. Belle är den äldsta Disney-prinsessan

Belle är den enda Disney-prinsessan som skapades som en kvinna i tjugoårsåldern. Resten av prinsessorna som skapats är i tonåren.

6. Gaston anordnar inte ett bröllop

Minns ni när Gaston satte ihop ett bröllop innan han friat till Belle? Den här gången anordnar Gaston inget kusligt bröllop utan Belles vetskap – tack och lov.

7. Inget har lämnats åt slumpen

Takkronorna i odjurets slott har skapats utefter de som hänger i palatset i Versailles. Den förtrollade skogen runt slottet består av äkta träd och buskar och även av en frusen sjö och 20 000 istappar. Skogen tog hela 15 veckor att skapa.

Kristallkronorna i filmen är replikor på de som hänger i Versailles. Foto: Faksimil/Youtube

8. LeFou har känslor för Gaston

I filmen kommer LeFou tydligt visa att han hyser känslor för Gaston. När nyheten kom menade en del homofober att de skulle bojkotta filmen. Bradley Pierce, som spelade in rösten till Chip år 1991, menar dock att Le Fou alltid varit gay. Karaktären sjöng exempelvis en hel låt om hur fantastisk Gaston är i originalfilmen.

9. Vi får veta mer om Belles mamma

I den ursprungliga filmen får vi inte veta någonting om Belles mamma, men det har produktionen ändrat på denna gång. I filmen vill Belle höra historier om sin mamma, något hennes pappa Maurice är tveksam till först. Till slut får vi veta vad som hände henne och varför Belles pappa varit så ledsen i alla år.

10. Maurice är en konstnär

I originalfilmen var Maurice en uppfinnare, men i den nya versionen är Belles pappa en konstnär som målar tavlor, bland annat av sin dotter och fru.

11. Le Fous häst sprang nästan på Emma Watson

Josh Gad som spelar Le Fou avslöjade under en intervju med Jimmy Fallon att hans häst nästan sprang på flera skådespelare under inspelningarna. När hästen skulle ta tre steg fram backade den istället och sprang sedan rakt mot byborna och Belle (Emma Watson). ”Emma ropade ”neeeej”, alla andra ropade ”nej, Hermione, nej!”, berättade Josh Gad för Jimmy Fallon.

12. Fyra skådespelare delar födelsedag

Emma Watson (Belle), Luke Evans (Gaston), Emma Thompson (Mrs. Potts) och Nathan Mack (Chip) fyller alla år den 14 april.

13. Prinsens tidigare liv

Vi får se mer av prinsens liv innan han förvandlades till ett odjur. Den nya filmen berättar även historien om vad som hände med hans mamma.

14. Det gick åt massvis av ljus och rosor

En romantisk film behöver sin rekvisita. Över 8700 ljus användes och 1500 röda rosor köptes eller odlades för forskning inför filmen och som dekoration till scenografin.

15. Tre hästar delade på en roll

Belles och Maurices häst Philippe spelades av tre olika hästar, men bara en av dem hade rätt färg. De två andra fick därför målas varje dag under inspelningen.

Källor: ELLE Australia, Cosmopolitan, Elite Daily

Foto: Moviestore/REX

Läs mer:

Ny studie: Filmer går bättre om det är en kvinna i huvudrollen

Här intervjuas Emma Watson i ett hav av kattungar – och hennes reaktion är oslagbar

Trailer: Disney och Tim Burton gör otecknad version av Dumbo