Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

15 kultfilmer från 1990-talet – hur många har du sett?

03 jan, 2020 
AvAnna-Lena Pettersson
Kultfilmer 90-talet
Minns du Austin Powers, Pulp Fiction, Clueless eller några av de andra kultfilmerna som kom under 1990-talet? Och hur många har du sett? Ta en liten promenad längs nostalgins väg och läs om 15 filmer du lär ha sett – eller borde se.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Nittiotalet, det underbara decenniet som gav oss så vitt skilda kulturella fenomen som Spice Girls och grunge och som innehöll såväl en ekonomisk kris som internets födelse.

Mycket hände helt enkelt under de härliga tio år som inleddes för 30 år sedan. Men är det inte filmerna vi minns mest? Och var inte filmerna coolare på 90-talet än någonsin tidigare – eller senare för den delen? Vi minns tillbaka på ett årtionde av smarta och snygga kultrullar.

1. Pulp Fiction

Aldrig någonsin har gangsters varit så fruktansvärt stenhårda som i den blodiga Pulp Fiction och aldrig har någon kunnat skrika ”Everybody be cool, this is a robbery!” till tonerna av hysterisk surfmusik så coolt som just i filmen från 1994.

Filmen gav John Travolta en av filmhistoriens mest övertygande comebacker och Uma Thurman fick en hel generation tjejer att klippa rak lugg.

John Travolta och Samuel L Jackson i Pulp Ficton
Inga är stenhårdare än John Travolta och Samuel L Jackson i Pulp Ficton.

2. Spice World

Vi kunde bara inte få nog av Spice Girls på 90-talet, så 1997 räckte det inte längre med att höra deras musik, vi ville se dem på stora duken också.

Annons

Nej, filmen var kanske inte superbra, men alla fans ville förstås ändå följa med Baby, Posh, Scary, Sporty och Ginger på äventyr när de förbereder sig för en konsert i Royal Albert Hall. Mer spännande än så blir det faktiskt inte.

Spice Girls i Spice World
Spice Girls fick inga Oscars för sina insatser i Spice World.

3. Austin Powers – International man of mystery

Det hanns med två Austin Powers-filmer på 1990-talet: International man of mystery 1997 och The spy who shagged me 1999.

Mike Myers spelar både titelkaraktären och hans nemesis Dr Evil i de här spionkomedierna som kretsar kring den färgglada brittiske spionen Austin Powers som har stora tänder och en fallenhet för vackra kvinnor. Filmerna drev med klassiska spionrullar som James Bond och blev omåttligt populära.

Annons
Mike Myers och Elizabeth Hurley i Austin Powers.
Mike Myers och Elizabeth Hurley i Austin Powers – International man of mystery.

4. Titanic

Själva ramhandlingen, den gigantiska båten som sjunker, har nog de flesta koll på. Och de flesta har nog koll på hela handlingen eftersom alla har sett James Camerons mastodontfilm från 1997 med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet i huvudrollerna.

Och den som inte gråter när Jack slukas av vattenmassorna har inget hjärta!

Kate Winslet och Leonardo DiCaprio i Titanic
Romantik över klassgränserna i Titanic.

5. Romeo + Juliet

Året före Titanic kunde vi se Leonardo DiCaprio ta sig an den MTV-inspirerade versionen av Shakespeares klassiker Romeo och Julia tillsammans med Claire Danes.

Annons

Filmen placerar den omöjliga kärleken mellan Romeo och Julia i nutid och eftersom historien alltid håller och filmen är otroligt snygg är den sevärd också nu, 24 år senare.

Romeo + Juliet
Leonardo DiCaprio blir kär i fel tjej i Romeo + Juliet.

6. Dazed and Confused

Trots en stjärnspäckad rollista blev inte filmen en omedelbar succé på bio, men det den förlorade till en början har den tagit igen sedan dess och klassas nu som en kultrulle.

Bland andra Matthew McConaughey, Ben Affleck och Milla Jovovich spelar ett gäng studenter och handlingen kretsar kring en minst sagt vild fest. Det låter kanske inte så upphetsande, men filmen har flera gånger röstats fram till en av 90-talets roligaste filmer.

Annons
Dazed and Confused
Känner du igen Matthew McConaughey?

7. Scream

Alltså hur läskig var Scream egentligen? Jo, superläskig! Superstjärnor som David Arquette, Courtney Cox och Drew Barrymore skrämde skiten ur oss och fick en större andel kvinnor att hitta till skräckgenren.

Och den avlånga spökmasken i gummi blev en av världens mest populära halloweenförklädnader.

Scream
Masken ÄR superläskig!

8. Clueless

Det är kanske inte så många som har sett Clueless med Alicia Silverstone som omedelbart tänker ”Men vänta, bygger inte den här på Jane Austens Emma?”. Men tro det eller ej, den här high school-rullen om rika och bortskämda Cher och Dionne bygger faktiskt på 1800-tals romanen, om än löst.

Annons

Filmen, som var Alicia Silverstones genombrott, blev snabbt en riktig kultrulle.

Alicia Silverstone i sin genombrottsfilm, Clueless.
Alicia Silverstone i sin genombrottsfilm, Clueless.

9. The Big Lebowski

Filmbröderna Cohen gjorde 1998 den här kriminalkomedin om identitetsförvirring, kidnappning, porr och stulna mattor.

Alla förvecklingar fram och tillbaka kombinerat med bra skådespeleri från bland andra Jeff bridges, John Goodman och Julianne Moore gör det här till en av 90-talets kanske mest sevärda filmer.

The Big Lebowski
Bowling spelar också en stor roll The Big Lebowski.

10. Being John Malkovich

Tänk dig att du på jobbet hittar en lönndörr och att den lönndörren leder in i huvudet på skådespelaren John Malkovich. Där har du grundhandlingen i den här skruvade och underbara film från 1999.

Annons

John Malkovich spelar sig själv och i hans huvud finns marionettdockspelaren John Cusack som börjar styra över hans liv. Galenskaperna ackompanjeras av musik från bland andra Björk.

Cameron Diaz i I huvudet på John Malkovich.
Flera personer bjuds in till John Malkovich huvud, till exempel en ovanligt fixad Cameron Diaz.

11. Trainspotting

Den här svarta komedin från 1996 visar den mörkaste mörka sidan av Skottlands pärla Edinburgh, långt från säckpipor och stenslott.

Här får vi följa Mark Renton, spelad av Ewan McGregor, och hans lika drogberoende vänner Spud, Sick Boy och Allison och deras liv i jakt på droger och deras halvhjärtade försök att sluta med drogerna. Filmen som är en av 90-talets filmiska höjdpunkter bygger på romanen Trainspotting av Irvine Welsh.

Annons
Trainspotting.
Ett gäng härdade skottar i Trainspotting.

12. The Commitments

En film om drömmar, soulmusik och om att vara svart och stolt trots att man egentligen bara är en vit irländare. Berättelsen om det irländska soulbandet The Commitments är lika rolig som hjärtevärmande.

Och soundtracket med soulklassiker tolkade av skådespelarna i filmen, bland andra Andrew Strong, mannen med guldrösten, är en riktig hit.

The Commitments.
Hela bandet från The Commitments.

13. The Blair Witch Project

År 1999 kom filmen som vände upp och ner på skräckgenren. För hur kunde vi veta om filmen, som är inspelad med en enkel videokamera som en privatfilm, inte var på riktigt?

Annons

Alltså vi fattade ju att ungdomarna i filmen inte försvann på riktigt och att historien The Blair Witch bara var en fantasi. Eller?

The Blair Witch Project
Det var ju bara på låtsas…eller?

14. Dum & dummare

Ok, man kan avfärda den som nästan två timmar larv och humor under bältet, men filmen har så många humoristiska höjdpunkter att det är svårt att bara vifta bort den.

Och skrattar man inte åt något annat så kan man ju alltid dra på smilbanden åt Jeff Daniels hundbil eller Jim Carreys frisyr. We like it – a lot!

Annons
Jim Carrey i Dum & Dummare
Det går inte att hata Jim Carreys frisyr.

15. Terminator 2

När den första Terminator-filmen kom 1984 satte den James Cameron på regikartan och fick Arnold Schwarzenegger att kliva upp som en av de största actionhjältarna.

Uppföljaren som kom 1991, blev också en av de mest kultklassade actionrullarna någonsin och när cyborgen The Terminator, på bruten engelska muttrar ”Hasta la vista, baby” och skjuter cyborgfienden T-1000 tillbaka till där han kom ifrån är det svårt att inte falla pladask.

Annons
Arnold Schwarzenegger
Hasta la vista, baby.

Foto: New Line, 20:th Century Fox, TriStar, Haxan Films, PolyGram, Paramount Pictures, Miramax, Dimension films

Läs mer: 

10 frisyrer du minns om du var ung på 90-talet

20 populära barnnamn från 90-talet att inspireras av

90-talssuccén Fucking Åmål blir teaterpjäs – då har den premiär

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons