Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

14 sorgliga och romantiska filmer att se när du vill gråta

16 okt, 2020 
Remember me med Robert Pattinson
Ladda upp med näsdukar. ELLE har samlat 14 sorgliga romantiska filmer när tårarna är nära.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kändisparen som har gjort slut 2020Brand logo
Kändisparen som har gjort slut 2020

När du är sugen på något upplyftande och härligt finns det inget bättre än en romantisk komedi. Men om du känner dig nere och gråten är nära till hands är det oftare det sorgligare kärleksfilmssegmentet som gör susen. Här får du något djupare men gripande, vilket lite är skönheten med sorglig romantik. Vi har samlat våra bästa sorgliga romantiska filmer att dra igång när vi inte är ute efter något upplyftande, utan snarare medlidande. Förbered dig – dessa filmer kommer dra igång en känslostorm eller två.

1. Requiem of a dream (2000)

Här har vi en film som inte bara är sorglig utan också obehaglig och tung. Filmen följer fyra personer som alla kämpar med olika slags beroenden. Karaktärerna går upp och ner, från att må bättre till avsevärt sämre, men visas ofta från en kärleksfull sida som får dig som tittare att verkligen fastna. Tragedierna genomsyras i vackra skildringar och miljöer som bara får dig (och dina känslor) att falla ännu djupare för handlingen.

Annons

2. Revolutionary Road (2008)

Finns det någon skådespelarduo som krossar våra hjärtan lika bra som Leonardo DiCaprio och Kate Winslet? Tveksamt. I den hyllade filmen Revolutionary Road skildras den amerikanska drömmen ur ett mörkt och destruktivt perspektiv och får oss alla att vilja krama om våra nära och kära extra mycket. Filmen baseras på en novell av Richard Yates med samma namn.

3. Blue Valentine (2010)

Äkta, trovärdig och minst sagt förkrossande. Blue Valentine visar hur djup, till synes vacker kärlek kan slå över till något betydligt mörkare. Filmen följer Michelle Williams och Ryan Gosling som spelar ett par vars kärleksfulla förhållande utvecklas till destruktivt äktenskap. Utöver den dramatiska storylinen kommer du garanterat falla för deras genuina samspel och tydliga personkemi.

4. Moonlight (2016)

Missa inte Moonlight om du vill uppleva en ny dimension av romantiskt drama. Här får du följa funderingar och problematik kring både identitet och tillhörighet, allt genom en ung persons ögon. Följ Chiron (Ashton Sanders), när han försöker få klarhet i sin sexuella läggning och finner både mentorskap och kärlek från okonventionella personer i sitt liv. Filmen har många hjärtskärande scener, men också flera starka stunder av empati och kärlek som kantas av utmaningen att älska sig själv när det känns omöjligt att hitta kärlek utifrån.

Annons

5. Remember Me (2010)

I filmen Remember me faller två unga människor för varandra och deras förhållande symboliserar ett slags ljus i mörkret – tills det är dags för nästa tragedi. Redan tidigt i filmen sprids en känsla av att båda har gått igenom både förluster och hjärtesorg, och det är bara början. I filmen syns även Robert Pattinson i sin absoluta prime och det har nog ingen någonting emot.

6. A Star Is Born (2018)

Behöver A Star Is Born ens någon vidare introducering? Bradley Cooper spelar rockmusikern som börjar få det kämpigare med karriären medan Lady Gaga är stjärnan påväg upp. Utöver det klockrena och gripande skådespeleriet så är det svårt att inte bli helt emotionellt medtagen av det hjärtskärande avslutet. Kort och gott – en känslosam bergochdalbana utan dess like.

7. Brokeback Mountain (2005)

Det är omöjligt att få till en lista på sorgliga romantiska filmer utan Brokeback Mountain. Ennis (Heath Ledger) och Jack (Jake Gyllenhaal) möts en sommar när de herdar får längs bergskedjorna i Wyoming. De inser att de har känslor för varandra och inleder en hemlig kärleksaffär som utspelar sig i form av träffar vid just Brokeback Mountain, det enda stället där de kände sig trygga nog att visa sin kärlek.

Annons

8. Amour (2012)

Amour är enligt många en av de vackraste och mest gripande kärlekshistorierna som har synts på bioduken. Följ ett gammalt par från stunden då den ena drabbas av en stroke. En magisk och känslofylld film som verkligen gestaltar äkta kärlek – och ett fantastiskt starkt band mellan ett äldre par.

9. Monster's Ball (2011)

En extremt stark och lovordad film med mängder av känslosamma passager att hålla koll på. Här blommar en minst sagt oväntad kärleksaffär upp mellan Halle Berry och Billy Bob Thorntons karaktärer, som blir kära mitt under en period av drama och extrem hjärtesorg. Thornton spelar en racistisk vit fångvaktare som faller för Berrys karaktär, en svart kvinna vars man Thornton precis har avrättat.

10. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Clementine (Kate Winslet) och Joel (Jim Carrey) testar en medicinsk metod för att göra sig av med minnena av varandra efter att de har gått skilda vägar. Men vad händer egentligen när du försöker ta bort alla spår från ett tidigare förhållande? I den här filmen glömmer de inte bara bort varandras existens, utan tappar delar av sig själva som utvecklades under förhållandets gång. En sorglig film som påminner om att oavsett hur mycket sorg du känner efter ett uppbrott så kan du inte tvinga bort minnena från din tidigare kärlek.

Annons

11. The Danish Girl (2015)

The Danish Girl tar dig tillbaka till 1920-talets Danmark och paret Greta (Alicia Vikander) och Einar (Eddie Redmayne) som går igenom en mäktig resa när Einar meddelar sin önskan att leva som kvinna. Den här filmen är inte sorglig på samma sätt som vissa av filmerna här ovan, utan snarare än inspirerande och rörande kärlekshistoria som helt klart väcker känslor till liv. Filmen baseras på en äkta historia och ett äkta förhållande mellan Lili Elbe och Gerda Gottlieb.

12. Ghost (1990)

Majoriteten av oss har nog erfarenhet av ghosting både när det kommer till vänskap och kärlek, men den här pre-datingapparfilmen tar konceptet till nya nivåer. Fantasythrillern Ghost skildrar Sam (Patrick Swayze) och Molly (Demi Moore), ett par som är galet förälskade men får se förhållandet slås i spillror när Sam blir mördad. Sams själ fortsätter att vara närvarande efter hans död och kämpar för att få en sörjande Molly att hantera sorgen.

Annons

13. Titanic (1997)

Nej, ingen sorglig kärleksfilmslista är komplett utan Titanic. Om du mot förmodan inte har stenkoll på filmen så handlar den om Rose (Kate Winslet) och Jack (Leonardo DiCaprio) som möts på båten Titanic. Hon är en välbärgad kvinna som är förlovad med en rik man när hon faller för fattige konstnären Jack och inser att hon inte vill leva något överdådigt liv. Filmen tar ett grepp på förbjuden kärlek och den tuffa verkligheten att livet kan vända när man minst anar det.

14. Carol (2015)

Cate Blanchett spelar Carol, som precis i början av filmen möter Rooney Maras karaktär Therese när hon handlar i butiken där Therese jobbar. De har en svårslagen kemi från första början och när Carol glömmer sina handskar i butiken ser Therese till att hitta hennes adress. Det är startskottet för en hemlig affär, som måste döljas till varje pris då Carols ex-man försöker få vårdnaden för parets gemensamma dotter. Saker går, såklart, inte som planerat men filmen är onekligen värd att se.

Foto: TT.

LÄS MER:

Hjärtekrossad? Här är 10 filmer som får allt att kännas lite bättre

15 viktiga filmer om mångfald alla måste se

9 vackra filmer som utspelar sig i drömmiga Italien

Annons