Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

14 saker du inte visste om Stranger Things

30 jan, 2020 
AvNina Nyström
Gänget i Stranger Things
80-talsfilmerna och de skrämmande, riktiga experimenten som inspirerat Stranger things. Symboliken gömmer sig överallt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

När Stranger things släpptes 2016 blev den snabbt en av de senaste årens mest älskade serier och snackisar. Säsong tre slog rekord på Netflix, när den efter bara fyra dagar strömmats mer än någon originalserie någonsin.

På 80-talet var det intresset för det övernaturliga, skräckfilmer och science fiction extremt stort, och väldigt många element i Stranger things bygger just på inspiration från klassiska filmer som var populära på 80-talet.

Matt och Ross Duffer, bröderna bakom Stranger things, är framför allt fascinerade av Stephen Spielberg och Stephen King. De hämtar exempelvis inspiration från filmer som ET, Närkontakt av tredje graden, Terrorn på Elm street, Alien, The thing, Det, Hajen och Stand by me. Det finns mängder av referenser från dessa filmer i Stranger things. Inte bara i form av posters på väggarna i barnens rum, det finns även en hel del likheter och symbolik inbakat i serien. Här är bara några av alla exempel – men också några lite mer skrämmande fakta om historierna som inspirerat Stranger things. Och lite annan rolig kuriosa.

Annons

Symboliken – och historierna bakom Stranger Things:

E.T

Mille Bobby Brown fick förbereda sig inför inspelningarna genom att se klassikern E.T, eftersom filmskaparna såg många likheter mellan Eleven och E.T, som naivitet och isolering.

Det finns även många andra paralleller med E.T, exempelvis vänskapen mellan Mike och Eleven och E.T och Elliott och skjulscenen där Mike försöker gömma sig från ett monster medan Elliott istället hittar E.T i ett skjul. Både filmen och serien innehåller också en scen där barn flyr från myndigheterna på sina cyklar.

Gängen cyklar iväg i ET och Stranger Things

Det

Ett exempel på likheterna med Det är hur barnen försöker döda Demogorgon med en slangbella, precis som de i 80-talsklassikern försöker döda Det med en slangbella. Båda gängen är lite småtöntiga och har gömställen i skogen. Och kolla bara in fonten!

Stranger Things vs Det

Alien

Monstret i Stranger things är inspirerat av Alien, både till utseendet, lätet och hur det attackerar sitt offer. Och ”The Upside Down” har många likheter med miljön i Alien.

Annons

The Montauk Project

Det var från början tänkt att Stranger things skulle heta Montauk och utspela sig i samma ort på Long Island, New York. Även här är symboliken påtaglig. På 80-talet cirkulerade nämligen rykten om The Montauk Project, en konspirationsteori om ett myndighetslett experiment som inkluderade tidsresor och bortförande av barn…  

Till slut spelades Stranger things istället in i Indiana, men orten Hawkins finns inte på riktigt.

Eleven

MKUltra

Medan The Montauk Projektet må vara en konspirationsteori, så gjorde faktiskt CIA ett liknande projekt under 50- och 60-talet, som gick under namnet MKUltra. Målet var att var att genom experiment utveckla tekniker för att styra människor genom att kontrollera deras sinnen (det här var under kalla kriget).

Annons

CIA har erkänt projektet och många av dokumenten därifrån förstördes. Men vissa läckte ut och har på många sätt inspirerat Stranger things. MKUltra återkommer vid flera tillfällen i Stranger things. Till exempel jobbade Dr Brenner (som uppfostrat Eleven) där innan han hamnade på Hawkins Lab. Och – Elevens mamma var ett av MKUltras testobjekt när hon var gravid med Eleven.

Andra roliga detaljer om Stranger Things:

Nobbades femton gånger

Stranger things fick många avslag innan Netflix slutligen köpte serien. Tydligen var det många som tyckte att det var en dålig idé att kombinera fyra barnskådespelare med en serie som inte var barntillåten.

Will, Dustin och Mike

Eleven skulle egentligen dö efter första säsongen

Serien var ursprungligen tänkt att bara vara en miniserie och i slutet skulle Eleven offra sig för att rädda världen. Vilken tur att det inte blev så!

Annons

Steve fick en andra chans 

Även Steves karaktär skrev om under seriens gång. Från början skulle Steve vara den ”värsta människan på planeten”, få det han förtjänade och inte komma tillbaka i säsong 2. Men seriens skaparen gillade honom så mycket att de ville ge Steve andra chans.

Grät i tio timmar i sträck

Winona Ryder grät på riktigt tio timmar i sträck under den känslosamma scenen då hon kommunicerade med Will genom julbelysningen.

Joyce pratar med julbelysningen

Fåordigt under första säsongen

Eleven säger bara 246 ord under hela säsong 1!

Elevens rakade huvud

Regissörerna höll det faktum att Millie Bobby Brown skulle behöva raka huvudet hemligt fram hennes sista audition. Hon blev inte överlycklig, men bröderna Duffer lyckades övertala henne genom att visa bilder på Charlize Theron i Mad Max: Fury Road och Natalie Portman i V for Vendetta med rakat huvud.

Ironiskt nog är Millie Bobby Brown och Natalie Portman oerhört lika, både med och utan hår. 

Eleven

Mille pratar egentligen brittiska

Millie är född i Barcelona av brittiska föräldrar så hon pratar egentligen brittiska, men i serien pratar hon felfri amerikanska. Den amerikanska dialekten tackar hon bland annat Disney Channel för.

Annons

Första kyssen

Under Stranger things har flera av skådespelarna fått sin första kyss, så som Caleb McLaughlin (Lucas), Sadie Sink (Max) och Millie Bobby Brown (Eleven).

Kyss-scen i Stranger Things

Kärlekspar på riktigt

Natalia Dyer (Nancy) och Charlie Heaton (Jonathan) är sedan flera år ett par på riktigt!

Vill du nörda in dig ännu mer på detaljer, hittar du mer t.ex här: 

Källa: Insider, Goliath, Digital Spy

Läs mer: 

Därför blir det ingen säsong 4 av Stranger Things nästa sommar

21 saker du inte visste om The Handmaid’s Tale

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons