Kritikstorm mot Netflix nya succé "13 Reasons Why"

Känsliga ämnen i serien upprör organisationer som arbetar med psykisk ohälsa.
23 april, 2017

13 Reasons Why har hyllats över hela världen. Men nu riktas kritik mot Netflix-produktionen.

Serien baseras på den bästsäljande romanen 13 Reasons Why av Jay Asher och kretsar kring tonåringen Hannah, som tar sitt eget liv.

Flera organisationer som arbetar med psykisk ohälsa varnar att innehållet är direkt olämpligt för yngre tittare, då det berör extremt känsliga ämnen som depression, sexuellt utnyttjande och självmord.  Och det utan att upplysa tittarna om den hjälp som går att få för unga i samma situation som Hannah.

Särskilt den grafiska dramatiseringen av Hannahs självmord upprör många, däribland sångerskan Zara Larsson, som twittrat att serien ”romantiserar hämndsjälvmord”.

LÄS OCKSÅ: DÄRFÖR RADERADE ZARA LARSSON SIN INLÄGG EFTER BRÅKET PÅ TWITTER

Stranger Things-skådespelerskan Shannon Purser (Barb), har tidigare talat öppet om sin kamp mot depression och självskadebeteende och även hon uttrycker sin oro för seriens starka innehåll på Twitter:

https://twitter.com/shannonpurser/status/854157971126964224

https://twitter.com/shannonpurser/status/854158175267901440

I ett nytt uttalande uppger Netflix att produktionen genomförts med stor försiktighet och i samråd med experter på området. Seriens exekutiva producent, sångerskan Selena Gomez, har ännu inte bemött kritiken.

Behöver du prata med någon? Nationella hjälplinjen erbjuder kris-och stödsamtal helt kostnadsfritt. 

LÄS OCKSÅ: SE DEMI LOVATOS STARKA OCH MODIGA TA OM PSYKISK OHÄLSA

Foto: IBL

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: