12 oväntade saker du inte visste om Dirty Dancing

Dirty Dancing – en av tidernas mest populära filmer – är filmen vi älskar för replikerna, skådespelarna och musiken. Men, allt kunde varit HELT annorlunda! Vi har listat några sanningar om filmen som kommer få dig att tappa hakan.
13 juli, 2016

And I… had… the time of my life.. and I owe it all to you!!! Visst får man rysningar varje gång man hör låten och man riktigt ser Johnny och Baby dansa den där perfekta dansen. Du har säkert sett den 72 gånger och kan varje scen utantill men det finns fortfarande saker vi är säkra på att du inte vet om Dirty Dancing. Till exempel dessa.

1. Jennifer Grey ville inte vara med

Patrik Swayze och Jennifer Grey var inte de bästa av vänner och efter att ha spelat in Red Dawn tillsammans ville Grey verkligen aldrig mer jobba med Swayze men han lyckades till slut övertyga henne att vara med ändå och hon insåg att det vore ett misstag att tacka nej.

2. Det var dock inte så skoj för skådisarna

De båda motspelarna hade fortsatta problem med att jobba ihop. Ibland märks det till och med på vita duken. Ni vet scenen där Baby och Johnny övar tillsammans och där Baby inte kan sluta skratta? Det var inte med i manus, Grey kunde inte sluta skratta och Swayze blev oerhört irriterad.

3. Storyn är ”based on a true story”

Manusförfattaren Eleanor Bergstein växte upp i Brooklyn med en läkare till pappa och spenderade somrarna på Catskills på 60-talet. Hon kallades för Baby och lärde sig dansa på hemmafester. I en intervju erkände hon att hon hade en del av Johnny inom sig och att hon också kunde alla ”dirty dance moves”.

4. Carrie Bradshaw kunde varit Baby

Ingen mindre än Sarah Jessica Parker provspelade för rollen som Baby. Det gjorde också Sharon Stone. Och rollen som Johnny kunde gått till Billy Zane men den gick faktiskt först till Val Kilmer som dock tackade nej och så gick den till slut till Patrik Swayze!

Läs också: 10 bra filmer att se i sommar – som klarar Bechdeltestet

5. Vi kunde alla missar filmen

Det var nära ögat att Dirty Dancing hamnade rakt på VHS-hyllan. Den första testpubliken hatade filmen vilket fick producenterna att fundera på att skippa att släppa den på bio. Som tur är ändrade man sig och filmen blev en megasuccé. TACK GODE alla gudar i världen.

6. Lyftet var inte övat

Då Jennifer Grey var livrädd för lyftet så vägrade hon att öva innan men satte det ändå helt perfekt på första och enda tagningen som man gjorde för denna scen. Vilket proffs!!

7. Conan O’Brien fick filmen att släppas igen

Conan O’Brien, en älskad programledare i USA bad sin tv-publik att hjälpa honom att få Dirty Dancing att bli släppt på nytt på bio. Publiken skickade brev och mail till produktions bolaget men när de väl gav med sig och visade den på nytt erkände O’Brien att han inte ens gillade filmen särkilt mycket.

8. Det var iskallt i vattnet

Dirty Dancing spelades in i oktober så scenen där Baby och Johnny övar lyftet i vattnet spelade in i en svinkall sjö. Tydligen skippade man att göra närbilder på skådisarna då deras läppar var alldeles lila av det kalla vattnet.

Läs också: 22 romantiska filmer – perfekta inför en mysig helg

9. Det var egentligen höst

Och – eftersom det var oktober men filmen skulle utspela sig på sommaren var man tvungen att spraymåla träden gröna. Egentligen hade de börjat skifta i höstens färger men det funkar ju inte på sommarlovet.

10. ”Nobody puts Baby in a corner”

Filmen och kanske en av filmvärldens allra kändaste repliker – kunde klippts bort. Patrik Swayze hatade repliken och ville inte ha med den men efter lite övertygelse gav han med sig och tur var väl det.

elle-dirty-dancing