Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

11 roliga fakta om 90- och 00-talets tv-serier

26 mar, 2020 
Av
Melrose Place
Jennifer Aniston höll på att lämna Vänner och därför bar ingen solglasögon i Beverly Hills. Här är 11 saker du inte visste pågick bakom kulisserna på favoritserierna från 90- och 00-talet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
10 serier med högsta betyg på IMDbBrand logo
10 serier med högsta betyg på IMDb

Minns du tiden då vi cyklade hem från skolan, sparkade av oss buffaloskorna, fixade rostmackor och slängde oss i soffan för att kolla på eftermiddags-tv? Det gör vi! Serier som Buffy och vampyrerna, Dawson’s Creek och Beverly Hills är alla en del av en svunnen tid. Om du liksom vi tycker om att tänka tillbaka på den kommer här kul kuriosa om de allra hetaste serierna från då.

1. Janice från Vänner var även med i Ellens tv-serie

Janice i Vänner
Maggie Wheeler som sin karaktär Janice i Vänner. Här tillsammans med David Schwimmer, aka Ross Geller.

Den älskvärda talkshow-värden Ellen DeGeneres började sin karriär som skådespelerska i en egen tv-serie. Inte illa, eller hur? Namnet på serien var från början tänkt att bli Friends of Mine. Det ansågs för snarlikt namnet på en annan dåtida populär serie, nämligen Vänner. Så Ellens serie fick byta namn till Ellen, kort och gott. En rolig detalj är att Maggie Wheeler som spelade Chandler Bings flickvän Janice i Vänner, du vet hon med det störiga skrattet, även hade en av de bärande rollerna i Ellen.

Annons

2. Matthew Perry försökte starta en egen sitcom

Matthew Perry som Chandler Bing
Matthew Perry som Chandler Bing i den fjärde säsongen av Vänner.

På tal om Chandler Bing, Matthew Perry som spelade honom försökte år 1993 att sälja in en egen komediserie till den amerikanska kanalen NBC. Detta var ett år innan han fick rollen i Vänner. Serien Matthew hade varit med och skapat handlade om ett kompisgäng i 20-årsåldern och gick under namnet Maxwell’s House. Kanalen tackade nej eftersom de redan hade Vänner på gång. Tack gode gud att Matthew fick vara med i den istället!

Annons

3. Jennifer Aniston fick nästan lämna Vänner

Jennifer Aniston som Rachel Green
Vi är tacksamma att Jennifer Aniston fortsatte spela Rachel Green i Vänner.

Samtidigt som första säsongen av Vänner drog igång på NBC var Jennifer Aniston högaktuell i konkurrenten CBS nya komediserie Muddling Through. Huruvida Vänner skulle få behålla sin Rachel Green berodde på succén för den andra serien som hade företräde till Anistons tid. Som tur var blev det ingen fortsättning för Muddling Through så Jennifer kunde spela vidare i Vänner istället. Det fanns annars långt gångna planer på att skriva ut Rachel Green ur Vänners manus och man hade till och med tagit en rad reklambilder inför säsong 2 utan henne… ve och fasa!

Annons

4. Ryan Reynolds tackade nej till en roll i Buffy

Ryan Reynolds
En purung Ryan Reynolds, naaw!

Tonårsidolen Ryan Reynolds erbjöds rollen som Buffys bästa vän och sidekick Xander Harris i Buffy och vampyrerna. Rollen gick istället till Nicholas Brendon. Anledningen? Ryan hade helt enkelt inte lust att spela en högstadiekille. 

– Jag hade just slutat högstadiet själv och det var fruktansvärt, sade han i en intervju med Toronto Star år 2008.

Tänk så det kunde ha blivit.

5. Arkiv X är inspirerat av en Harvardrapport

Gillian Anderson och David Duchovny i Arkiv X
Vad tiden går! Gillian Anderson och David Duchovny i Arkiv X 2008.

Skaparen av Arkiv X, Chris Carter, hämtade inspiration till serien från en professor vid Harvards universitet. Professorn hade skrivit en rapport där han slog fast att 3,7 miljoner människor påstått sig ha blivit bortförda av utomjordingar. Chris Carter spann vidare på den idén och resten är historia.

Annons

6. Inga solglasögon i Beverly hills

Inga glassiga solbrillor i Beverly Hills.

Har du tänkt på att skådespelarna i Beverly Hills så gott som aldrig bar solglasögon trots att serien utspelade sig i soliga Kalifornien? Enligt Tori Spelling som spelade en av huvudrollerna så var det hennes egen far, producenten Aaron Spelling, som bestämde det. Han menade att solglasögon hindrade skådespelarna från att uttrycka sig ordentligt med ögonen. Aaron ska ha sagt till ensemblen att ”det ska synas i era ögon innan det hörs i era repliker”. Konstnärligt, huh!

Annons

7. Tory Spellings pappa betalade Luke Perrys lön

luke perry i beverly hills
Luke Perry fick vara med i Beverly Hills på nåder.

Den framlidne skådespelaren Luke Perry fick sitt stora genombrott som Dylan McKay i Beverly Hills. Han hade sedan den rollen under tio års tid – men det var på håret att han fick den. För enligt skådespelerskan Tori Spelling var det hennes far Aaron som under första säsongen betalade Luke Perrys lön ur egen ficka. Detta då NBC inte tyckte att Luke skulle vara med. Aaron däremot hade en tydlig vision kring karaktären Dylan och mycket riktigt blev den uppskattad och fick sedan vara kvar.

Annons

8. Melrose Place dramatiska slut kunde varit värre

Melrose Place
Det var täta intriger i Melrose Place.

Efter succén med Beverly Hills kom Melrose Place, en spinoff som också utspelade sig i  en av Los Angeles stadsdelar. Serien sändes mellan 1992-1999 och säsong 3 fick ett minst sagt dramatiskt slut när karaktären Kimberly sprängde lägenhetskomplexet där handlingen hade utspelat sig i luften. Tanken från början var att hon skulle flyga in med ett flygplan i byggnaden. Den idéen ströks då det inträffade en verklig incident där någon försökte flyga in i Vita huset med ett mindre plan. Samtidigt skedde en verklig bombattack i Oklahoma City, vilket gjorde att också den alternativa säsongsavslutningen upplevdes som problematisk. Varför var det tvunget att vara så dramatiskt?

Annons

9. Cityakuten skulle ha blivit långfilm

Cityakuten
Cityakuten var under många år en given kompis i tv-soffan.

Skaparen till sjukhusserien Cityakuten, Michael Crichton, hade egentligen tänkt att det skulle bli en långfilm av hans manus. Han presenterade därför idéen för filmregissören Steven Spielberg som visade sig vara mer intresserad av den bok Crichton även skrev på, Jurassic Park. Hur det sedan gick vet vi ju, Cityaktuten blev en riktig långkörare på 15 säsonger och Jurassic Park blev en av Spielbergs största filmsuccéer.

Annons

10. Dawson’s Creek skulle ha fått en annan introlåt

Dawson's Creek
Åh, ta oss tillbaka till just den här bryggan i Dawson’s Creek!

Spela I Don’t Want to Wait av Paula Cole och tankarna går till ungdomarna i Dawson’s Creek. Handlingen som utspelade sig i den amerikanska småstaden Capeside fängslade oss i sex säsonger mellan 1998 och 2003. Men introlåten från Paula Cole var inte högst upp på producenternas önskelista. Det var Alanis Morrisettes låt Hand in My Pocket som de egentligen ville använda, men inte fick loss rättigheterna till. 

Annons

11. Power Rangers var en lågbudgetproduktion

Power Rangers
Go, Go Power Rangers!

Superhjältarna i Power Rangers bar coola dräkter och vi hade vår egen favorit baserat på färg (pax för den rosa!). Serien hade en japansk förlaga och var anpassad för västerländsk publik, men produktionens budget var mycket låg så skaparna fick hitta på kreativa lösningar. David Fielding som spelade mentor åt ungdomarna i Power Rangers, gjorde till exempel alla sina tagningar under en enda inspelningsdag. Dessa användes sedan under tre säsonger och i 155 avsnitt. Wow!

Foto: TT

Källa: Buzzfeed

LÄS MER:

Alla nya serier och filmer på Netflix i april 2020

Kändisarna som börjat sina karriärer i realityserier

Tips på serier att titta på våren 2020

Annons