10 saker vi vill ge tummen ner på Facebook

16 september, 2015

Facebook lanserar alltså snart en dislike-knapp – och det är väl på tiden! Vi vet ännu inte exakt när den kommer – men vi har redan börjat fundera över saker som vi gärna ger en stor tummen ner för.

Läs också: 

Facebook lanserar tummen ner–knapp >

Se H&Ms nya reklamfilm – hyllar människors olikheter och uppmanar till återvinning av kläder >

1. Bebisöverdos.

Bebisar är jättegulliga, visst. Men extremt få personer som inte är föräldrarna själva tycker att det är fantastiskt. Jag vill inte vara den som är den men alla bebisar börjar skratta vid 4 månaders ålder, alla geggar med gröt i fejset och alla lär sig gå. Bebis/barn är det finaste som finns, check på den, men tio bilder per dag som visar alla framsteg och gulligheter uppskattas av väldigt få. Om man verkligen vill använda FB som kanal för att nå sina närmaste, skapa en stängd grupp vetja!

2. Djuröverdos.

Samma lika som ovan. Obs på ordet överdosering. Några fina bilder då och då är härligt, men när det blir för mycket så blir det bara.. helt värdelöst. Det finns få saker som är så ointressanta för andra som att din hund/katt/häst har klättrat upp på en hylla/hoppat högt/vunnit en rosett.

3. Par som bedyrar sin kärlek till varandra – hela tiden. 

Det snurrar till och från ett citat som lyder typ: A good relationship is no sign of it on Facebook. DÄR är en sanning som vi gärna skriver under på. De som skriver djupa kärleksmeddelanden för alla att se, postar orimligt många bilder på sig själva där de ser jättejättelyckliga ut samt bedyrar sin kärlek i tid och otid får min tumme på handen att fysiskt vända sig neråt marken. En bild då och då är gulligt, kärleksförklaringar hela tiden är… misstänksamt. Och inte trovärt.

4. Ni som grattar er syster/partner/förälder med ett meddelande på FB.

Här har jag mest frågor: En så nära person får väl ett telefonsamtal? Du kanske ska hem till födelsedagsbarnet på kvällen? (särskilt om det är din partner, då kan man ju tänka att ni ses framåt kvälla?). Varför ett meddelande på FB då? För att alla andra ska se det? Det är en dålig anledning i min bok – och får en tumme ner.

5. Underförstådda meddelanden i en status.

Uppdateringar där saker insuineras och personen det handlar om inte nämns hamnar också på minuslistan. Den som det handlar om förstår nog, vi andra BRYR OSS INTE. Om personen i fråga är tillräckligt viktig för dig, ring upp eller bestäm träff. Sluta trolla ner cyberspace med era problem, hantera ert bråk som vuxna människor.

6. Ödmjukt skryt.

Vi har alla de där bland våra vänner som gör det – gång på gång. Om du själv är den personen, skriv ner detta på en lapp och läs högt varje dag: Det finns inget som heter ödmjukt skryt. Det finns inget som heter ödmjukt skryt. Det finns inget som heter ödmjukt skryt. Om du har gjort något som du är jättestolt över, skriv det. Då kommer vi att glädjas med dig. Annars: inte.

7. Trollen.

Det finns tyvärr alldeles för många av dessa. Som bara skriver uppdateringar eller kommentarer med något kontroversiellt (ofta rätt taskigt) för att få uppmärksamhet. Sluta bara. Eller få jättemånga tummar ner framöver.

8. Klagomålsmuren 2.0.

De som använder FB som en öppen dagbok och delar med sig av allt mellan himmel och jord. Ta det ett varv i hjärnan först: Vad tänker du att folk ska svara på din uppdatering? Om svaret inte är bra, hoppa över uppdateringen. I längden kommer dessa uppdateringar dessutom att göra ditt eget liv tråkigare.

9. Suktande statusar. 

Uppdateringar som uppmanar till snäll reaktion från de som läser. Typ: Bild på dig själv ledsen och text som säger ”livet är orättvist mot mig”. Tre tips: Ring en vän. Ring en terapeut. Sluta uppdatera Facebook.

10. Privata sms på Facebook. 

Om det är privata meddelanden, skicka ett sms. Eller ett meddelande på Facebook. Om det är privat, håll det privat. Från de allra flesta får du en tumme ner annars.

11. Uppenbara väderuppdateringar. 

Vi lever i samma land de flesta av oss och har rätt bra koll på molnen. När det är sommar är det härligt och varmt (eller ohärligt och kallt, läs: sommaren 2015) och när det är vinter är det mycket snö. Kan vi inte bara enas om det och sluta uppdatera varandra om det i sociala medier?

12. Sportuppdateringar om det uppenbara. 

De som bryr sig ser redan matchen, alla andra är helt ointresserade. Det enda som är värre än en uppdatering om att Sverige/Hammarby/HV71 ligger under med 0-1 och är dåliga är när de efterföljs av fem uppdateringar till om samma match. Går även att applicera på valfritt evenemang: Melodifestivalen, Idol etc.

13. Allt som är rasistiskt/homofobiskt/idiotiskt. 

SLUTA BARA! Nu.

Så, nu slutar vi gnälla på Facebook och kollar den här supercoola trailern till nya icke-tecknade filmatiseringen av Djungelboken istället!

Eller se H&Ms nya reklamfilm – hyllar människors olikheter och uppmanar till återvinning av kläder >