10 otroliga saker jag lärt mig på Tiktok 2020

10 hacks på Tiktok

Foto: TT
Att Tiktok skulle bli mitt nya google kunde jag aldrig tro när jag laddade ner appen alla gen z-människor är förhäxade av. Såhär sju månader senare är jag både smartare och snyggare. ELLEs Louise Åström listar 10 saker hon lärt sig på Tiktok.
21 december, 2020
Tove Styrke om självförtroende, astrologi och mode
Slå på ljud

”Det där är för unga människor. Det räcker ju med Instagram. Och Snapchat”. Så tänkte jag innan jag, som så många andra millenials som känner sig töntiga jämfört med gen z, hade Tiktok.

Sedan kom coronapandemin och gjorde mitt liv ungefär 65 procent tråkigare än det var innan. Efter att ha investerat i alla existerande streamingtjänster och börjat spela både Sims och Crash bandicoot (allt jag gjorde när jag var 12 alltså) behövde jag något nytt. Det var då vi möttes – jag och Tiktok.

Tiktok slog rekord i antal nerladdningar

Och jag är inte ensam. Enligt statistik från 2020 har Tiktok 800 miljoner användare globalt sett. Det gör appen större än både Twitter och Snapchat. Mitt under den första vågen av pandemin i våras sattes ett rekord då Tiktok blev den mest nerladdade appen någonsin under ett kvartal (315 miljoner installationer). Dessutom meddelade google den 9 december att sökfrasen ”Vad är Tiktok” kvalat in på 10-i-topp listan under vilka meningar i kategorin "vad?" som googlats mest 2020.

En helg scrollade jag så mycket att jag började få ont i tummen. Det fick mig tyvärr inte att sluta. Jag bytte till pekfingret istället. Och ja, jag har sett The Social dilemma på Netflix och inser att det kan vara problematiskt att bli slav under en (otrolig) algoritm.

Men nu tänker jag fokusera på det faktum att Tiktok är som en ny form av Google där du lär dig saker du inte visste att du behövde kunna. Jag har blivit snyggare, smartare, bättre på att inreda och kommunicera – allt via denna app. Jag vill dock bara lägga in en disclaimer här och påpeka att det, precis som alltid, är viktig att vara källkritisk. Och nu menar jag inte främst till klippen på håruppsättningar.

Här är de 10 bästA sakerna jag lärt mig på Tiktok 2020:

1. Bronzer appliceras bäst uppåt

Jag trodde att jag hade koll på hur bronzer skulle appliceras. Det hade jag inte. På bara sekunder intog jag helt ny kunskap. Och sharing is caring: Dra ett streck snett nedåt från den högsta punkten av ditt kindben, alltså borta vid örat. Byt sedan rörelse och jobba uppåt med borsten i lodrät vinkel. Hej kindben! Var har ni varit?

2. Fula vaser kan förvandlas med bakpulver

Det här är min favorit! DIY-communityt är extremt stort på Tiktok. Du kan i princip få instruktioner om allt från en bröllopsdukning till hur du snabbrenoverar ett kök. Ett populärt hack med snyggt resultat är att måla gamla vaser i nya färger. Blanda i bakpulver i målafärgen och vaserna får en terrakottalik finnish.

3. Hortensior dricker vatten genom blombladen

Tydligen kan man fräscha upp sina slokande hortensior genom att lägga blomman med själva blombladen nedåt i en hink eller stor skål. Det är nämligen så att just hortensior har förmågan att ta upp vatten genom själva blombladen.

4. Hur man sätter upp håret utan tofs

Alla med långt hår vet hur vidrigt det är att vilja sätta upp det men inse att man glömt sin hårsnodd. Tack vare Tiktok har jag insett att det går att sätta upp håret helt utan snodd. Att förklara det i text känns extremt svårt så för att undvika förvirring så jag säger bara: Tryck på play.

5. Blöta tandborstar gör katter trygga

Jag är allergisk mot katter. Alltså jätteallergisk. Men att titta på kattvideos skapar ju tack och lov inte rinnsnuva. Någon genialisk person kom på att många katter älskar att bli borstade försiktigt med en blöt tandborste. Det visar sig att det påminner dem om livet som små när de blev tvättade av sin kattmami.

6. Hemliga gifs finns på Instagram

Den som kan vissa kodord kan hitta hemliga gifs på Instagram att använda i stories. En användare på Tiktok har såklart listat kodorden. De är namnbaserade och plockar fram allt från banderoller till blommor om du skriver in dem i sökfältet. Här kommer orden: Happyal, saramaese, vk19, scarletpin, haley ivers, lizaproch och kapebeans.

@hereskim

If you follow my ig ppl ask what app I use for my stories, I just use GIFS✨ #foryou #igstories #gifs #filters #deco #4u #instastoryideas #instastory

♬ Figure It Out - Blu DeTiger

7. Det går att sparka upp en öl

Det känns lite som att partytrick är ute... Men det skulle kunna bli inne igen om jag bara lyckas lära mig öltricket. Genom att hålla två flaskor i handen och sedan sparka till den ena flaskan ska man kunna få upp båda flaskornas korkar. Om vi gemensamt börjar öva i de egna hushållen nu är vi kanske redo lagom tills man får ses på fest igen.

@emilyzeck

Here’s a tutorial on how to properly do the bottle-opening trick #fyp #bottlecapchallenge #lifehack #levelup

♬ original sound - Emily Zeck 🍍

8. Att filma upp och ner ger snyggare vinkel

Det kan låta märkligt men det är sant. Låt mig ge ett exempel ur det verkliga livet: Jag stod vid ett vattendrag med hög vass som blåste fint i vinden. Ville filma till min story men det blev bara fult när jag filmade som vanligt. När jag istället vände telefonen upp och ned och lät kameralinsen nästan nudda den vajande vassen såg det plötsligt ut som en film. Obs: Min telefon vände automatiskt klippet åt rätt håll på kamerarullen.

9. Blommor kan vattnas underifrån

Att över fyra miljoner människor tog del av det här tipset på bara ett par veckor säger det mesta. Tydligen går det alldeles utmärkt att vattna blommor underifrån. Ta fram en hink och sänk ner din blomma. Fördelen är att blomman dricker så mycket den vill ha och dessutom slipper jorden upptill bli ful.

10. Naturliga lockar ploppas fram

Jag hade hört om att ploppa håret men aldrig riktigt förstått instruktionerna. Att ploppa håret är en rutin som innebär att du med lockigt eller vågigt hår tydligare kan definiera dina curls. Duscha som vanligt, krama in valfri curl cream och linda in håret i en mjuk t-shirt i mellan 20 minuter till en timme. Nöj dig där eller föna med diffuser för extra volym.

Läs mer:

Här är nya stjärnorna på Tiktok 2020

2020 års bästa challenges på Tiktok – hur många har du gjort?