Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeOutfits till bröllopMidsommarklänningar

Zamina Scillasdotter: "Jag duckar inte för svåra utmaningar"

19 maj, 2024 
AvRebecca Jardsdotter
zamina scillasdotter
Beata Holmgren/Studio Femme
Knivskarpt detaljseende, starkt självförtroende och öga för möjligheter. Zamina Scillasdotter har intagit platsen som en av Sveriges främsta coutureskapare – och resan har bara börjat (bland annat hos Beyoncé).
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Memory lane #2 – Fredrik RobertssonBrand logo
Memory lane #2 – Fredrik Robertsson

Sms-signalen ljuder från Zaminas telefon. ”Beyonce kommer till Sverige – DET ÄR INTE ETT SKÄMT”, läser hon på skärmen. Nästa meddelande är uppfordrande: ”De letar efter Stockholms bästa skräddare. Ring det här numret. NU.” Sms:en kommer från designern Bea Szenfeld, tillika en av Zaminas närmsta vänner inom branschen.

På andra sidan det där telefonnumret är det någon som ställer frågor om Zamina. Hon berättar vem hon är, vad hon gör, vad hon kan. Personen undrar om Zamina kan sätta ihop ett starkt kostymteam. Svaret är ett enkelt ja. Hon, och det nyblivna teamet, intar ateljén två veckor före konserten.

Annons

Zamina Scillasdotter på turné med Beyoncé

Vad hon då inte vet är att de intensiva veckorna av förberedelser är något av ett eldprov. För artistens personliga huvudskräddare, Timothy White, har ögonen på Zamina. Och han gillar det han ser. ”Have you ever been on tour, Zamina?” frågar han en kväll. ”No, sir”, svarar Zamina. Men några veckor senare står hon i Philadelphia i USA – som en fast del av Renaissance world tour-teamet, och som skräddare till självaste Queen B.

– Jag duckar inte för svåra utmaningar. Det var ... bara att ge järnet, ler Zamina i sin källar­ateljé i centrala Stockholm, bland symaskiner, utklippta mönster, tygmetrar, inspirationsböcker och hennes egentillverkade couture.

zamina scillasdotter
"Det var bara att ge järnet", säger Zamina om Beyoncé-turnén.BEATA HOLMGREN

Ambitionen är att kvinnan som går från ateljén ska känna sig omfamnad och självsäker i mina kreationer

Zamina Scillasdotter

Vad är viktigast här?

– Symaskinen, kanske? Eller nej! Jag ändrar mig. Mina händer måste det vara. Jag kanske borde försäkra dem?

Annons

Händerna är i fokus, i princip jämt, i Zaminas liv. I alla fall vad hon kan göra, forma och framhäva genom dem. Sedan fyra år driver hon designstudion, döpt efter henne själv, där hon skapar couture. Beställningarna sträcker sig från bröllop till galor och scener. Bland de svenska bärarna finns Farah Abadi i Mello, Amie Bramme Sey på Grammisgalan och artisten Janice när hon svidade om från bröllopsklänning till gnistrande vitt partyset. Processen, från första möte till färdigt plagg, håller Zamina högt.

– Kundkontakt och service står i fokus och har alltid gjort. Ambitionen är att kvinnan som går från ateljén ska känna sig omfamnad och självsäker i mina kreationer, skapta för hennes specifika former.

zamina scillasdotter
I ateljen sköter Zamina all produktion.BEATA HOLMGREN

I ateljén sköter Zamina all produktion. Bland kreationerna som hängts upp på rad längs en av väggarna finns ett särskilt plagg längst bak i ledet; en kort vit klänning med röda och rosa blommor, och en matchande kuvertväska. Det är några av de första ting som kan signeras Zamina Scillasdotter, dessutom sydda för hand – när hon var 14 år.

Annons

Långt dessförinnan blir kreativiteten en given del av couturekreatörens liv. Hemma både pysslas det och sys. Genom uppväxten i södra Stockholm med tre syskon berättar deras mamma om mormor Ester och gammelmormor Astrid. Astrid var självlärd sömmerska och sydde till damerna i dåtidens finare kretsar. Ester var utbildad mönsterkonstruktör som konstant sydde om eller adderade något extra till sina plagg. Hon brukade komma sent till fester för att göra storstilad entré, och visa upp sin senaste skapelse. Zamina inspireras.

– Jag måste ha fått med mig något i generna, för kärleken till tyg och material har alltid funnits där.

6 personer som inspirerar Zamina

1. Mamma Scilla.
”Hennes viljestyrka, envishet och ­kämpaglöd är något som genomsyrar företaget. Är otroligt stolt över att vara en Scillasdotter – vi har skinn på näsan.”

2. Karin Boye.
”Jag inspireras mycket av texter och poesi.”

3 & 4. Iris van Herpen, Rick Owens.
”De skapar inte bara kläder, utan något större än så. De bygger upp sitt eget universum kring sin vision.”

5. Gunilla Törneman.
”Min mentor och tidigare skräddarlärare. Hennes enorma kunskap inom skrädderi och hon som person har inspirerat mig sedan första dagen jag träffade henne.”

6. Kvinnliga entreprenörer.
“Älskar när jag ser starka kvinnor frodas och ta sig an sina yrken. Det inspirerar mig otroligt mycket.”

zamina scillasdotter
Karriären började redan i åttonde klass när Zamina gjorde praktik i en tygaffär.BEATA HOLMGREN

I stället för ett vanligt antagningsprov med moodboards sydde jag en kollektion.

När det i åttonde klass är dags för praktik söker hon sig till en tygbutik på Södermalm där hon fortsätter jobba extra. Omgiven av tyger sitter hon kvar om kvällarna och syr, oftast ett plagg i veckan, samtidigt som hon studerar dans och musik på gymnasiet. Där och då drömmer hon om att bli artist och vid varje framträdande syr hon och hennes äldsta syster hennes scenlooks. Men kollegorna på Tygverket står på sig, hon borde göra något mer av sin talang, ta den till nästa nivå.– När jag stod i vägskälet mellan musik och design sa min sångpedagog: ”Välj en sak och bli riktigt bra på det.” Det fick mig att ta beslutet att gå all-in på couturen och har ekat i mig sedan dess. I dag genomsyrar perfektionismen mitt arbete.

Annons

Vid 22 börjar Zamina studera mönsterkonstruktion på Tillskärarakademin i Göteborg.

– I stället för ett vanligt antagningsprov med moodboards sydde jag en hel kollektion, skrattar Zamina. Jag hade ingen erfarenhet på papper så det gällde att fysiskt visa vad jag kunde, vilket är en lärdom jag fortsätter återkomma till. Det gäller att stå på sig och visa vad man kan.

zamina scillasdotter
Symaskinen är det viktigaste för Zamina.BEATA HOLMGREN

Är självförtroendet något du alltid haft?

– Det tackar jag mamma för. Och kunskapen kring mitt yrke. Mamma har alltid boostat oss med självförtroende och kärlek. Vi har inte haft mycket, men vi har haft det.

Annons

Zamina får blodad tand av studierna och hoppar på skolans skräddarutbildning.

– Jag ville ha all kunskap och alla verktyg för att kunna skapa vad jag vill. Hur får man ett plagg så välsytt och hållbart som möjligt? Det är en hel vetenskap.

Praktikplats hos Iris van Herpen

Efter att ha visat upp sina skräddade plagg för holländska designikonen Iris van Herpen, kammar Zamina hem en praktikplats i Amsterdam.

– Där kände jag verkligen att jag hade valt rätt utbildning. Min kunskap om hantverket tillförde något extra. Deras driv inspirerade mig att starta något själv – att bygga upp ett framgångsrikt couturehus där klientbasen och hantverket är i fokus. Det kändes nåbart.

Efter examen får Zamina ett jobberbjudande från det holländska märket.

– Jag tackade nej till Iris ... Det var lite ballsy! Men det var ett hårt jobb med långa dagar och jag tänkte att om jag ska lägga all min kraft och energi i något – så ska det vara för mig själv.

Zaminas 5 tips för att nå sina mål

1. Omge dig med bra människor och energier.

2. Våga drömma stort!

3. Prova dig fram, hitta din väg.

4. Det finns inga rätt och fel.

5. Gedigen kunskap ger stora möjligheter.

zamina scillasdotter
2022 debuterade Zamina på Stockholms modevecka.BEATA HOLMGREN

Efter ett kirrat gesällprov i skrädderi och flytt tillbaka till Stockholm får Zamina nys om källarateljén vid Kungsbro strand och 2020 är hon egenföretagare. Hon tar ett deltidsjobb som textillärare och tillbringar resten av sin vakna tid i ateljén. Coutureförfrågningarna ökar, 2022 debuterar märket på Stockholms modevecka och nu är planen att arbeta mer internationellt och anställa.

Annons

– Jag har aldrig haft något stort kapital. Däremot har jag alltid vetat vad jag vill jobba med – röda mattan, scen, artister – men inte exakt hur det skulle gå till. Jag lärde mig tidigt att hårt arbete lönar sig, har tagit allt steg för steg, gått på känsla och känt efter. Man får ta möjligheterna när de kommer.

Till exempel när Beyoncé letar efter Stockholms bästa skräddare.

– Till exempel det, ja, skrattar Zamina.

zamina scillasdotter
Zaminas kollektion.BEATA HOLMGREN

Under månaderna på världsturnén är det Zamina och Timothy White som arbetar med huvudkaraktärens alla scenkläder.

– Det var ett gediget jobb och allt skulle, såklart, vara perfekt. Varje dag var en kritisk dag. Det var bra att ha is i magen. Samtidigt är det det bästa jobbet jag någonsin haft. Vi skrattade så vi grät och blev som en stor familj.

Är det något du vill uppleva igen?

– Ja.

Tror du det kommer bli så?

– Vem vet vilket sms som trillar in i morgon?

FAKTA

Namn: Zamina Scillasdotter.
Ålder: 31 år.
Yrke: Modeskapare och couturier.
Bor: Stockholm.
Följ: @zaminascillasdotter

Min look #12 - Hedda StiernstedtBrand logo
Min look #12 - Hedda Stiernstedt
Annons