Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleSe Min LookTrendiga vårskor

Modeskaparen Vivienne Westwood är död – blev 81 år gammal

30 dec, 2022 
AvEmma Castman
Vivienne Westwood
Vivienne Westwood har avlidit, 81 år gammal. Hon dog fridfullt omgiven av sin familj i Clapham, London.
Annons
Women change makers: ELLE listar 100 inspirerande kvinnorBrand logo
Women change makers: ELLE listar 100 inspirerande kvinnor

Den 29 december kom beskedet att den ikoniska modeskaparen Vivienne Westwood avlidit. Hon föddes 1941 i Tintwistle, Derbyshire, och är tätt förknippad med punkstilens utformande under 1970-talet.

Vivienne och hennes dåvarande man, Malcolm McLaren, började driva butiken SEX – och utan dem, inget Sex Pistols. Därefter blev Vivienne Westwood ett namn att räkna med, och den första riktiga kollektionen, som fick namnet Pirate, visades i brytpunkten mellan 70 och 80-talet.

Vivienne och Sex Pistols
Sid Vicious och Vivienne Westwood.

Sedan dess har varumärket vuxit globalt och i dag finns butiker i länder runt om i USA, Asien och Europa. Vivienne Westwood ses som en av modevärldens viktigaste personer.

Annons

Avled omgiven av sin familj

Vivienne Westwood blev 81 år gammal och dog fridfullt omgiven av sin familj i Clapham, London.

”Vivienne fortsatte göra sakerna hon älskade fram till det sista ögonblicket – skapa mode, arbeta med sin konst, skriva på sin bok och förändra världen till det bättre. Hon levde ett enastående liv. Avtrycken från hennes skapande de senaste 60 åren har varit enorma och kommer att fortsätta vara det även i framtiden”, skrev närstående på Vivienne Westwoods Instagramkonto i samband med dödsbeskedet.

Enligt BBC säger Vivienne Westwoods make och kreativa partner Andreas Kronthaler att han kommer försätta arbetet i hennes anda.

– Jag kommer att fortsätta med Vivienne i mitt hjärta. Vi har jobbat tillsammans in i det sista och hon har gett mig massor av saker att fortsätta med.

Foto: TT

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons