Modeskaparen Vivienne Westwood är död – blev 81 år gammal

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood har avlidit, 81 år gammal. Hon dog fridfullt omgiven av sin familj i Clapham, London.
30 december, 2022
Women change makers: ELLE listar 100 inspirerande kvinnor
2:33

Efter reklamen: Women change makers: ELLE listar 100 inspirerande kvinnor

(2:33)

Slå på ljud

Den 29 december kom beskedet att den ikoniska modeskaparen Vivienne Westwood avlidit. Hon föddes 1941 i Tintwistle, Derbyshire, och är tätt förknippad med punkstilens utformande under 1970-talet.

Vivienne och hennes dåvarande man, Malcolm McLaren, började driva butiken SEX – och utan dem, inget Sex Pistols. Därefter blev Vivienne Westwood ett namn att räkna med, och den första riktiga kollektionen, som fick namnet Pirate, visades i brytpunkten mellan 70 och 80-talet.

Vivienne och Sex Pistols

Sid Vicious och Vivienne Westwood.

Ian Dickson/REX

Sedan dess har varumärket vuxit globalt och i dag finns butiker i länder runt om i USA, Asien och Europa. Vivienne Westwood ses som en av modevärldens viktigaste personer.

Avled omgiven av sin familj

Vivienne Westwood blev 81 år gammal och dog fridfullt omgiven av sin familj i Clapham, London.

”Vivienne fortsatte göra sakerna hon älskade fram till det sista ögonblicket – skapa mode, arbeta med sin konst, skriva på sin bok och förändra världen till det bättre. Hon levde ett enastående liv. Avtrycken från hennes skapande de senaste 60 åren har varit enorma och kommer att fortsätta vara det även i framtiden”, skrev närstående på Vivienne Westwoods Instagramkonto i samband med dödsbeskedet.

Enligt BBC säger Vivienne Westwoods make och kreativa partner Andreas Kronthaler att han kommer försätta arbetet i hennes anda.

– Jag kommer att fortsätta med Vivienne i mitt hjärta. Vi har jobbat tillsammans in i det sista och hon har gett mig massor av saker att fortsätta med.

Foto: TT