Därför stod Versace för årets absolut mest maxade modeögonblick

Tillsammans med fem supermodeller stod Versace för säsongens allra mest maxade (och instagrammade) modeögonblick. ELLEs Susanna Strömquist förklarar varför.
15 december, 2017

Sexigt, färgstarkt, barockt. Bland 80-talets superdesigner, superstjärnor och supermodeller var Gianni Versace mest super av dem alla. Han öste på som ingen annan och balanserade alltid kittlande nära gränsen till det vulgära. Mer var alltid mer, utom när det gällde kjollängden.

Läs också: Susanna Strömquist: ”Har catwalken spelat ut sin roll?”

”Jag tycker om att klä egon, har du inte ett stort ego kan du glömma det”, tyckte han. Popstjärnor som Madonna och Elton John – och kungligheter som Lady Di – drogs till hans hyperglamour.

Gianni Versace.

Men Giannis verkliga trumfkort var modellerna. Med italienska Vogues chefredaktör Franca Sozzani la han grunden till dåtidens mest signifikanta fenomen – supermodellerna. Linda, Naomi, Christy och Cindy. Claudia, Helena och svenska Emma. Skönheterna som blev tidens megastjärnor och banade väg för en helt ny yrkeskår (med en helt ny lönenivå). Gianni kläckte den briljanta idén att skicka ut hela det omsusade divagänget samtidigt på catwalken. Hösten 1991 gick de ut arm i arm och mimade till George Michaels låt Freedom (de figurerade alla i videon). Ett av tidernas mest minnesvärda modeögonblick!

På 90-talet, då det begav sig…

Våren 2018 var det dags igen.

När Gianni brutalt mördades utanför sin bostad i Miami Beach 1997 tog hans lillasyster Donatella över som chef för Versace. Backstage innan visningen i Milano sa hon att hon först nu, tjugo år senare, haft styrkan att gå tillbaka i arkivet och att hon ville ”visa en ny generation vad Gianni handlade om”.

Resultatet blev en kollektion med referenser till hans rockiga skinndesign, guldglänsande detaljer och dekorativa barockmönster – som blev en megahit i början av 90-talet. Dagens supermodeller som Gigi, Bella och Kaia bar upp looken med bravur.

Läs också: Därför är den silverblanka trenden helrätt just nu!

Sedan kom överraskningen som fick Instagram att explodera. Inte mindre än fem av Giannis älskade favoritmodeller från när det begav sig – Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Carla Bruni och Helena Christensen – hade alla lämnat sina bekväma efter-supermodell-liv för att än en gång posera tillsammans i metallglänsande meshfodral och skyhöga klackar. Wow!

När de lämnade catwalken, arm i arm med Donatella, började det tisslas om att den smått osannolika finalen kanske inte bara var en hyllning till Gianni utan möjligen också ett storslaget farväl från Donatella. Är hon på väg att lämna varumärket som hennes bror lanserade 1978? Hon lyckades i så fall utmärkt med att fånga essensen av hans hyperglamour i en referenskollektion för kommande kreativa chefer att inspireras av.

Foto Imaxtree, IBL