Veneda Carter – Möt Kim Kardashians danska superstylist

Veneda Carter – modellen som blev superstylist

ANDERSEN LENTZ FREDERIK
Hon blev modell som 13-åring, men karriären tog en oväntad vändning. I dag jobbar hon med Kanye West och Kim Kardashian – och influerar en hel generation unga tjejer. Veneda Carter från danska Vesterbro har hittat hem i West Hollywood.
10 augusti, 2021
TV: Se nyckelplaggen att satsa på i höst
1:36

Efter reklamen: TV: Se nyckelplaggen att satsa på i höst

(1:36)

Solen steker över Köpenhamn. Det är en av de först varma vårdagarna och det är fullpackat med folk framför Kihoskh på Vesterbro. Men även här, bland de hippaste av de hippa, sticker Veneda Carter ut från mängden i leopardjacka, oversize byxor, mössa, guldsmycken och snabba solgalsögon från det danska modemärket Flatlist. De sistnämnda har hon själv designat i ett samarbete med märket. Det är det första stora projektet hon sätter sitt eget namn på. Hon är spänd, men inte nervös.

Veneda Carter i en gul magtröja och bruna byxor

Topp, Rotate Birger Christensen. Byxor, Hansen Garments. Halsband, Cartier. Chunky kedja (mitten), Elhanati. Resten av smyckena är Venedas egna.

ANDERSEN LENTZ FREDERIK

– Många byter stil varje år. Det är fantastiskt att man ger sig själv utrymme att utforska nya genrer, men jag känner mig själv väl när det gäller uttryck. Jag kommer till en punkt där jag känner mig trygg och känner vad jag står för, säger Veneda Carter.

Under tröjan sticker hennes gravida mage fram. Det är första gången på två år som hon är tillbaka i sitt barndomskvarter, ja i Danmark över huvud taget. Till vardags bor hon i Los Angeles där hon är personlig stylist åt Kim Kardashian och dessutom en del av Kanye Wests fasta team. Det är dock först de senaste åren som världen på allvar har fått upp ögonen för den 29-åriga danskan. När hon fyllde år postade Kim Kardashian en bild av henne på Instagram, där hon gratulerade ”the coolest girl I know”.

När hon fyllde år postade Kim Kardashian en bild av henne på Instagram, där hon gratulerade ”the coolest girl I know”.

Med stjärnans över 200 miljoner följare gav det snabbt uppmärksamhet. Därefter medverkade Veneda Carter även i ett avsnitt av Keeping up with the Kardashians, där hon valde ut en miniklänning med ormskinnssandaler till superstjärnans 40-årsdag.

Det har hunnit gå fem år sedan Veneda Carter först blev en del av Kayne Wests team. Men det har varit viktigt för henne att hålla låg profil, av respekt för de två världsstjärnorna men kanske mest av allt för att själv kunna behålla fokus.

Jag föredrar att hålla det för mig själv och göra mitt jobb, i stället för att skapa en massa onödigt uppmärksamhet kring det.

– Jag är extremt stolt och glad över mitt arbete och för att jag känner dem, men jag lever inte mitt liv baserat på det. Jag föredrar att hålla det för mig själv och göra mitt jobb, i stället för att skapa en massa onödigt uppmärksamhet kring det. Det finns fortfarande folk i dag som inte riktigt har hängt med och som inte vet vad jag gör, och jag gillar det. Det är som att det tas bort från en lite grann om man hela tiden pratar om det.

Storebror gjorde henne modeintresserad

Plötsligt lägger en ung man handen på Veneda Carters axel.

– Jag såg jackan och tänkte att det måste vara du, säger han med ett skratt.

Hon rycker glatt till när hon ser vem det är.

– Oh my God!

Veneda bär en gul och svart klänning från Kernemilk

Klänning, Kernemilk. Choker i guld, Cartier. Lång kedja med berlock, Tiffany & Co. Resten av smyckena är Venedas egna.

ANDERSEN LENTZ FREDERIK

Det är hennes storebrors bästa kompis lillebror. De har känt varandra sedan barnsben när de sprang runt här på samma gator. Då hette hon Veneda Budny, efter sina polska föräldrar, och hon växte upp på Saxogården precis runt hörnet tillsammans med dem och storebror Damian. Han var ett par år äldre och hennes stora förebild. När han i tonåren fick extrajobb spenderades större delen av de surt förvärvade kronorna på kläder, inte minst skor, och hon följde honom spänt varje gång han kom hem med en ny skokartong.

– Min storebror gjorde i stort sett inget annat än att se musikvideor hela dagarna, och jag var med så ofta som möjligt. Han var särskilt inne på hiphop och afroamerikansk musik från 1980- och 1990-talet, så jag blev introducerad till hela den världen tidigt. Jag lyssnade även riktigt mycket på det i mina egna tonår och jag hittar fortfarande den största delen av min inspiration i den stilen och estetiken, säger hon.

Min storebror gjorde i stort sett inget annat än att se musikvideor hela dagarna, och jag var med så ofta som möjligt.

På den tiden jobbade hennes mamma som volontär i en Röda korset-butik på Istedgade. När Veneda Carter hade sett en musikvideo där någon hade bra stil, svängde hon förbi för att se om hon kunde hitta något liknande för en billig peng. Gradvis fick hon in allt fler element från hiphopen, som oversize kläder, i sin garderob. Det betydde att hon stack ut i gatubilden. Det var inte normen, varken i skolan eller i Köpenhamn.

Blev upptäckt som 13-åring

En eftermiddag satt hon på en buss på väg mot Rådhusplatsen. Hon var 13 år gammal, lyssnade på musik i sin MP3-spelare och sjöng med. När hon gick av vände sig Peter Damgaard från modellagenturen 2pm till henne. ”Hade hon övervägt att bli modell?”

Tanken hade milt sagt aldrig slagit henne. Hon var en tvättäkta tomboy som hängde med killarna. Men eftersom hennes mamma själv varit modell i sina unga år, visste hon vad branschen gick ut på. Veneda Carter sa ja till att ge det ett försök. Fyra månader senare stod hon i en tvättstuga och plåtade modebilder för märket Only.

Därefter tog det inte lång tid innan hon blev ett hett namn. Hon hamnade snart på omslagen, anlitades för stora jobb och tjänade stora pengar som gav henne möjlighet att ta sig ut i världen. Som 19-åring flyttade hon till New York för att kliva in på den stora modescenen. Men så började det plötsligt bli motigt. I stället för glamourösa catwalks blev hon avvisad gång på gång. Hon fick kritik för att hon inte var smal nog, att hennes stil var för märklig och hon passade inte in. När andra steg mot stjärnorna blev hon bortvald.

Mötte den stora kärleken på ett snabbköp

Ett föräldrapar småspringer över gräsmattan vid Sønder Boulevard. Bakom dem tar en liten flicka några av sina första steg här på jorden. Hon stannar till och tittar storögt på den färgstarka modeikonen.

– Hej! utbrister Veneda Carter begeistrat och ler stort.

– Men vad söt hon är!

Hon har alltid varit barnkär, och den glädjen har inte blivit mindre på sistone eftersom hon i skrivande stund väntar sitt första barn. Den blivande pappan träffade hon för ett par år sedan på ett snabbköp i Los Angeles. Han jobbar för Supreme och gick fram till henne för att fråga om ett par byxor, och det ena ledde till det andra. Året därpå gifte de sig.

Jag har funnit en plats jag verkligen gillar. Det är något med livskvaliteten som jag uppskattar mycket.

Till vardags bor de i West Hollywood i LA och även om hon tidigare har bott i både Berlin och New York, så är det här hon känner sig allra mest hemma.

– Jag har funnit en plats jag verkligen gillar. Det är något med livskvaliteten som jag uppskattar mycket. Hela atmosfären med solen som skiner och närheten till stranden. Och om jag vill åka skidor tar det bara två timmar till Big Bear.

Väntar sitt första barn

Medan Veneda Carter pratar följer hon den lilla flickan, som tultar fram över gräset, med blicken.

– Det är så lustigt att någon som är så liten med tiden plötsligt blir så stor.

Hon har funderat på vilken slags mamma hon själv blir.

– Ju närmare det kommer, desto mer nervös blir jag. Man kan ju inte undgå att reflektera över det. Jag är uppfostrad med sunda värderingar, men det finns saker jag gärna skulle vilja göra annorlunda. Min mamma var rätt nervös av sig. Men man kan ju inte passa på sina barn hela tiden, då blir de för ömtåliga. De måste få lära sig att det gör ont om de ramlar.

Veneda Carter är bosatt i West Hollywood och väntar sitt första barn

Topp, Jacquemus. Jeans, EYTYS. Chunky kedja med berlock, Tiffany & Co. Resten av smyckena är Venedas egna.

ANDERSEN LENTZ FREDERIK

Gick igenom en livskris i New York

En sommardag för sex år sedan befann sig Veneda Carter i New York. Hon var mitt i en livskris. Efter att ha arbetat mycket och kunnat njuta av tillvaron som berömd modell hade branschen stramats åt som en kall hand. De många avslagen hade satt sig på psyket. Hon kände att hon hela tiden hade ögonen på sig och det tog sig uttryck i ångestattacker. I perioder var det så illa att hon inte kunde ta sig ut genom dörren.

– Det fanns perioder när jag mådde väldigt dåligt. Det är mycket press när man är modell. Man ska leva upp till riktigt många krav och man försöker vara perfekt hela tiden. Min ångest var 100 procent utlöst av rädslan för att inte vara bra nog.

Det är mycket press när man är modell. Man ska leva upp till riktigt många krav och man försöker vara perfekt hela tiden.

Veneda Carter var rädd för att karriären skulle ta slut. För vad skulle hon då göra? Därför hade hon åkt till New York ännu en gång för att ge sin haltande modellkarriär en sista chans. Med sig hade hon sin storebror, eftersom hon var orolig över att ännu ett bakslag skulle få ångesten att ta över. Det visade sig vara klokt. När hon slängde sig på sängen i hotellrummet senare den dagen, var det efter ännu ett avvisande.

– Det var några hårda år mentalt som modell. Jag gick för mycket upp i vad andra tyckte. Jag kunde bli helt förkrossad om en kund tyckte att jag var för fet. Jag borde ha varit bättre på att inte give a fuck. Om jag hade haft den mentaliteten hade jag nog slappnat av och njutit mer av mina år som modell. Jag tog det för seriöst och det gav mig i slutändan bara osäkerhet och ångest. Det var riktigt tufft, men det har också format mig som människa.

Hon visste att hon inte skulle vara modell för alltid. Men hon visste inte heller vad hon skulle göra i stället. Och kanske viktigast av allt hur.

– Jag var 24 år, hade bara läst gymnasiet och visste verkligen inte om jag var bra på något annat. Modell var det enda jobb jag någonsin hade haft.

Mötet med Kanye West och Kim Kardashian

Instagram var då på väg att bli populärt. Hon hade byggt upp en lojal följarskara som gillade hennes stil – en hiphoplook med en feminin tvist – men hon visste inte hur hon skulle använda den. Plötsligt uppenbarade sig svaret. På Instagram fick hon ett dm från en kvinna som påstod sig vara Kanye Wests assistent:

– Kanye vill gärna träffa dig. Kan du flyga till Los Angeles och besöka teamet?

Först tänkte hon att det var ett spam. Men så skrev assistenten igen. Veneda Carter ringde till en bekant som hade koll, för att höra om det kunde stämma. Det kunde det.

Kanye vill gärna träffa dig. Kan du flyga till Los Angeles och besöka teamet?

Dagen därpå flög hon till Los Angeles. Hon skulle bara vara där ett par dagar, men det slutade med två veckor.

I Calabasas gick det upp för Veneda Carter att hon helt enkelt var rätt bra på sitt nya jobb. Hon hade inte varit länge hos Kanye West innan han började berömma henne.

– Att Kanye kom in i bilden förändrade verkligen mitt liv på så många sätt. Han är ett geni. Han är bra på allt han tar sig för om det så är arkitektur, konst, musik eller kläder. Han är verkligen en speciell person.

Kanye West blev en mentor och jobbet med honom en skola. För första gången i sin karriär började hon få beröm för det hon gjorde och inte för hur hon såg ut.

– Jag har alltid fått många komplimanger och folk har berömt min stil, men när det kommer från någon som han kan man ju inte annat än att tänka: ”Oh shit, I’m doing something right”.

Kanye West såg att jag hade något. Han gav mig en plattform för att blomstra och utvecklas.

Med tiden blev Veneda Carter också inbjuden i Kim Kardashians innersta krets med ansvar för hennes styling. Hon bodde plötsligt på en plats hon gillade och hade ett jobb hon älskade. Oron över att inte vara bra nog försvann och med den ångestattackerna. När hon vaknade på morgonen var det med känslan av att det är så här det ska vara.

Veneda Carter är stylist åt Kanye West och Kim Kardashian

Topp, Rotate Birger Christensen. Byxor, Hansen Garments. Halsband, Cartier. Chunky kedja (mitten), Elhanati. Resten av smyckena är Venedas egna.

ANDERSEN LENTZ FREDERIK

– Kanye West såg att jag hade något. Han gav mig en plattform för att blomstra och utvecklas – ja, bara vara kreativ på ett helt annat sätt än tidigare när jag blev uppmärksammad för hur jag såg ut och inte för vad som försiggick i huvudet. Det har gjort att jag blivit mer tillfreds med den jag är. Den känslan kan du inte …, hon letar ett ögonblick efter rätt ord och fortsätter:

– Det är så speciellt att göra något man är bra på och få erkännande för det. Så kände jag inte som modell. Där har du tur eller inte. Antingen är du född med gener som gör dig vacker, smal och fotogenisk eller så är du det inte.

Veneda Carter fortsätter inspirera och inspireras

I stadsdelen Vesterbro syns gott om vita sneakers i vårvädret. Det har hänt mycket sedan Veneda Carter sprang runt här som tonåring och stack ut med sin då ovanliga stil.

– Pappa sa till mig för ett par år sedan att det är så roligt för nu liknar alla tjejer i Köpenhamn mig. När jag började gå i sneakers såg man inga andra tjejer i det. Då gick alla i stövlar eller ballerinaskor. Men efter några år boomade det plötsligt. Det är många som har sagt att jag varit med och inspirerat dem. Jag har varit med och byggt en viss estetik eller stil i Köpenhamn. Det är verkligen en bekräftelse.

Pappa sa till mig för ett par år sedan att det är så roligt för nu liknar alla tjejer i Köpenhamn mig. När jag började gå i sneakers såg man inga andra tjejer i det.

Den närmaste tiden får hon möjlighet att prägla gatubilden i ännu högre grad. Först ut med solglasögonen från Flatlist. Innan hon reste från Los Angeles ett par veckor tidigare fotade hon kampanjen med den erkända filmregissören och fotografen Dexter Navy, som har producerat musikvideor för A$AP Rocky. Hon står också bakom en reklamkampanj för danska Rotate Birger Christensen, har arbetat med smyckesdesignern Fie Isolde och har nyligen varit med och designat en kollektion för märket Opéra Sport.

– Jag vet att jag kan komma på något som inte varenda människa på gatan kan lära sig. Och det är inte för alla. Några gillar det och andra inte. Om du känner att det moodboard jag skapat inte är för dig, så är det helt enkelt inte för dig.

Framöver hoppas Veneda Carter kunna sätta sitt namn på ännu fler spännande projekt. Men samtidigt är hon långtifrån färdig med att arbeta med Kim Kardashian och Kanye West.

– Jag tycker fortfarande att det är fett. Så länge jag lär mig och utvecklas kommer jag att fortsätta … Såvida jag inte får sparken, säger hon och skrattar högt ännu en gång:

– Det har varit fullständigt surrealistiskt under lång tid. Jag har tur som får arbeta för dem.

Veneda Carter i en vit skjorta från Remain Birger Christensen

Skjorta, Remain Birger Christensen. Topp, EYTYS. Byxor, Hansen Garments. Halskedja, Tiffany & Co.

ANDERSEN LENTZ FREDERIK

Veneda Carter
ÅLDER: 29 år.
FAMILJ: Gift och i skrivande stund gravid med sitt första barn, med beräknad födsel i sommar.
GÖR: Stylist.
BOR: West Hollywood.
FÖLJ: @venedaacarter.

Veneda Carter om ...

... Sociala medier:

”Vi är en hel generation som vuxit upp med sociala medier. Man exponeras hela tiden för det perfekta. Men det finns inte. Det är inte värt att jaga.”

... KändisvärldeN:

”Många utgår bara från det de ser. De tror att mitt liv är glamoröst och att det alltid varit det eftersom jag bor i LA och har den vardag jag har. Men det har det verkligen inte alltid varit, och är det fortfarande inte. Det enda glamorösa är att jag jobbar för två kända personer. Men jag har inte tio bilar och bor inte i ett slott. Jag är fortfarande bara Veneda från Vesterbro.

... Kreativitet:

”Jag tror att kreativitet kommer överallt ifrån. Det kan vara något jag haft i bakhuvudet i många år. Den kan komma från mina upplevelser de senaste tio åren, eller när jag var modell och reste världen runt. Estetiken jag har och det sätt jag uttrycker mig själv på kreativt är inte bara plockat från en enda hylla eller två. Det går mycket djupare än så.”

Av: Anders Ryehauge
Stylist: Agnes Buch
Fotograf: Frederik Lentz Andersen/Holidays
Fotografassistent: Emil Due
Makeupartist: Marie Thomsen
Hårstylist: Marianne Jensen
Stylistassistent: Amanda Justesen
Retusch: Nice Touch

TV: BTS på ELLEs omslagsplåtning – så stylar du höstens festliga modetrender
1:24

Efter reklamen: TV: BTS på ELLEs omslagsplåtning – så stylar du höstens festliga modetrender

(1:24)

Missa inte

Cara Delevingne om psykisk ohälsa, kvinnlig njutning och HBTQI-kampen

Möt Cara Delevingne i en öppenhjärtlig intervju!

Möt framtidens stilar och plagg – från våra nya svenska modeskapare

All inspo du behöver!

Phoebe Philo gör comeback efter tre år – ett modehus i hennes namn

Som vi väntat!