Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllopHöstens trender

Vanliga klädkoder att ha koll på inför fest och bröllop

09 jun, 2023 
AvAmie Chorr
Sommaren är snart här och med det börjar datumen för alla bröllopsinbjudningar att närma sig! Frågan som ofta infinner sig är ju såklart "vad ska man ha på sig?" ELLE har samlat några tips utifrån de vanligaste klädkoderna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Klädkoder på bröllop - vad ska gästerna ha på sig?Brand logo
Klädkoder på bröllop - vad ska gästerna ha på sig?

4 vanliga klädkoder att ha koll på

Klädkod: Mörk kostym

Black-tie, så kallad mörk kostym, är ett av de vanligaste klädkoderna för bröllop, oavsett årstid. Och är det ett formellt event där exempelvis en elegant långklänning i satin eller siden funkar utmärkt. Här brukar man gå efter lite mer dova toner men självklart, om du hellre vill klä dig för att imponera, finns fortfarande möjligheten att välja mer iögonfallande klänningar i färger som mossgrönt eller koboltblå.

Annons

Beiget med material som silke och satin gör sig så himla bra. Och tillför en elegans till hela looken, ett säkert kort till den stundande bjudningen med klädkod mörk kostym.

Många kopplar mer nedtonade färger till temat men det går såklart alldeles utmärkt att köra på en livligare färg.

Annons

Känner du dig vilse i träsket av klänningar inför ett bröllop med temat mörk kostym är en bra riktlinje att söka sig till rena och raka snitt.

Klädkod: Kavaj för kvinnor

Den här klädkoden ger mer kreativt frihet. Till skillnad från mörk kostym har man med kavaj som klädkod fler alternativ att välja mellan – exempelvis klänning, byxdress eller ett komplett set! Ta fram din fuchsia kostym eller den klassiska "lilla svarta", som lätt kan matchas med en väska eller statement klackar som verkligen fångar blicken. Ett tips är att välja moderna eller minimalistiska plagg som du kan bära om och om igen!

Annons

En lösare blazer med matchande byxor är ett perfekt alternativ för den som vill känna sig avslappnad hela kvällen. Kör på en färg som sticker ut för att få en festligare känsla över looken.

Svart har varit en kontroversiell färg när man talkar om bröllop, men den "lilla svarta" är ett guld alternativ att bära inför ett bröllop med temat casual. Är du osäker är det såklart bra att fråga brudparet först.

Annons

Plisserat gör sig så snyggt i ett set, och blir ett chict alternativ för den som vill köra på en mer nedtonad färg men ändå vill ha ett material där det händer något.

Rött har även som svart varit en kontroversiell färg att bära till ett bröllop, vilket är synd för det är ju en så otrolig färg. Våga bära rött!

Annons

Klädkod: Sommarfin

Om du ska på ett bröllop med sommar eller strandtema funkar fria och böljande klänningar. Här kan material som linne eller chiffong vara perfekt för att känna sig sval och snygg på samma gång. Under den här klädkoden är det också mer acceptabelt att köra på en solig färg eller en klänning med mönster på. Det går också bra att bära en byxdress eller ett set med exempelvis vida ben och lättare material som siden eller bomullsväv – en mer lekfull klädkod där din kreativ får gå fri, helt klart.

Vad är mer somrigt än ett set med böljande kjolar och flirtiga överdelar i asymmetrisk snitt?

Annons

Vitt eller beiget i vävt mjukt material i linne eller bomull gör sig bra till temat, men hör dig för med bruden innan så du är helt säker på att hon inte vill vara den enda som bär vitt.

Axelbandslös klänning med ballongärmar i härliga färger som lila, orange, grönt eller puderrosa, gör sig så bra för temat sommarfin!

Annons

Klädkod: Casual

Klädkoden casual låter otroligt avslappnat men här finns det oftast lite regler att förhålla sig till (men kolla såklart med brudparet om du väldigt gärna vill ha på dig dina högmidjade jeans eller croppade överdel). Ledig klädsel som klädkod på ett bröllop är lite mer business casual, där kan du köra tvådelat eller en ledig sommarklänning. Tyger som bomull och linne funkar fint på en sån här tillställning. Här kan det vara bra att också kika på vart bröllopet ska hållas för att kunna få en liten hint på hur du ska välja din outfit.

Till en tillsättning där klädkoden är casual har man mer frihet än de tidigare klädkoderna. Och då kan det va fint att satsa på något som har lite mer lekfulla snitt!

Annons
En finare kostym med glansiga drag eller somrigt färgval blir snabbt ett festligare val. Denna kostym kommer från House of Dagmar AW23.
Den dressade kavajen är alltid att räkna med. Här från House of Dagmars kommande AW23-kollektion.
Annons
Sommarklänningen med en twist av Christopher Esber.
Golvsvepande ränder signerade House of Dagmar.
Annons

Klädkod smoking eller frack för kvinnor?

Ska du på fest eller bröllop med klädkod smoking eller frack? Då finns en hel del att hålla koll på! Spana in ELLEs guide HÄR för tips och klänningar som nailar klädkoderna.

Foto: ByMalina, Stylein, Dagmar, Christopher Esber & spotlight/Launchmetrics.com

Trendigt sommarmode 2023Brand logo
Trendigt sommarmode 2023
Annons