Vad är egentligen pre-kollektioner – ELLE reder ut

Är det höst, vinter eller kanske något mittemellan? Det råder säsongsförvirring och ELLE reder ut begreppen mellan pre-, main- och resortkollektioner.
27 juni, 2019

Pre-kollektioner – vad är det?

Pre spring, pre fall, cruise och resort, vad är vad? Internationellt har pre-kollektionerna länge varit minst lika viktiga som de klassiska vinter- och sommarkollektionerna. Och även svenska varumärken har jobbat aktivt med pre-kollektioner under flera år. Men vad innebär begreppen egentligen?

Modehusen använder de påkostade vår- och höstvisningarna i de stora modestäderna som en kreativ språngbräda där de flexar sina designmuskler och visar sin vision för huset. Pre-kollektionerna stöttar upp dessa ideér i en mer förenklad version. De fungerar som en sneak peek på huvudkollektionen – en förkollektion, som släpps flera månader tidigare.

Mer kommersiellt gångbara

Generellt är pre-kollektionerna fyllda med mer kommersiellt gångbara plagg och accessoarer. Det är från de här mellankollektionerna många konsumenter handlar, vilket gör dem intressanta att ha koll på ur trendsynpunkt. Dessutom ligger de ute till försäljning under en lång period i modehusens butiker och hos de stora webbshopparna. Den populära nätjätten Mytheresa.coms inköpschef Tiffany Hsu håller med.

– Pre-kollektioner utgör en oerhört hög andel av våra inköp. Det är viktigt att vi kan erbjuda de mest intressanta plaggen och produkterna i en bransch mättad med så många alternativ, säger hon.

Tiffany Hsu, buying på mytheresa.com

Tiffany Hsu, Buying director på Mytheresa.com.

Bottega Veneta prefall 2019 svart läderkjol

Bottega Veneta

Bottega Veneta prefall 2019 svart väska

Bottega Veneta

Det är mycket fokus på nya uppdateringar på framgångsrika accessoarer som skor och väskor i pre-kollektionerna  i och med att accessoarna driver en stor mängd av den totala försäljningen för lyxmodehusen.

Gucci prefall 2019 ceriserosa väska v

Gucci

Gucci prefall 2019 blommig klänning

Gucci

Modekalender i förändring

Modekalendern är i ständig förändring – modehusen och även de stora kedjorna testar allt för att öka sin försäljning och synlighet i vår alltmer digitaliserade vardag med ett ständigt flöde av intryck. De använder allt från klassiska visningar till hemliga minisläpp i samarbete med influencers. Under en period satsade många på den omtalade ”see now, buy now”-modellen, som innebär att du kan köpa plaggen så fort de visats på catwalken. Men de flesta övergav snabbt det konceptet då logistiken och produktionen blev för komplicerad.

Nyare varumärken som har sina rötter på internet och inte är fast i en traditionell produktionsmodell har redan från början anpassat sin design och produktion till en mer hungrig kund som gillar att ha koll på trender och nya looks. För äldre varumärken är pre-kollektionerna ett sätt att uppdatera sin look oftare och därmed behålla intresset från kunden.

I och med att pre fall-kollektionerna landar i butik och online i maj har de oftast en väldigt somrig vibb med klänningar och sandaler, även om kollektionerna kryddas med väl valda skräddade och stickade plagg som fungerar som en schysst övergång till den kommande säsongen.

Michael Kors blommig klänning prefall 2019

Michael Kors

House Of Dagmar prefall 2019 läderbyxor och vit skjorta

House of Dagmar

Sommar möter höst. Pre fall-kollektionerna är som en injektion i butikernas sortiment mitt i sommaren. Så det finns plagg med en tydlig sommarfeeling samt dressade plagg som klarar kallare höstväder.

Vad är då cruise och resortkollektioner?

Pre spring-visningarna är oftast mer påkostade och cruisekollektionerna – ett annat namn för pre spring – visas gärna på exotiska och lyxiga destinationer. Visningarna går av stapeln i maj och kollektionerna släpps i november. Från början var cruisekollektionerna en parentes mellan höst- och vårvisningarna, avsedd för de privilegierade kunder som hade råd med solresor under vintern och desperat behövde en ny semestergarderob. Nu är cruise, eller resortkollektionen som den också kallas, ett viktigt uttryck för modehusen och designerna tar i från tårna när de presenterar sina alltmer spektakulära visningar.

Det flygs in redaktörer, modeller, influencers och kändisar från hela världen till de maffigaste visningslokalerna där det byggs upp extravagant rekvisita – allt för att maxa effekten på alla mediala plattformar.

Intresset för pre-kollektionerna ser inte ut att svalna, i en modevärld där tempot går allt snabbare. Trenderna får leva längre, ibland i flera säsonger, tack vare pre-kollektionerna och dessutom får de en längre startsträcka för att få momentum. Vissa it-plagg och accessoarer ligger ute i flera år, tänk Balenciagas sneakers och Guccis Marmont-väska. Säsongsgränserna är snart lika suddiga som våra årstider.

Foto: Harmony Korine (Gucci), Imaxtree

Läs mer:

Gucci visade sin Cruise-kollektion 2020 i Rom

Alla bilder från Dior Cruise 2020 Collection i Marrakech

Louis Vuitton Cruise Collection 2019 – se alla looks