Utställning i London: Filmglamour

15 november, 2012

I jätteutställningen Hollywood costume på Victoria & Albert Museum i London ser curatorn och kostymören Deborah Nadoolman Landis till att världens alla anonyma kostymdesigner äntligen får den uppmärksamhet de förtjänar. Själv har hon stilbildande verk som Michael Jacksons Thriller, Blues brothers och Indiana Jones på merit­listan. ELLE bad henne berätta om utställningen själv:

Vad får vi se i utställningen?

– Det bästa ur Hollywoods hela filmhistoria! Från stumfilmserans glamour till Elizabeth Taylors Cleopatra, gardinklänningen ur Borta med vinden, Hepburns Givenchyfodral i Frukost på Tiffany’s, Stjärnornas krig, Avatar och Järnladyn. Hundratals plagg, filmer, skisser, manus, intervjuer …

Varför en utställning om filmkostym?

– Alla vet hur Indiana Jones ser ut men ingen vet vem som skapade looken. Kostymörer är världens osynligaste yrkesgrupp. Jag vill lyfta fram vår roll i filmskapandet. Det är egentligen varken kostymerna eller slutprodukten som står i fokus i utställningen utan kostymörens kreativa process och bidrag till berättelsen.

Favoriter?

– Det har tagit år av research att samla ihop alla dessa ikonplagg, som av en lycklig slump överlevt i en värld där det mesta återanvänds och sys om för att passa i nya filmer. De ligger mig alla mycket varmt om hjärtat. Men jag måste säga att Charlie Chaplins lappade luffarkostym från 1912 berör mig alldeles särskilt.

Hollywood costume visas från 20 oktober till 27 januari 2013.

Deborah Nadoolman.

Saturday night fever.

Kate Winslet i Titanic.