Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

Ung svensk design hyllas på Nobelfesten 2019

10 dec, 2019 
AvSanna Rossäng
Det var de unga talangernas år på Nobelfesten 2019. Kronprinsessan Victoria, prinsessan Sofia och kulturministern Amanda Lind var bara några av många som hyllade svensk design genom sina klädval. ”Fantastisk tillväxt inom svenskt mode”, säger ELLEs chefredaktör Cia Jansson.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det är ingen underdrift att konstatera att ung, svensk design stod i fokus på Nobelfesten 2019. Förutom kronprinsessan Victoria, som valde Selam Fessahaye, var det en rad andra kungligheter och gäster som valde att hylla svensk design och landets framtidslöften genom sina vackra kreationer.

Kronprinsessan Victorias Nobelklänning 2019
Kronprinsessan Victorias nobelklänning 2019, signerad Selam Fessahaye

Prinsessan Sofias val föll på en sidenblå klänning designad av Emelie Janrell, som blev utnämnd till Årets nykomling på ELLE-galan 2018. Klänningen är gjord i italiensk sidencrepé och matchar turkoserna i tiaran perfekt. Klänningen är stilren, har ett korsetterat liv och balanseras upp med en lätt hjärtformad ringning. Den mest spektakulära detaljen är de stora armarna. Stylisten Lotta Carlsen har jobbat ihop med Emelie och Sofia för att skapa hela looken.

Annons
Prinsessan Sofia i sin blå klänning. Foto: TT

Nya talanger hyllas

Krönikören och programledaren Jessika Gedin, som även programleder banketten i år, har en kreation av designern Amanda Borgfors Mészàros och kulturminister Amanda Linds klänning är ett samarbete med två elever på Beckmans designhögskola: Alice Svensson och Kevin Nilsson. Även ministern Matilda Ernkrans klänning är ett samarbete med två elever från Textilhögskolan i Borås: William Wahlström och Filippa Svensson.

Jessica Gedin och Victoria Dyring på Nobel 2019
Jessica Gedin och Victoria Dyring.

– Glädjande nog är ju de unga talangernas år. Man har valt att jobba med nya talanger, unga spännande elever, säger ELLEs chefredaktör Cia Jansson i SVT:s nobelsändning.

Annons

– Det är extra kul att se denna fantastiska tillväxt med nya talanger inom svenskt mode.

Matilda Ernkrans i design av modestudenterna från Borås Textilhögskola: William Wahlström och Filippa Svensson.
kulturminister Amanda Lind Nobelklanning 2019 Beckmans
Amanda Linds klänning är ett samarbete med två elever på Beckmans designhögskola: Alice Svensson och Kevin Nilsson.

Budskapet bakom kulturministerns klänning

Kulturminister Amanda Linds klänning är en svart kreation på temat eld där skogsbränder och klimatpåverkan står i fokus. Ett statement för den rådande klimatkris vi befinner oss med detaljer som symboliserar detta: brända hål broderade med stenkolspärlor och orangea kristaller som skapar en glödande effekt.

Annons

– Det är modigt och roligt att både kungahuset och inbjudna gäster valt att samarbeta med unga kreatörer, säger ELLEs chefredaktör Cia Jansson.

Nobels betydelse för modebranschen

I SVT:s sändning kommenterade Cia Jansson även Nobels betydelse för modebranschen.

– Den skapar tillfällen, dels för etablerade designers men också unga designers att ta plats. Där måste jag hylla kungahuset som har varit med och fört fram våra svenska designers, säger Cia Jansson i SVT:s nobelsändning.

LÄS MER:

Kronprinsessan Victoria bär svensk design igen – av Selam Fessahaye

Cia Jansson om kronprinsessan Victorias trendsäkra val: ”Fantastiskt”

Prinsessan Madeleine på Nobel i klänning från Angel Sanchez

Drottning Silvias nobelklänning 2019 signerad Elie Saab

Emelie Janrell designade prinsessan Sofias klänning på Nobel 2019

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons