Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Tylleffekten – en het trend som vi inte får nog av!

17 dec, 2018 
AvELLE -redaktionen
Cheriserosa tyllklänning från Giambattista Valli
Sött och subversivt. Få material förkroppsligar idealiserad femininitet som tyllen. Men nu exploderar den över alla gränser.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Skyar av fluff, skira lager på lager och volymiga volanger. Tyllen formligen väller in över catwalken just nu. Och då tänker jag inte i första hand på pastelliga prinsessdrömmar utan på ett mer subversivt, färgstarkt uttryck. Tänk Seinabo Sey, Beyoncé och Rihanna i knallfärgade power-volanger från topp till tå.

 

Persikofärgad tyllklänning från Selam Fessahaye
Selam Fessahaye.

Modeskaparna har på några få säsonger lyckats återta den kreativa makten över ett material som har varit intimt förknippat med romantiska brud- och ballerinadrömmar sedan 1800-talet.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Vi tänker ofta på tyll som sprött och sött, men jag tycker att tyllkläderna jag skapar är starka och utmanande. De kan bäras när som helst, inte bara på ett party, säger Londondesignern Molly Goddard.

Hon är en av dem som visat vägen och tagit det finmaskiga nätmaterialet till nya modehöjder, med en rebellisk udd. Molly Goddard hade egentligen tänkt använda organza i sin första kollektion under studietiden, men det visade sig bli för dyrt.

Svart tyllklänning från Molly Goddard
Molly Goddard.

– Jag fastnade för tyll istället, som bara kostade fem kronor per meter, vilket innebar att jag kunde gå loss och använda över femtio meter i en enda klänning. Jag älskade friheten det gav mig! Och det har visat sig att det var det bästa beslutet jag kunde ha fattat, säger hon.

Annons

Resultatet blev ett antal supersizade tyllplagg i fluorescerande knallfärger. Lite som uppförstorade dockklänningar att dra på sig som ett transparent skalplagg. Klänningarna blev en omedelbar succé när hon lanserade dem på catwalken 2014.

Tyllklänning i vitt och neongult från Off-White
Off–White.

Sedan dess har den uppseendeväckande tyllen, som är allt annat än prinsessgullig, intagit catwalken. Tylldesign i neon, svart och knallfärger som signalerar medvetenhet och självsäkerhet. Feminint och romantiskt, men med attityd.

Annons

Svenska modeskaparen Ida Sjöstedts skira tyllkreationer ter sig som blyga violer i jämförelse med den explosiva looken. Nu senast i allt från Miuccia Pradas politiskt laddade neondesign och Giambattista Vallis fluffdrömmar med gigantiska släp till Off-Whites hybrid av sport och couture samt svenska Selam Fessahayes hyllade debut på catwalken. Tyllen poppar upp överallt, och det är troligen ingen slump.

Ljusblå tyllklänning från Giambattista Valli
Gul tyllklänning från Roksanda
Vackra tyllskapelser från Giambattista Valli och Roksanda.

– Få plagg förkroppsligar den västerländska kulturens syn på idealiserad femininitet som tyllkjolen. Det är ett material som står helt för de kvinnliga domänerna. Men det finns en annan sida också. Tyllen har också en lång historia som rebellmaterial. Den har erövrats av både punkens Vivienne Westwood och poppens Madonna. Sätter man den i sitt sammanhang i samtiden, i ljuset av Metoo-rörelsen, blir den till ett perfekt aktivistmaterial, säger Ulrika Elofsson, textilkonstnär och lektor på Beckmans designhögskola.

Annons

Hon brukar gå en runda i både Paris och Antwerpens välbesökta tygkvarter då och då och har noterat att det just nu finns ett ovanligt stort utbud av tyll. Mycket röda, rosa och starka blå färger.

Pastellfärgad kreation från Selam Fesahaye
Selam Fessahaye.

– En av anledningarna till att tyllen är så populär är att det är ett typiskt diy-material. Precis som Lou Reed sa om punken – med tre ackord och en jävla attityd kan du bilda ett band. Så tror jag att det är med tyll: med två meter tyll och lite gummiband kan du göra din egen kjol. Man behöver inte vara särskilt sykunnig och det går snabbt att bygga enorma volymer. Det blir mycket på en gång, säger hon.

Annons

En av nycklarna till den nya looken är stylingen: kombinera gärna tyllöverdådet med kängor eller sneakers som hos Molly Goddard eller enkel t-shirt som hos Off-White. Eller gör som stylisten och designern Selam Fessahaye när hon klädde Seinabo Sey i uppmärksammade videon till Breathe – kör knallfärgad tyll i rejäla volymer från topp till tå.

Rosa tyllklänning från Giambattista Valli
Giambattista Valli.
Bild från musikvideon till Breathe av Seinabo Sey
Videon till Seinabo Seys Breathe är stylad av Selam Fessahaye och regisserad av Sheila Johansson.

– Det började med att Seinabo visade en referensbild. En helt osannolik Thierry Mugler-visning från början av 80-talet med pastellfärgade jättebakelser. Hon ville att klänningarna skulle vara precis så drömska och fantastiska, säger Selam Fessahaye.

Annons

Hon bestämde sig snabbt för att arbeta med tyll.

– Jag tycker om att kunna förmedla en tydlig känsla och det tycker jag att tyllen gör. Det finns något väldigt drömmigt, romantiskt och prinsessigt kring tyll som är kul, säger hon.

Rosa tyllklänning från Comme des Garcons
Comme des Garçons.

Videon spelades in i Gambia, och det var kort om både tid och material.

– Jag hade försökt kolla upp i förväg att det fanns tyg att få tag i. Det slutade med att vi köpte precis allt tyll i Gambia och det blev en hel del pusslande. Det behövdes drygt fyrtio meter per klänning. Lilltjejen fick ha den färg det fanns minst av, säger hon.

Annons

Efter inspelningen har Selam Fessahaye blivit i det närmaste besatt av tyllens möjligheter.

Ljusrosa tyllklänning från Gucci
Gucci.

– Jag har varit i en tyllpsykos sedan Breathe! Jag har letat tyll som en galning på tygmarknader runt om i världen, och det blev ännu mer intressant när jag kom på att jag kan ta materialet ur sitt sammanhang.

När hon presenterade sin första uppmärksammade kollektion under modeveckan i Stockholm i augusti var tyll ett av huvudmaterialen. Men inte bara i form av långa, volangiga klänningar, utan också i workwear- och uniformsinfluerade plagg.

Annons

– Det kändes intressant att ta tyllen ur det drömska och romantiska där vi är vana att se det. Det blev en spännande kontrast som jag kommer att arbeta vidare med, säger hon.

Joséphine Bonaparte i en tyllklänning
Joséphine Bonaparte satte empireskurna tyllklänningar på kartan.
Den österrikiska kejsarinnan Sisi i en vit tyllklänning
Kejsarinnan Sisi av Österrike – en stilikon i tyll.

Och hon är inte ensam. Tyllpassionen på catwalken fortsätter med full styrka i vårens kollektioner, med eller utan referenser till 50-talet och 80-talet, när tyllen hade sina senaste storhetstider.

Annons

Alla älskar tyll just nu, från Celines nya kreativa chef Hedi Slimane och Diors Maria Grazia Chiuri till Rodarte och trendsättaren Molly Goddard. En av anledningarna till att Molly Goddard fastnat för att arbeta med materialet är mångsidigheten.

Tyllkreation från Hussein Chalayan
En av Hussein Chalayans hyllade kreationer från år 2000.

– Jag älskar att det är så lätt att arbeta med tyll, att det går att förändra så enkelt. Från transparent till kompakt, från pastellig till starka färger. Att det går att behålla kanterna råa, och att tyllen passar för att skapa precis allt från en t-shirt till en balklänning.

Det är bara att låta sig inspireras, ta fram saxen och symaskinen och låta kreativiteten flöda.

Läs mer:

Emilia de Poret: ”Konsten att styla festplaggen till vardags”

Årets bästa festmakeup – ELLEs beautyredaktör listar sina 6 favoriter!

ELLEs stora festguide – här är trenderna (och plaggen) du ska satsa på

Av Susanna Strömquist

Annons