Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

Tiger of Sweden: ”Vissa delar av 90-talet känns väldigt självklara just nu”

15 apr, 2015 
AvJohanna Andersson
Annons

Inte heller den här säsongen visade Tiger of Sweden sin damkollektion under Stockholms modevecka – och vi saknade dem djupt. Men, vi går vidare och blickar framåt mot en ny spännande höst där urban 90-talsminimalism inspirerat till en sportig, men som alltid, dressad look i säsongens finaste mörka kulörer. För att lära känna både den nya kollektionen, och designern Els-Marie Enbuske, bättre bad vi henne och designerkollegan Tine Grandahl guida oss genom hösten – och det bästa från 90-talet.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Tiger_of_Sweden

Tiger of Swedens damdesigners Tine Grandahl och Els-Marie Enbuske.

Els-Marie, du är ny på Tiger. Hur har du och Tine arbetat tillsammans för att skapa höstkollektionen?

Annons

Els-Marie: – Jag och Tine har jobbat väldigt tajt. Våra olika bakgrunder, samt olika syn på mode, har gjort oss väldigt produktiva och har resulterat i en nyanserad kollektion. Just nu har vi avslutat arbetet med våren 2016 och ska börja tänka på nästa års högsommarmode.

Kollektionen har en 90-tals-tvist, vad hade ni själva på er på 90-talet?

Tine: – Jag var nästan besatt av minimalistisk lager på lager-styling – och trots min längd, jag är en 1,80 lång, hade jag Buffalo platforms, haha!

Els-Marie: – Jag hade allt! Från Champion-tröja och neondetaljer till 501:or, Buffaloskor och Lady Soul kläder, tills upptäckten av Helmut Lang, Margiela och Pommes de Gracens slog omkull mig lite.

Vad var bäst respektive sämst med 90-tals-modet? 

Tine: – Det bästa var när 90-talets elektroniska musik dök upp – det kändes väldigt edgy och blev en spännande kontrast till 80-talsmusiken. Musikscenen influerade verkligen 90-talsmodet på många sätt, såväl den elektroniska musiken; som hip-hop, brit-pop, grunge och så vidare. Mindre bra var kanske ”rätt och fel-mentaliteten” inom modet – att något verkligen var superinne och sen blev väldigt ”ute”.

Annons

Els-Marie: – Jag tycker att det cleana, minimalistiska och androgyna modet kändes nytt och begåvat, medan det överdådiga, romantiska och teatrala modet som inledde 90-talet inte riktigt föll mig i smaken.

Varför tycker du att 90-talet känns rätt just nu?

Els-Marie: – Eftersom att det mesta går i cykler i modevärlden, och man behöver en tillbakablick, känns vissa delar av 90-talet känns väldigt självklara just nu. Det sportiga, minimalistiska, strama, fulsnygga och moderna triggar en ny generation att känna sig banbrytande.

Hur skulle du sammanfatta Tigers höstkollektion?

Tine: – Vår damkollektion är som alltid skräddad i hjärtat, men med en yngre och skarpare grundpelare. Vi har jobbat med skräddade plagg i kombination med en lyxigare sportkänsla. Nyckelsilhuetten är maskulin, i kombination med sportiga inslag, men även mer feminina detaljer som markerade och droppade midjor.

Vilka material har ni arbetat med? 

Annons

Tine: – Vi har fokuserat på grafiska mönster och skarpa uttryck med ull och silke i fokus tillsammans med läder, päls och neopren. Vi har även jobbat med en del skimrande paljett- och metalldetaljer.

Vad har du haft på ditt mood-board i arbetet med kollektionen?

Els-Marie: – Jag har haft geometriska former tagna ur en stadsmiljö, och som kontrast till det, speglar, reflektioner och discokulor – allt som ger lite extra krydda till tillvaron, haha.

Vad är ni mest nöjda med?

Tine: – Jag blir glad över att se en skarpare, modigare attityd som möter våra mer traditionellt skräddade plagg.

Els-Marie: – Att jag blev så pass inspirerad av mitt nya jobb här på Tiger att jag snabbt började göra en bomberklänning och den lite för korta trumpetbyxan – redan första veckan på kontoret!

Vad känns extra nytt den här säsongen?

Els-Marie: – Att den sportiga inspirationen tar ett steg tillbaka lite (men ändå är närvarande), för till exempel 70-talssilhuetten som får träda fram mer. Materialmässigt känns det spännande att tekniska kvalitéer kan användas till i stort sett vilka plagg som helst – det gör att man som modeskapare ibland kan blicka bakåt utan att göra retromode.

Annons

Vad längtar du själv mest efter att ha på dig?

Tine: – Den maskulina kappan Coralia i grått och svart, tillsammans med en kavaj och kick-flare-byxor, men även våra lyxigt sportinfluerande plagg; som anorakklänningen och culotte-byxan.

Els-Marie: – Att bära vårt fantastiska print i form av speglar, tillsammans med en polotröja i mohair och en sportig anorak över det hela.

Jobbar ni med något annat spännande projekt just nu?

Tine: – Vi kommer strax att resa till spännande platser för att hämta inspiration till kommande kollektioner. I Stockholm fortsätter vi att arbeta med vår inspiration och sätter samman koncept som till slut mynnar ut i vår nya kollektion.

Av Johanna Andersson

Tiger_of_sweden_fall_2015

En exklusiv förhandstitt på några looks ur Tiger of Swedens höstkollektion.

MER LÄSNING:

Annons
Annons