Modelegenden Thierry Mugler är död

Thierry Mugler är död

Den franske modeskaparen Manfred Thierry Mugler har avlidit, 73 år gammal. Designern hyllas nu av en modevärld i sorg.
24 januari, 2022
TV: Modeskaparen Thierry Mugler är död – blev 73 år
1:21

Efter reklamen: TV: Modeskaparen Thierry Mugler är död – blev 73 år

(1:21)

Slå på ljud

Under natten till måndag möttes modevärlden av den sorgliga nyheten att Thierry Mugler är död. Det bekräftades på modeskaparens Instagram.

Thierry Mugler är ett av våra största namn inom mode och har trots att han slutade som designer 2002 fortsatt att influera fram till sin bortgång. Han föddes i franska Strasbourg och har ägnat större delen av sitt liv åt mode. I tjugoårsåldern flyttade han till Paris och grundade modehuset som bär hans namn. Idag är han även känd för sina bästsäljande parfymer.

Thierry Mugler efter presentationen av höstkollektionen 1998-1999.

Thierry Mugler efter presentationen av höstkollektionen 1998-1999.

Han var en banbrytande designer och blev under 80-och 90-talet en av våra mest inflytelserika modeskapare. Han har bland annat gjort sig känd för sina sofistikerade silhuetter där han framhävde och hyllade kvinnliga former med axelvaddar, djupa urringningar och markerad midja.

– Ett av mina första modeminnen av Mugler var när svenska supermodellen Emma Wiklund, 1992, dök upp i George Michaels video ”To Funky” iklädd en motorcykel-kreation signerad modehuset. Han har sedan dess varit en stor inspiration i min egen stil, säger ELLEs Fashion Director Elina Grothén.

Cardi B iklädd Mugler på Grammygalan 2019.

Cardi B iklädd Mugler på Grammygalan 2019.

BURITS AV VÄRLDSSTJÄRNOR

Listan på stjärnor och toppmodeller som burit hans kreationer kan göras lång, där hittar vi såväl Madonna som Beyoncé, Kate Moss, Naomi Campbell, David Bowie, Lady Gaga, Cardi B, Kim Kardashian och Kendall Jenner. En modevärld i sorg hyllar nu Thierry i sociala medier. Däribland svenska Emma Wiklund.

Foto: TT