Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllopHöstens trender

Svenskt mode visas upp under Paris Fashion Week

01 okt, 2021 
Svenskt mode visas under Paris Fashion Week
Nytt svenskt mode visas fram under modeveckan i Paris. Och om du är i den franska huvudstaden har du möjlighet att gå dit och spana in det med egna ögon.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inspireras av modeveckorna – här är 5 stilsäkra streetstyletrender 2021Brand logo
Inspireras av modeveckorna – här är 5 stilsäkra streetstyletrender 2021

Modeveckorna är i full gång och bjuder på såväl digitala som fysiska visningar. Just nu blickar vi mot Paris, där de franska modehusen visar upp sina kollektioner inför våren och sommaren 2022. På visningsschemat står bland annat Chanel, Christian Dior, Balmain och Isabel Marant, för att inte glömma svenska Acne Studios som är tillbaka för visning i den franska huvudstaden. Men ännu mer svenskt mode tar plats på scen!

Svenskt mode visas för allmänheten i Paris

Det är Swedish Fashion Council – som arbetar för att främja, utbilda och förnya den svenska modeindustrin – som bjuder in allmänheten till presentation för inte mindre än fem växande svenska aktörer. Alla som är på plats i Paris kan fram till och med söndag den 3 oktober 2021 gå och se kollektioner signerade AAJIYA, Rave Review, HODAKOVA, Selam Fessahaye och Jade Cropper.

Annons

Här hittar du mer info om presentationerna och nedan kan du läsa om de svenska designers som är på plats.

Rave Review

Genom re-make av redan existerande textilier – allt från sängkläder till second hand-plagg – fortsätter Rave Review sin frammarsch med hållbart och bärbart mode. Josephine Bergqvist och Livia Schück är personerna bakom det svenska modemärket som debuterade på Paris Fashion Week 2018.

Rave Review på Paris Fashion Week

Selam Fessahaye

Det var under Stockholm Fashion Week 2018 som Selam Fessahaye debutvisade och succén var ett faktum i samma stund som modellerna intog catwalken. Publiken grät och efteråt pratades det om representation och vikten av en ny röst i designer-Sverige. Idag ser vi hennes design på stora namn som Rita Ora, Lil Nas X, kronprinsessan Victoria och Beyoncé.

Annons
Selam Fessahaye på Paris Fashion Week

Jade Cropper

Efter examen från Beckmans designhögskola, släppte Jade Cropper som är designer och creative director för modemärket med samma namn, sin debutkollektion 2020. Med tonvikt på unikt skräddarsytt och eklektisk användning av återvunnet material och handmålade prints beskrivs hon utmana normer kring kvinnlig skönhet. Som ett steg i att frångå fast fashion släpper Jace Cropper limiterade kollektioner i mindre kvantitet. Jade Croppers kreationer har bland annat burits av Kim Kardashian.

Annons
Jade Cropper presenterar på Paris Fashion Week.

AAJIYA

Redan som 16-åring grundade självlärda Maimuna Cole AAJIYA, som nu beskrivs som en del av den nya generationen svenskt mode vilka bryter normer genom en visionär global agenda. AAJIYA arbetar passionerat med att förändra berättandet kring afrikanskt mode och med sin nya kollektion PÉTAW vill modedesignern uppmuntra kvinnor att driva berättelsen om sitt arv och hålla kvar kontakten med sina rötter.

AAJIYA presenterar under Paris Fashion Week.

HODAKOVA

Designern Ellen Hodakova Larsson är utbildad på Textilhögskolan i Borås. Hon har tidigare berättat för ELLE att hon i grunden är nyfiken och att det var det som fick henne att starta eget modeföretag. Hodakova erbjuder upcyclade plagg av redan existerande material och debutvisade på Stockholm Fashion Week i februari 2021. Nya kollektionen Conventional Collection 112109 presenterades via en digital visning inuti ett koppartält från 1700-talets Stockholm.

HODAKOVA presenterar under Paris fashion week.

Foto: Instagram

Annons