Ida Klamborn gör kläder för roliga och smarta kvinnor

Ida Klamborn gör kläder för roliga och smarta kvinnor

Under initiativet ELLE <3 svenskt mode lyfter och stödjer vi en rad svenska modemärken. Svenskt mode står inför stora utmaningar just nu och vi hoppas på att kunna öppna upp ögonen för nya varumärken eller påminna dig om några fantastiska svenska varumärken som du kanske helt enkelt har glömt bort. Här möter du Ida Klamborn!
24 april, 2020

– När jag startade mitt varumärke 2014 gjorde jag det för att jag ville börja bygga upp en värld där jag främst fick göra kläder till roliga kvinnor. Jag har alltid varit personlig i mitt arbete, så från start blev det också väldigt politiskt vilket blev en kontrast i den tidens modevärld men också välkommet för det behövdes. Det ledde vidare till roliga samarbeten, projekt med andra kreatörer, göra fanzine, sätta ihop utställningar och visningar. Jag ville skapa ett personligt och levande varumärke och det är alltid mitt driv i vad jag gör, berättar Ida Klamborn.

ELLE <3 Ida Klamborn

Ida Klamborn

Ida Klamborn

Vad är din vision?

– Mitt fokus att skapa ett slags universum, ett safe place för kvinnor, de jag inspireras av, vänner, bekanta. Att bygga ihop ett sammanhang som är inbjudande, roligt och smart. Kläderna jag designar gör jag för detta universum.

Vad står Ida Klamborn för?

– Ida Klamborn är ett litet och personligt varumärke, designprocessen för varje plagg är väldigt kontrollerad innan det sätts i produktion. För varje färdigt plagg så görs det ungefär tre prover i studion i Stockholm tills jag är nöjd. Fokus i designen är på bra kvalité, intressant design, bra arbetsförhållande i fabrik, alltid produktion i Europa, rimliga och mindre produktionsmängder.

Vad inspireras du av?

– Konstiga damer på stan, andra kreatörer, ofärdiga saker, en underlig liten detalj i en film. Det kan vara så mycket, men oftast blir jag inspirerad av små detaljer i stora sammanhang.

Vilken film, album eller artist ger dig inspiration under tider som detta?

– Som stjärntecken virgo (jungfru) har jag tagit det här med social distansering med ro, dock saknar jag att dansa med vänner eftersom det ger mig inspiration. Så just nu är jag mest hemma och försöker lyckas härma dansen från Christine and the Queens musikvideos med varierat resultat.

Vad är svenskt mode för dig?

– Jag vet faktiskt inte, det har ändrat så mycket sen ”svenskt mode” blev ett uttryck. Men jag hoppas på att svenskt mode kommer överleva, men att det förändrar sig till det bättre. Bättre produktionsförhållande, genomtänkt design och mindre slit och släng.

Vad bidrar du med till svenskt mode?

– Jag tror det behövs ett varumärke som gör kjolarna lite för korta och anser det är helt rimligt med T-shirt print av en onanerande kvinna. Det är mitt bidrag bland annat.

Idas favoritplagg från sommarkollektionen: 

1. Batiktröja 

Sommarkollektionen som kommer släppas i juni har ett så himla fint printat batikmönster som glittrar, har bland annat en favorittröja i det tyget.

2. Rosa långklänning

Sen finns det en rosa långklänning som jag vill rumla runt i hela sommaren.

3. Fransbyxa

Men min absoluta favorit är en byxa med rosa fransar som följer utmed hela benet, extremt bra dansbyxa!

 

Ida Klamborns sommarkollektion hittar du här!

Foto: Beata Cervin

LÄS MER: 

ELLE <3 svenskt mode – nu hyller vi våra svenska modeskapare

Catarina Midby leder svenskt mode genom pandemin

Här är vårens hetaste modetrender – enligt våra svenska modemärken