Filippa K skapar nyckelplagg i tidlös design

Svenskt mode Filippa K

Under initiativet ELLE <3 svenskt mode lyfter och stödjer vi en rad svenska modemärken. Svenskt mode står inför stora utmaningar just nu och vi hoppas på att kunna öppna upp ögonen för nya varumärken eller påminna dig om några fantastiska svenska varumärken som du kanske helt enkelt har glömt bort. Möt Filippa K:s Head of Design, Emil B. Wiman.
13 maj, 2020

– Filippa K grundades 1993 med en vision att skapa tidlösa plagg i bra kvalitet, en vision vi bär med oss än idag, berättar Emil B. Wiman, head of design på Filippa K.

ELLE <3 Filippa K

Vad är er vision?

– Vårt mål är att uppmuntra våra kunder att handla hållbart genom att tänka igenom sina köp, handla mindre och ta hand om sina plagg så att de håller under en lång tid, för att sedan kunna skänkas eller återvinnas. Något vi hjälper våra kunder att uppfylla, inte bara genom våra kollektioner, utan också med att välkomna dem till vår Filippa K Studio i Stockholm där de kan få hjälp med att till exempel laga sina plagg och handla second hand.

Vad står ni för?

– En viktig del i att uppfylla målet kring hållbar konsumtion är vår Core-kollektion med permanenta nyckelplagg i tidlös design som alltid finns tillgängliga och aldrig reas ut.

Vad inspireras du av? 

– Nu är det ju både en speciell och osäker tid med Covid 19-utbrottet. Jag jobbar mest hemifrån, och utan resor och med färre möten finns det mer tid för eftertanke. Jag inspireras av ett långsammare tempo, klassiskt skrädderi, och design som håller över tid. I vår kommande höstkollektion var bland annat min mormor en inspirationskälla. Hon vävde egna tyger och sydde kläder. Allt var välgjort med snygga detaljer, och många plagg är sparade än idag.

Vilken film, album eller artist ger dig inspiration under tider som detta?

– Filmen Min granne Totoro av Hayao Miyazaki. Sedan jag såg Min granne Totoro för första gången återkommer jag med jämna mellanrum till den. Det är någonting med blandningen mellan det drömska och det allvarliga i Hayao Miyazakis filmer som inspirerar mig.

Första ordet som associeras med Filippa K?

– Tror att många förknippar det med ordet minimalism.

Vad är svenskt mode för dig?

– För mig står svenskt mode och design generellt för en estetik som ofta bygger på funktion och hållbarhet. Också för en kreativitet och innovationsförmåga inom material och miljövänligare produktion.

Vad bidrar ni med till svenskt mode?

– Vi vill bidra med kollektioner där våra kunder enkelt kan hitta plagg som man vill behålla länge, som blir favoriter. Vi spenderar mycket tid på kvalitet och passform, men också på frågor som hur känner du dig i plagget? Mode handlar mycket om en attityd eller en känsla, en abstrakt del som är lika viktig. Allt det tillsammans tror jag är faktorer som kan gör ett plagg långvarigt i ens garderob.