Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

Diana Orving: ”Kraftfulla plagg med ett konstnärligt uttryck”

18 maj, 2020 
Svenskt mode Diana Orving
Under initiativet ELLE <3 svenskt mode lyfter och stödjer vi en rad svenska modemärken. Svenskt mode står inför stora utmaningar just nu och vi hoppas på att kunna öppna upp ögonen för nya varumärken eller påminna dig om några fantastiska svenska varumärken som du kanske helt enkelt har glömt bort. Möt Diana Orving!
Annons

– Jag är självlärd designer och textilkonstnär. Jag började göra kläder jag själv ville bära som tonåring tidigt 2000-tal. Det utvecklades sen till mitt klädmärke under eget namn. Under senare år har jag lagt större fokus på mitt arbete med textil konst som skulpturala installationer och textila tavlor vid sidan av klädkollektionerna, berättar Diana Orving.

ELLE <3 Diana Orving

Svenskt mode Diana Orving
Diana Orving

Vad är din vision?

– Eftersom jag inte lärt mig några rätt och fel har jag prövat mig fram. Det är väldigt viktigt för mig att improvisation, nyfikenhet och lust får styra processen. Det har fallit sig naturligt för mig att kreativiteten inte bara stannar i arbetet med kollektionerna utan även gestaltas genom visningar och presentationer där jag ofta genom samarbeten inkorporerat andra konstnärliga uttryck som dans, musik och scenografi. En visning är en unik möjlighet att ge sin vision en helhetsbild och väcka kollektionen till liv. Jag vill att kroppen ska förmedla kraft, aktivitet, konstnärligt uttryck och att de plagg jag skapar ska vara en upplevelse både visuellt och taktilt.

Annons

Vad står Diana Orving för?

–När jag gör kläder eftersträvar jag att skapa älsklingsplagg som lyfter och inspirerar sin bärare.

Vad inspireras du av?

– Just nu försöker jag hitta inspiration i de förändrade förutsättningarna för mitt arbete. Det är en tid när planer ändras och vi alla ställs inför stora utmaningar. Jag vill försöka använda den här tiden till att formulera mig kring vad jag vill med mitt arbete framöver, vad som är essensen i mitt skapande och vad jag vill lämna bakom mig.

Vilken film, album eller artist ger dig inspiration under tider som detta?

– Jag berörs av samma konst som vanligt. Det kan vara verk av konstnären Louise Bourgeois, modeskaparen Madame Grès, koreografen Pina Bausch eller författare som Nina Bouraoui.

Första ordet som associeras med Diana Orving?

– Drapering.

Vad är svenskt mode för dig?

– Hög lägstanivå, lite ängsligt, väldigt duktigt.

Vad bidrar du med till svenskt mode?

Annons

– Förhoppningsvis lust och kreativitet.

Vilka är dina favoriter från senaste kollektionen?

1.Long layer dress

Världens bekvämaste långklänning i mesh. Jag skapar alla mina print själv, den här säsongen har jag arbetat med närbilder på vallmoblommor.

Diana Orving Long layer dress

2.Blouse dress

Klänning i tjock silkig kvalitet med arbetade detaljer som ståkrage och klädda knappar i ryggen.

Diana Orving Blouse dress

3.Frill blouse och Tulip trousers

Signatursiluetter för mitt märke i nya kvaliteter och färger. Det närmaste man kommer känslan av att vara naken fullt påklädd.

Diana Orving Frill blouse och Tulip trousers

Foto: Ninja Hanna, Viktoria Spasova.

LÄS MER: 

Annons
Annons