Svenska stylisten Ursula berättar: ”Så var det att gå Balenciagas visning”

Tre powerkvinnor från svenska modeindustrin: stylisten Ursula Wångander, Britta Lund (grundaren till den agenturen Lund Lund) och stylisten Martina Almquist gick Balenciagas visning i söndags. För ELLE berättar Ursula Ursula Wångander ALLT.
03 oktober, 2018

Urusla Wångander är en av Sveriges mest kända och etablerade modestylister och fd modellen har precis kommit hem från Paris där hon gick en av modeveckans mest hajpade visningar – Balenciaga. Den kreativa ledaren Demna Gvasalia har lyckats förvalta grundaren Christobal Balenciagas arkitektoniska designestetik samtidigt som han har injicerat modern streetcred till det från början spanska modehuset. Nu ägs Balenciaga av konglomeratet Kering group.

För att börja med en självklar fråga Ursula: hur känns det?

– Det känns fantastiskt – vilken upplevelse!

Hur gick det till?

– Jag blev kontaktad av Mathias Fältmarsch på Nisch Management. De jobbar mycket med en av Balenciagas casting agenter, Dora Diamant. Balenciaga var på jakt efter coola människor till SS19-visningen, gärna äldre kvinnor och då tänkte Nisch på mig. Jag har vetat att det har varit på gång sen slutet av juli men jag har inte riktigt kunnat tro att det skulle ske förrän jag blev bekräftad. Det blev jag torsdagen innan visningen, som var i söndags. På den vägen var det…

Hur nervös var du innan du klev ut på catwalken?

– Konstigt nog var jag helt lugn. Jag är en ganska lugn person och jobbar som stylist och har gjort många visningar. Jag känner mig ofta lugn när man är ordentligt förberedd. Utmaningen var att catwalken var så pass extrem. Det är en kanadensisk konstnär som heter Jon Rafman som har gjort digitala videoanimationer på LED skärmar som gjorde att det kändes som om man gick i lustiga huset. Så det var fullt fokus på att hålla balansen och gå upprätt. Dagen innan visningen hade vi ett genrep så vi fick provgå för att se om det skulle hålla överhuvudtaget.

Visuell overload! Konstinstallation på Balenciagas visning signerad konstnären Jon Rafman.

Berätta om looken?

­– Min look var ett par vida byxor med hög midja, väldigt snygga och väldigt classy. Och till det en tajt, draperad tylltopp. Jag hade tre påklädare som hjälpte mig med tylltoppen så jag kom i rätt från början. Skorna var ett par neongröna stövletter som var väldigt höga och obekväma. Men det var helt okej och jag fick bra betyg av Balenciaga! Det var också Demna som själv var med på fittingen och bestämde att jag skulle ha just den här looken. Jag växte ett par centimeter i min look. Så mäktigt!

Ursula Vångander stylist går Balenciaga visning ss 19 hela looken

”Jag kände mig så otroligt stark och powerful i min look – det var en otrolig känsla!”, säger Ursula Wångander till ELLE.

Du är stylist, och gör många visningar – vad var den största skillnaden att gå som modell?

– Skillnaden var hela processen! Jag satt mest och och väntade. Men jag försökte bara sitta och njuta och insupa stämningen och atmosfären.  Som stylist har man ett helikopterperspektiv och ska ha koll på många människor, casting, modeller och alla kläder. Det går inte att jämföra att vara på andra sidan. Så för mig har det varit en otrolig upplevelse. Att bara få jobba med Balenciagas team är otroligt stort och ALLA var så trevliga, ödmjuka och positiva.

Andra coola svenska kvinnor som gick en av Paris modeveckas mest prestigefyllda och hajpade visningar var Britta Lund, grundare till agenturen Lund Lund och stylisten Martina Almquist.

Britta Lund går Balenciaga visning ss 19

Britta Lund

Martina Almqwist går Balenciaga visning ss 19

Martina Almquist

Läs också:

16 magiska looks från Guccis visning under Paris Fashion Week 2018

Färgfest! Streetstyle – direkt från London Fashion Week

11 höjdpunkter från London Fashion Week 2018

Foto Imaxtree