Svenska stjärnor på Oscarsgalans röda matta

Eva Melander, Ingrid Bergman och Alicia Vikander

Snart är det dags för Oscarsgalan att gå av stapeln på Dolby Theatre i Los Angeles. Här är bilder på svenska kändisar som gjort entré på röda matta genom åren.
07 april, 2021
Oscarsgalan 2020: Här är stjärnorna på röda mattan
2:00

Efter reklamen: Oscarsgalan 2020: Här är stjärnorna på röda mattan

(2:00)

Slå på ljud

Oscarsgalan är världens mest berömda filmfest, och även om Hollywoodstjärnorna dominerar gästlistan har en hel del svenskar gjort entré på röda mattan. Här är tio exempel:

Oscarsgalan genom tiderna – svenskar på röda mattan

Ludwig Göransson gästade galan tillsammans med sin fru Serena McKinney Göransson. Året var 2019 och kvällen till ära tilldelades den svenska kompositören en Oscar för bästa filmmusik för sin insats i Black Panther.

2019 blev Gräns Sveriges kandidat till Oscarsgalan. Här syns filmens huvudrollsinnehavare Eva Melander på röda mattan:

2018 fick vi se regissören Ruben Östlund på Oscarsgalans röda matta. Han var då nominerad till priset för bästa utländska film för The Square. Här syns han tillsammans med Salma Hayek, Alejandro Gonzalez Inarritu och Maria Eladia Hagerman:

2017 var Max Martin och Karl Johan Schuster, mer känd som Shellback, nominerade till pris för bästa sång för Can't Stop the Feeling! från Trolls. Här syns de tillsammans med Justin Timberlake som sjöng i låten:

Samma år gjorde även den svenska regissören Hannes Holm entré på Oscarsgalans röda matta tillsammans med sin fru Malin Holm. Han var då nominerad till bästa utländska film för En man som heter Ove.

Alicia Vikander har gjort entré på Oscarsgalan ett flertal gånger. Bland annat 2016 då hon vann pris för bästa kvinnliga biroll för sin medverkan i The Danish Girl.

Här är bilder på Alicia från 2013 och 2017:

Lena Olin, Lasse Hallström och Kevin Spacey på Oscarsgalan 2001. Både Lena och Lasse har nominerats till pris på galan, senast 2000 då Hallström fick hela sju nomineringar och två statyetter för sin film Ciderhusreglerna.

Under sin skådespelarkarriär vann Ingrid Bergman totalt tre Oscarsstatyetter. Det för bästa kvinnliga huvudroll i Anastasia och Gasljus, samt bästa kvinnliga biroll i Mordet på Orientexpressen. Här är en bild från 1975 då hon mottog det sistnämnda priset:

Foto: TT