Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

Möt duon bakom den nya Pussy got balls-tröjan

14 mar, 2016 
AvELLE -redaktionen
Visst är det fel att de flesta säger att en modig person ”har balls”, och en feg person är ”en pussy”. Det tycker i alla fall Katja Janford och Lina Brunzell som gjorde en tröja för att bevisa det.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Här är tröjan som dyker upp överallt numera, från Norrbotten till Skåne och på personer från Anders Timell till Olof Lundh.

Bakom trycket står Katja Janford och Lina Brunzell från Stockholm. Här berättar de om reaktionerna och vem som aldrig kommer bära deras tröja.

Vad betyder Pussy got balls ens?

– Vi skapade tröjan för att vi tycker det är knäppt att man säger ”you got balls” när någon är modig. Och ”pussy” när man tycker någon är feg. Vi vill att folk ska börja ifrågasätta det, och tänka en gång extra när de använder sig av sådana uttryck. Det är inget könskrig vi driver, vi tycker inte att kvinnor är bättre än män. Men vi är trötta på att människor i vardagen driver om det kvinnliga könet. Det måste ändras! Vi måste börja se till personen och inte personens kön, säger Katja Janford.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Hur har reaktionerna på tröjan varit?

– Reaktionerna har varit överväldigande. Vi tryckte två tröjor, varsin till oss. Och sedan ville vänner och bekanta också ha en. För tillfället håller vi på att starta ett företag så att alla som vill ha en tröja har möjlighet att köpa en. Flera hundratals människor från hela världen hör av sig till oss trots att vi inte gjort någon som helst marknadsföring. Det känns häftigt för oss som dagligen jobbar med kommunikation. Och ett kvitto på att tröjan är viktig.

Annons

– Vår ambition var inte att starta ett företag, men nu blir det så. Vi kan knappast säga nej till alla som hört av sig för att de vill ha en tröja.

Hur ska er tröja göra skillnad?

– Tröjan är bara ett sätt att skapa diskussion. Och desto fler diskussioner som skapas, desto mer skillnad kan göras. Det behöver inte vara storslagna saker alltid, viktigast är att diskussionen hålls igång. Att vi vågar ifrågasätta gamla normer. Och utmana hur vi ser på och pratar om kvinnor.

Vem skulle vara den största chocken att se i tröjan?

– Förmodligen Jimmie Åkesson. Han känns ju inte som en person som varken tror på jämställdhet mellan kön, eller mellan människor överhuvudtaget.

Hur kändes det när Olof Lundh ville ha ett ex?

– Vi blev otroligt glada såklart. Det kändes oväntat men också kul.

Är det extra viktigt att en sådan person med typiskt ”grabbigt” yrke, och som når en annan publik tar ställning så här? Varför? 

– Egentligen är det inte extra viktigt. Men det är otroligt bra att man som i Olofs fall, inom sportvärlden, lyfter frågor som den här. Att män, unga som gamla som kanske inte vanligtvis tänker så mycket på frågor som den här uppmärksammar den lite extra.

Av: Jonna Nordlund, Café

Läs också: 16 bohemiska hårsmycken att testa i sommar

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons