Svensk design x 3 på Nobelfesten!

10 december, 2014

I dag var det dags för 2014 års Nobelfestligheter. Prisceremonin i Konserthuset under eftermiddagen följdes upp med bankett på Stockholms Stadshus. På plats är årets Nobelpristagare, de inbjudna gästerna och så klart även vår svenska kungafamilj.

Våra modeblickar riktades givetvis mot Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine samt prins Carl Philips fästmö Sofia Hellqvist, som i år debuterar i Nobel-sammanhang. ELLEs chefredaktör Cia Jansson var med i SVT:s direktsändning och kommenterade de tre klänningarna och vi vill givetvis återberätta det här på elle.se.

Extra roligt i år är att både Kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och Sofia Hellqvist kom till Nobelfestligheterna i svensk design, skapade av några av Sveriges skickligaste skräddare – där hantverket står i fokus.

Kronprinsessan Victoria valde en intensivt röd (läppstiftsröd!) klänning designad och uppsydd av Pär Engsheden. Klänningen är (ovanligt nog för Victoria) axelbandslös. Den är draperad över bysten och har en underkjol uppbyggd av tyll för att ge sidentyget den vida formen.

Pär Engsheden är utbildad till både designer och skräddare och är en av Kronprinsessans favoriter, Engsheden är en designer som hon ofta återkommer till och det var Pär som fick det hedersamma uppdraget att skapa Victorias vackra bröllopsklänning. Pär är medlem i Stockholm skräddarmästaregille och belönad med medaljen Illis Quorum* av åttonde graden.

 

Prinsessan Madeleine bar en ärmlös klänning av Fadi el Koury med lager av sidenorganza och mjuk tyll med handpåsydda glaspärlor över hela klänningen (som väger 15 kg!).

 

Sofia Hellqvist närvarar i år för första gången på Nobelfesten och kom arm i arm med prins Carl Philip. Debuten skedde i en ärmlös sidenklänning med mjuk tyll och applikationer av paljettyg signerad Ida Sjöstedt.

Av Lisa Arnell Foto Stella pictures, All over press

* Illis Quorum är en svensk kunglig medalj som delas ut av regeringen för att belöna insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.