Styleins Elin Alemdar om karriären: ”Jag vågade tro så oerhört mycket på mig själv”

29 aug, 2016 
AvLisa Segerson
Från New York, till Stockholm och designkarriär. Elin Alemdar har gjort en lång resa. I år firar hennes märke Stylein 15 år och i dag visar hon sin SS17-kollektion på Stockholms modevecka.
Annons

Hur lyckas man starta upp ett eget modemärke och driva det till ett av Sveriges största? Vi har pratat med succémärket Styleins chefdesigner Elin Alemdar som började arbetet med sitt märke Stylein för 15 år sedan. I dag öppnar hon Fashion Week Stockholm med den kommande vårkollektionen.

Berätta om hur allt började? 

– Min karriär startade när jag som 20-åring flyttade till New York, efter att ha lämnat ett liv som elitgymnast. I dag tror jag att det var något magiskt med den tiden i mitt liv för jag vågade tro så oerhört mycket på mig själv och blev nog smittad av den typiskt amerikanska stilen ”allt är möjligt”. Det kreativa kaoset som så tydligt finns i storstäderna runt om i världen inspirerade mig till att köpa min första symaskin och en draperingsdocka. Vid samma tid sökte jag och kom in på Fashion Institute of Technology och läste där till designer samtidigt som jag började arbeta som stylist.

Annons

Berätta om din resa som designer? 

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

– Oj, den är rätt lång nu. Stylein firar 15 år i år och mitt yrke som modeskapare är en så stor del av mig själv, så att jag knappt kan se med någon form av perspektiv på den resan. Det är lite som att se på mitt liv de senaste 15 åren. Innan jag fick mina barn så var Stylein mitt allt och jag känner att i dag, när Stylein är mer ett yrke så är jag faktiskt bättre. Distans är underskattat.

Minns du det första plagget du sydde?

– Jag gör faktiskt det! En klänning som jag knycklade med mig i mitt handbagage när jag flög hem från New York över en helg för att gå på min systers bröllop. Den gick i pudriga toner och var handsydd i vacker spets och sidenchiffong.

När hittade du din designstil?

– Det är en pågående resa men jag upplever det som att jag numera vågar arbeta mera konsekvent med det estetiska formspråk som jag satt för Stylein och det är jag stolt över. Att bli lite äldre och få distans är som sagt så nyttigt, för jag känner mig mer trygg i min egen design och kan därför vara ärlig och sann i mitt skapande. När passionen får ta över designprocessen blir det oftast vackert.

Annons

Hur mycket tror du att din tid i New York påverkat dig som designer?

– Jag tror att det påverkat mig jättemycket! I dag när jag 15 år senare sitter på ett showroom med cirka tio medarbetare, egen butik i Sturegallerian samt nästan 80 olika återförsäljare, är det viktigt att plocka fram den där ”everything is possible-känslan” och låta lusten få ta plats när allvaret är stort. Min man brukar säga till mig, när jag har låg motivation eller är supertrött på allt: ”nu måste du plocka fram den gamla Elin lite”!

Vad är dina bästa råd till ungdomar som drömmer om att designa?

– Jag brukar säga att ha tålamod, våga tro på sin idé och ge aldrig upp. Många tror att det är ett glamouröst yrke men det är precis tvärtom. Jag skulle säga att det är 98% slit och 2% glamour.

Vad är du mest stolt över?

–Stunderna när jag ser en vacker kvinna stolt bära min design och faktumet att jag lyckas inspirera och driva mitt team som väljer att arbeta med just mig och Stylein.

Annons

Vad är det tuffaste med att slå igenom som designer? 

– Det är hård konkurrens överlag. Vi har dessutom en marknad och ekonomi som är oerhört pressad vilket gör att vi alla utsätt för stora risker dagligen.

Om du kollar tillbaka, hade du gjort något annorlunda?

– Nej, jag tycker inte om att ångra saker men det som jag spontant kommer att tänka på är nog sättet jag prioriterar min tid i dag, som tvåbarnsmamma. Jag är så mycket mer effektiv och bättre. Jag har firat en del genom åren, men skulle definitivt kunnat njuta av framgången mer. Det är så viktigt.

Om du inte hade jobbat som designer, vad hade du gjort då? 

– Ingen aning men jag drömmer nog om att en dag stå som dj och få ta makten genom musik. Det måste vara den ultimata känslan för en excentriker…

Är det några personer inom mode som inspirerat dig extra mycket genom åren?

– Jag har alltid tankat inspiration från olika sorters möten och människor och tycker det är så svårt att lyfta fram någon speciell.

Annons

Dina tre bästa karriärtips?

– Träning ger färdighet, så öva och arbeta tills du är 100% nöjd. Våga tro på dig själv och din idé även om du får fler nej än ja till att börja med. Knyt till dig bra personer till ditt team. Det är mycket roligare när man får dela framgången.

Sist men inte minst! Berätta om SS17-kollektionen? Highlights och nyckelplagg?

– Jag har inspirerats av Maya-befolkningens design och kulturarv. Kollektionens färger är tagna från Yucatánhalvöns natur, så som den varmt solbrända ton som lyser i sanden på eftermiddagen eller de djupt mörkblå nyanserna i Karibiska havet.Vacker plissé, mjukt draperat siden och präglat skinn är några av materialvalen som utgör kollektionen.

Vad är nästa steg i karriären?

– Att leda Stylein till att bli ett av nordens främsta modevarumärken!

Annons